Dacă folosești uleiuri esențiale, cu siguranță ai auzit și de ‘uleiuri purtătoare’. Acestea sunt de fapt uleiuri grase de origine vegetală, extrase prin presare la rece din semințe și fructe oleaginoase, pe care le folosim pentru diluarea uleiurilor esențiale. Dat fiind că sunt solubile în grăsimi (liposolubile), moleculele de ulei esențial sunt atrase de grăsimi și se amestecă cu ușurință cu alte uleiuri, obținându-se astfel diferite soluții pentru aplicare topică.
De ce să folosești uleiuri purtătoare?
În primul rând, pentru siguranța ta. În mod obișnuit, uleiurile esențiale nu ar trebui aplicate direct pe piele fără un ulei purtător, deoarece sunt foarte puternice și pot irita sau arde pielea. Cu toate acestea, există și anumite uleiuri esențiale (lavandă, trandafir, mușețel, tămâie) care acționează blând și pot fi folosite direct pe piele, nediluate. Am scris despre acest lucru și în articolul despre siguranța folosirii uleiurilor esențiale.
În al doilea rând, chiar dacă nu sunt atât de concentrate ca uleiurile esențiale, uleiurile vegetale au propriile caracteristici și proprietăți terapeutice, cum ar fi efectul antiîmbătrânire și conținutul de acizi grași Omega 3, 6, 9, cu rol important în reducerea inflamațiilor în organism, întărirea imunității și echilibrarea și dezvoltarea armonioasă a organismului în general. Atunci când combini mai multe uleiuri vegetale, acestea vor crea propria lor sinergie și vor amplifica acțiunea și beneficiile uleiului esențial folosit.
De obicei se folosesc în total 4-5 picături de uleiuri esențiale la 1-3 lingurițe de ulei de purtător. Pentru o descriere amănunțită a principiilor de diluare a uleiurilor esențiale și când este indicat să folosești anumite diluții, îți recomand să citești acest articol și să descarci tabelul cu diluții, pentru a-l avea mereu la îndemână.
Așadar, în funcție de rezultatul dorit și de tipul tău de piele, tot ce trebuie să faci este să combini un ulei vegetal cu câteva picături din uleiurile esențiale preferate pentru a-ți prepara uleiul de masaj sau propriile produse de îngrijire personală, cum ar fi creme de față, loțiuni, uleiuri de masaj sau alifii.

Toate uleiurile grase sunt bune?

NU! Pentru a obține efecte benefice, trebuie să folosești doar uleiuri sau unturi organice nerafinate obținute prin presare la rece, pentru a lucra în sinergie cu uleiurile esențiale. Altfel, odată cu moleculele de ulei esențial vor pătrunde adânc în piele și compușii chimici sau toxici din uleiurile grase.
7 uleiuri purtătoare frecvent folosite

Uleiul de cocos
Oferă multiple beneficii pentru sănătate, fiind ideal pentru pielea uscată, descuamată sau aspră, dar și pentru părul uscat, tern sau deteriorat. Ajută la refacerea barierei hidrolipidice a pielii, are efect emolient și de catifelare și calmează pielea iritată, având proprietăți antifungice și antibacteriene.
Uleiul de cocos obișnuit, care se solidifică la temperaturi sub 230C, este cel mai adesea folosit în rețete pentru îngrijirea pielii (unturi de corp, exfoliant de corp, balsam pentru buze etc.), în timp de uleiul de cocos fracționat, fiind întotdeauna în stare lichidă, este indicat pentru crearea de amestecuri cu uleiuri esențiale în recipiente roll-on. În plus, acesta nu râncezește niciodată și mărește durata de viață a uleiurilor esențiale cu care este combinat.

Uleiul de migdale dulci
Este unul din cele mai populare uleiuri vegetale, datorită proprietăților sale emoliente, nutritive și de catifelare. Are o textură ușoară, care pătrunde rapid în piele. Are efect calmant, reduce iritațiile și mâncărimile, contribuie la regenerarea pielii și la menținerea barierei de protecție a acesteia, fiind potrivit pentru toate tipurile de piele. Conține o cantitate importantă de vitamine A, B și E. Uleiul de migdale dulci îmbunătățește aspectul tenului, echilibrând nivelul de hidratare al pielii.

Uleiul de jojoba
Are o compoziție asemănătoare uleiurilor naturale secretate de piele (sebum), ceea ce îi conferă o compatibilitate mare cu pielea și părul. Are un grad mare de absorbție în piele, având efect emolient și nutritiv în profunzime. Echilibrează secreția de sebum, menține elasticitatea pielii, protejează pielea de deshidratare și favorizează pătrunderea principiilor active în piele. Are o perioadă mare de valabilitate.

Uleiul din sâmburi de caise
Are un conținut bogat în antioxidanți și vitaminele A, C și E, fiind alegerea ideală pentru pielea pielea uscată, ridată, ternă sau matură. Are proprietăți de regenerare și revitalizare, menține nivelul optim de hidratare al pielii și are efect ușor antiinflamator în cazul pielii cu probleme. Are o aromă plăcută și o textură foarte fină și ușoară, care îl face ușor de încorporat în tehnicile de îngrijire cosmetică și de înfrumusețare.

Uleiul din semințe de struguri
Este bogat în compuși fenolici și acid linoleic cu proprietăți de regenerare și restructurare a pielii în profunzime. Este un ulei antioxidant, nutritiv și emolient, eficient în menținerea hidratării și elasticității pielii. Datorită texturii ușoare, non-grase, care penetrează rapid pielea, se combină foarte bine cu uleiuri esențiale folosite în masaj și aplicările locale.

Uleiul de măsline extravirgin
Este un ulei cu proprietăți nutritive, antioxidante și emoliente, fiind benefic pentru îngrijirea părului și a pielii. Are efecte ușor antiinflamatoare și calmante, întărește părul și unghiile și protejează împotriva deshidratării. Este potrivit pentru îngrijirea pielii uscate sau îmbătrânite, precum și pentru îngrijirea părului uscat, deteriorat, lipsit de strălucire. Are o consistență destul de densă și grasă, care lasă o peliculă uleioasă pe piele, de aceea nu se recomandă a fi folosit frecvent în aromoterapie.

Untul de shea
Este obținut din nucile arborelui Shea (Karité) și conține alcooli și steroli cu acțiune decongestionată și antiinflamatoare, kariten cu proprietăți emoliente, acizi grași, antioxidanți și vitaminele A, D și E. Datorită proprietăților sale nutritive, regeneratoare și reparatoare, stimulează vindecarea leziunilor și afecțiunilor pielii, crește rezistența membranei celulare și a elasticității cutanate, ajută la menținerea unui nivel optim de hidratare și protejează pielea împotriva factorilor de mediu, fiind un remediu natural împotriva îmbătrânirii. Este indicat pentru îngrijirea pielii, buzelor și părului.

Complexul de uleiuri vegetale V-6 Young Living
Aceasta este recomandarea mea pentru un ulei purtător foarte versatil și delicat pentru piele. Dacă până acum nu ai folosit acest produs de la Young Living, neapărat trebuie să îl adaugi la comanda ta viitoare!
Complexul V-6 combină proprietățile terapeutice a șase uleiuri vegetale pure cu proprietăți antioxidante: ulei din semințe de susan, ulei din semințe de struguri, ulei de migdale dulci, ulei din germeni de grâu, ulei din semințe de floarea soarelui, ulei de măsline. Are o textură ușoară care hrănește pielea, nu blochează porii și nu pătează hainele. Poate fi utilizat de sine stătător sau pentru a dilua uleiurile esențiale înainte de aplicarea pe piele, fiind o bază excelentă pentru crearea serurilor, amestecurilor, formulelor și uleiurilor de masaj personalizate.
Pe blogul Plant Therapy am găsit un tabel foarte util despre proprietățile și utilizările celor mai cunoscute uleiuri purtătoare. Poți descărca varianta în limba română dând clic pe poza de mai jos.
Alte baze purtătoare
Gelul de aloe vera (nu extract)
Este deosebit de benefic pentru piele, având efect regenerator, reparator, cicatrizant și hidratant. Are proprietăți nutritive, cicatrizante și calmante pentru pielea iritată sau afectată de soare. Conținutul său bogat în vitamine (A, complexul B, C), peste 20 de minerale (printre care calciu, fosfor, potasiu, fier, zinc, magneziu), enzime și aminoacizi stimulează vindecarea pielii și îmbunătățește microcirculația. De menționat că în aromoterapie se folosește gelul de aloe vera cu consistență densă (datorită emulsificatorilor adăugați), deoarece extractul este apos și nu poate dilua uleiurile esențiale.
Alcoolul etilic pur (nu vodcă!)
Este utilizat în mod obișnuit pentru diluarea uleiurilor esențiale în industria parfumurilor, însă se poate folosi și pentru deodorante de corp sau de cameră. Se folosește doar alcool etilic pur, de peste 900.
Cum utilizez eu uleiurile purtătoare
