Ce este tehnica VitaFlex?

O componentă cheie în Tehnica Raindrop, tehnica Vitaflex este o formă antică de masaj și automasaj tibetan, pe care naturopatul Stanley Burroughs, un pionier al terapiilor alternative de la începutul secolului XX, a readus-o în atenția lumii moderne. În cartea sa ‘Healing for the Age of Enlightenment’, Burroughs prezintă pe larg sistemul dezvoltat de el în peste 50 de ani de cercetări și practică.

Stanley Burroughs a primit această tehnică prin channeling în jurul anilor 1928/1929. El a povestit că a avut o viziune în care efectua acest masaj asupra unei persoane și putea vedea chiar și hărți ale diferitelor puncte reflexogene pe tot corpul. Când a luat legătura mai târziu cu niște călugări tibetani, ei au recunoscut tehnica pe care o executa și i-au spus că oamenii din Tibet practicau această tehnică acum mai bine de 5.000 de ani, ceea ce înseamnă că este mai veche decât acupunctura. În unele surse se afirmă că tehnica VitaFlex ar avea o vechime de 10.000 de ani!

VitaFlex înseamnă ”vitalitate prin reflexe”. Este o formă de superioară de reflexologie, care funcționează pe principiul că, stimulând o parte a corpului, putem influența o altă parte a corpului prin canale energetice (meridiane). Alfel spus, organele interne și sistemele corpului sunt stimulate prin intermediul punctelor corespondente de pe corp (puncte reflexogene), aplicând o presiune care creează un impuls electric, transmis apoi de-a lungul căilor nervoase către organul sau sistemul respectiv. Acest fenomen este numit efect piezoelectric. Aceasta permite eliberarea tensiunilor acumulate și activează puterea de vindecare a organismului, armonizând fluxul energetic în corp.

Spre deosebire de reflexologie, unde se folosesc 365 de puncte declanșatoare (reflexogene), în sistemul complet dezvoltat de Burroughs există 5000 astfel de puncte de contact. 

feet massage

De asemenea, în reflexologie, tendința este de a stimula impulsurile electrice prin mișcări constante și ferme de compresie și rotire, care însă produc o separare a celulelor și pot afecta țesutul subdermal prin pierderea oxigenului în zonele respective. În schimb, tehnica Vita Flex folosește mișcări blânde de rotire și eliberare efectuate cu degetul pe un punct reflexogen, aplicând o presiune ușoară, care nu traumatizează celulele roșii din punctele pe care se lucrează, așa cum se poate întâmpla sub presiunea puternică exercitată în reflexologie.

Mișcarile VitaFlex constau în rotirea degetului, de la buricul degetelui la vârful unghiei și apoi până când dosul unghiei se lipește de piele, după care se revine în poziția inițială. Succesiunea rapidă de mișcări pe zona respectivă generează o stimulare similară cu modul în care funcționează un întrerupător sau un circuit electric, impulsurile electrice treversând meridianele până ajung la partea corespondentă din corp.

O particularitate a tehnicii VitaFlex este conceptul de surogat – prin intenție, persoana pe care se efectuează mișcările VitaFlex este un surogat pentru o altă persoană, care nu este prezentă fizic și care este adevăratul beneficiar. Prin urmare, tehnica poate transcede timpul și spațiul, având efecte pe oameni aflați la distanțe de sute de kilometri!

Scopul tehnicii VitaFlex este de a echilibra și energiza întregul corp, iar în forma sa completă, se efectuează pe picioare de la genunchi până la glezne, pe tălpi și pe labele picioarelor, însă poate fi efectuată și pe alte zone ale corpului, inclusiv pe brațe, mâini, scalp și umeri. În cartea sa, Burroughs prezintă 13 tehnici Vitaflex pentru vindecarea sistemelor specifice, printre care tehnica de curățare a colonului, a sistemului respirator, a sistemului limfatic, a sinusurilor, a sistemului digestiv, tehnica auriculară, tehnica atlas/pelviană pentru ajustarea dezalinierilor care cauzează probleme posturale și de mobilitate, precum și pomparea inimii.

În combinație cu uleiuri esențiale, tehnica VitaFlex are un efect sinergic și poate fi utilizată pentru a stimula toate sistemele corpului, la nivel fizic și emoțional. Atunci când uleiurile esențiale sunt aplicate pe punctele reflexogene, impulsurile electrice eliberate transportă moleculele de ulei esențial (care și ele au proprietăți electromagnetice), prin căile sistemului nervos, către acele zone din corp unde există un blocaj în circuitul electric, cauzat de depunerea de toxine, un țesut deteriorat sau o lipsă de oxigen, iar acolo, moleculele de ulei esențial acționează profund și eficient prin curățarea receptorilor celulari.

Gary Young a adaptat tehnica VitaFlex pentru Tehnica Raindrop, adăugând uleiuri esențiale și folosind patru degete în loc de un deget, concentrându-se doar pe punctele reflexogene din talpă corespunzătoare coloanei vertebrale. Dat fiind că pe tălpi se aplică 7 uleiuri esențiale, de câte 3 ori pe fiecare talpă, cu fiecare dintre cele 4 degete, înseamnă că fiecare punct reflexogen ajunge să fie stimulat de 84 de ori!

vitaflex on back

Ce beneficii are Tehnica Vitaflex?

  • Reechilibrează căile nervoase într-o manieră neinvazivă.
  • Ajută la realinierea coloanei vertebrale într-o manieră nemanipulativă.
  • Ajută la reducerea stresului și a tensiunii din organism, inclusiv a durerilor de cap cauzate de tensiune nervoasă.
  • Ajută la îmbunătățirea auzului într-un mod natural, putând fi utilizată ca remediu natural pentru durerile de urechi.
  • Ajută la detoxifierea sistemului limfatic.
Vitaflex-chart-RO