Ce sunt uleiurile esențiale?

Uleiurile esențiale sunt extracte concentrate obținute de obicei prin distilarea atentă la aburi sau presarea la rece a diferitelor părți din plante, arbori și arbuști. Aceste substanțe sunt mult mai puternice decât plantele din care au fost extrase, conținând sute de compuși activi, cu proprietăți terapeutice valoroase. De exemplu, numeroase  studii clinice și cercetări științifice recente arată că uleiurile esențiale, administrate prin inhalare sau pe cale orală, intră în fluxul sanguin și exercită efecte fiziologice și psihologice, cum ar fi îmbunătățirea calității somnului, atenuarea simptomelor demenței, a anxietății, a poftei de nicotină, a tulburărilor de stres post-traumatic și a simptomelor bolii Alzheimer.

Datorită proprietăților antidepresive, stimulatoare, detoxifiante, antibacteriene, antivirale și calmante, în ultimii ani uleiurile esențiale au devenit foarte populare pentru eficiența lor ca remedii terapeutice naturale și sigure.

Pentru a alege cea mai potrivită metodă pentru un anumit scop, te invit să citești în continuare despre cele trei modalități principale prin care te poți bucura de beneficiile aromoterapiei.

modalitati-utilizare

Inhalarea

Utilizarea aromatică este cea mai ușoară și sigură cale de administrare a uleiurilor esențiale, fiind foarte eficientă pentru majoritatea situațiilor. În plus, indiferent de cum alegi să aplici uleiurile esențiale, automat vei inhala moleculele aromatice, astfel încât orice aplicare este, în același timp, și o experiență olfactivă.

La începuturile aromoterapiei, strămoșii noștri ardeau ierburi aromatice, lemn și coji parfumate pentru atingerea unor stări elevate de conștiință și pentru a alunga spiritele rele din corpul bolnavilor. În prezent, există studii care susțin faptul că simpla inhalare a compușilor aromatici îmbunătățește starea de spirit și are efecte pozitive multiple asupra organismului și psihicului uman, cum ar fi îmbunătățirea stării de spirit, eliminarea stresului, creșterea nivelului de energie, stimularea imunității și inhibarea durerii.  

Ce face ca un ulei esențial să aibă asemenea efecte fără să intri fizic în contact cu el? Pe de o parte, moleculele aromatice sunt absorbite de mucoasa sistemului respirator, ajungând foarte rapid în sânge prin intermediul vaselor capilare și apoi în tot corpul, până la nivel celular. Pe de altă parte, simțul olfactiv este singurul dintre cele cinci simțuri care este direct conectat cu sistemul limbic al creierului, denumit și ”creierul emoțional”, deoarece este responsabil de procesarea amintirilor și emoțiilor, precum și de comportamentul instinctiv. Prin inhalare, receptorii mucoasei olfactive transmit informația către creier aproape instantaneu, reactivând amintiri și emoții stocate în subconștient și influențând funcțiile controlate de sistemul limbic (ritmul cardiac, tensiunea arterială, respirația, memoria, nivelul de stres și echilibrul hormonal).

uz-aromatic

Cum poți folosi uleiurile esențiale pentru uz aromatic:

     •  Inhalează adânc de câteva ori direct din sticluță sau de pe un material absorbant (șervețel, batistă), pe care ai pus câteva picături de ulei.

     •  Picură 2-3 picături de ulei esențial pe palme, freacă-le pentru a activa uleiul și așează palmele peste gură și nas. Inhalează moleculele aromate, respirând adânc și rar, pentru a evita hiperventilarea.

     •  Fă inhalații, adaugând câteva picături de ulei esențial într-un bol cu apă caldă spre fierbinte. Acoperă-ți capul și vasul cu un prosop și inhalează vaporii aromatizați, respirând adânc și rar. Te vor ajuta în cazul afecțiunilor respiratorii și sinuzite.

     •  Picură 2-3 picături de ulei esențial pe podeaua căzii când faci un duș fierbinte, într-un loc unde nu ajunge apa, și inspiră adânc, pentru un efect relaxant sau energizant, în funcție de uleiurile alese.

     •  Folosește un inhalator personal pentru aromoterapie. Seamănă cu un creion nazal, având avantajul că îl poți personaliza în funcție de preferințe, cu ajutorul filtrelor de rezervă.

     •  Pulverizează uleiurile esențiale preferate cu ajutorul unui difuzor cu ultrasunete. Acesta este un aparat pentru aromoterapie care folosește apă și unde ultrasonice pentru a descompune uleiurile într-o ceață fină de microparticule care este apoi dispersată în mediul ambiant, acoperind o suprafață mare în câteva secunde. Aparatele de acest tip funcționează pe principiul pulverizării la rece, pentru a nu afecta valoarea terapeutică a uleiurilor esențiale.

     •  Pulverizează uleiurile esențiale preferate cu ajutorul unui nebulizator. Acest aparat folosește doar uleiuri esențiale, fără apă, descompunându-le în microparticule care sunt ușor absorbite de corp.

Dacă nu ai mai folosit uleiuri esențiale până acum sau vrei să încerci un nou amestec de uleiuri, pulverizează uleiurile doar câteva minute la început, pentru a permite organismului să se obișnuiască cu noua aromă, apoi, dacă nu au apărut reacții adverse (dureri de cap, probleme de respirație etc.), mărește treptat timpul de expunere până ajungi la câteva ore într-o singură sesiune de aromoterapie.

Atenție: Întotdeauna folosește difuzorul într-o cameră bine aerisită, în special dacă în preajmă sunt copii sau animale de companie.

Utilizarea topică

Știai că majoritatea uleiurilor esențiale și compușilor chimici pătrund prin piele în organism și pot fi detectate în aerul expirat, în decurs de 20-60 de minute? Așadar, una dintre cele mai eficiente modalități prin care uleiurile esențiale ajung în corp este prin aplicare locală, ceea ce presupune să aplici uleiurile fie direct pe piele, nediluate, sau să le diluezi în prealabil cu ajutorul unui ulei purtător. Pielea absoarbe uleiul esențial, care generează mai întâi un efect localizat iar apoi ajunge în circuitul sanguin, pentru un efect sistemic. Acest lucru este posibil datorită greutății moleculare foarte mici a uleiurilor esențiale, precum și faptului că sunt liposolubile, ceea ce le permite să penetreze cu ușurință straturile pielii și să pătrundă în tot corpul în doar câteva secunde, de unde apoi vor fi absorbite în toate celulele în cel mult 20 de minute!

Printre cele mai frecvente situații în care este indicat să recurgi la aplicarea topică a uleiurilor esențiale se află vindecarea rănilor, îngrijirea pielii, durerile reumatice, durerile de spate, stresul, lipsa energie și detoxifierea.

Aromoterapia - cum actioneaza

Multe uleiuri esențiale și amestecuri de uleiuri esențiale pot fi folosite în siguranță pe piele, cu toate acestea, nu uita că sunt substanțe foarte concentrate, așa încât, pentru a obține cele mai bune rezultate, trebuie să ai în vedere câteva aspecte:

    •  Diluează uleiurile respectând instrucțiunile de diluare specificate pe etichetă și ratele de diluție recomandate în funcție de vârstă și efectele dorite. Poți folosi un ulei purtător, adică un ulei vegetal presat la rece și cât mai pur, cum ar fi ulei de jojoba, ulei din semințe de struguri, ulei de cocos sau de migdale, dar și unt de shea sau o loțiune de corp naturală. În special atunci când folosești prima dată un ulei sau un amestec de uleiuri esențiale, este bine să îl diluezi. Nu te teme că va scădea eficiența uleiului esențial, dimpotrivă, așa vei împiedica volatilizarea rapidă a moleculelor aromate și vei putea acoperi o suprafață mai mare a pielii.

Află mai multe despre uleiurile purtătoare și ratele de diluție.

     •  Ai grijă să nu aplici uleiuri esențiale în zonele sensibile, dacă nu vrei să simți o stare accentuată de disconfort. În rest, poți aplica uleiurile în siguranță aproape oriunde pe corp:

          − pe zona afectată, pentru ușurarea durerii;

          − pe față, pentru îngrijirea tenului;

          − pe frunte, pe gât, la ceafă și pe tâmple, pentru atenuarea stărilor de tensiune;

          − pe piept, pentru o respirație mai ușoară;

          − pe tălpi, pentru a stimula terminațiile nervoase și pentru masajul punctelor reflexogene;

          − pe centrii energetici (chakre), pe creștetul capului, la baza craniului, în cerul gurii, pe zona timusului și în dreptul inimii, pentru echilibrarea emoțiilor și a stării de spirit;

          − la încheietura mâinilor, în spatele urechilor și la baza gâtului, ca parfum sau apă de colonie.

uz topic_opt

Cum poți aplica uleiurile esențiale pe piele:

     •  Pune 2-3 picături de ulei esențial nediluat pe zona dorită și masează. Poți repeta ori de câte ori dorești.

    •  Prepară un amestec din uleiurile tale esențiale preferate și puțin ulei vegetal pur și pune-l într-un flacon tip roll-on pentru o aplicare ușoară.

    •  Adaugă câteva picături din uleiurile tale esențiale preferate în uleiul de masaj pentru a te bucura de o experiență complexă a simțurilor. Relaxează-ți corpul încorporând uleiurile esențiale de lavandă și cedru sau revigorează-te după o sesiune de antrenament cu ajutorul uleiului de mentă, care îți va detensiona mușchii și te va energiza, datorită efectului răcoros al mentolului.

Atenție: Dacă apare o iritație, aplică imediat pe zona respectivă un ulei vegetal pur, pentru diluare. Uleiurile și amestecurile de uleiuri esențiale pe bază de citrice pot cauza fotosensibilitate temporară, prin urmare evită expunerea la lumina directă a soarelui sau la razele ultraviolete în următoarele 24-48 de ore. Poți afla mai multe recomandări în articolul Scurt ghid pentru utilizarea în siguranță a uleiurilor esențiale

Ingerarea

Cea de-a treia modalitate de aplicare a uleiurilor esențiale este și cea mai controversată dintre ele. Deși ingerarea a fost recomandată de adepții școlii franceze de aromoterapie încă de la începutul aromoterapiei ca practică terapeutică în anii 1930, mulți afirmă că uleiurile esențiale nu ar trebui niciodată ingerate iar administrarea lor ar trebui făcută sub stricta supraveghere a unui medic sau aromoterapeut pregătit în acest sens.

Cu toate acestea, oamenii consumă uleiuri esențiale zilnic, doar că nu sunt conștienți de acest lucru. Toate produsele alimentare și farmaceutice care sunt aromate natural conțin, de fapt, uleiuri esențiale (pasta de dinți, apa de gură, guma de mestecat, ceaiurile etc.), iar corpul omenesc este obișnuit să metabolizeze în siguranță cantități mici de compuși volatili care se găsesc în mod natural în fructe, legume, ierburi și condimentele. În schimb, atunci când sunt folosite intern în forma lor concentrată, uleiurile esențiale au efecte terapeutice și se adresează unor probleme specifice ale organismului. Din acest motiv, aplicarea internă ar trebui făcută în doze adecvate și pentru o perioadă determinată.

Vestea îmbucurătoare este că noile cercetări au început să valideze siguranța și eficiența administrării uleiurilor esențiale pe cale orală. Mai precis, rata de absorbție a moleculelor aromatice în organism este de 90-95% în cazul ingerării unui ulei esențial, față de 70-75% în cazul inhalării și aproximativ 10% în cazul aplicării pe piele.

În prezent, multe uleiuri esențiale sunt incluse în lista FDA (Food and Drug Administration – Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA), care recunoaște utilizarea în siguranță a uleiurilor esențiale ca agenți de aromatizare și conservanți. În schimb, unele uleiuri esențiale nu sunt recomandate pentru uz intern (de exemplu, uleiul de salcie himalayană sau uleiul de chiparos) și ar trebui utilizate doar aromatic sau topic.

uz-intern_opt (1)

Cum poți utiliza intern uleiurile esențiale:

     •  Pune câteva picături din uleiul/uleiurile alese într-o capsulă vegetală și înghite capsula cu multă apă.

     •  Adaugă 1-2 picături de ulei esențial într-un pahar cu apă, suc proaspăt de fructe, iaurt sau lapte vegetal și bea. Uleiurile nu sunt solubile în apă, așa încât vei avea nevoie de un emulsifiant, cum ar fi puțin îndulcitor lichid din stevia. Alternativ, înghite picăturile de ulei cu puțină miere.

     •  Adaugă 1-2 picături de ulei esențial în rețetele culinare (după gust), pentru o aromă puternică și unică.

Nu uita că uleiurile esențiale sunt extrem de concentrate, prin urmare este important să fie administrate cu precauție și în mod corespunzător:

     •  Diluează-le cu un ulei purtător, indiferent dacă le adaugi în mâncare sau într-o capsulă vegetală.

     •  Nu lua mai mult de 2-3 picături odată și așteaptă cel puțin 4 ore înainte de următoarea doză.

     •  Ascultă-ți corpul și…

     •  Întrerupe imediat administrarea internă a uleiurilor esențiale, dacă observi că au apărut reacții adverse.

Ai nevoie de puțină inspirație?

       Adaugă câteva picături de ulei esențial în crema de față sau tamponează-le direct pe zona afectată pentru a reduce apariția petelor sau ridurilor și pentru a reda strălucirea pielii.

       Pentru o piele mai fină, adaugă ulei esențial de bergamotă în crema de noapte. Nu uita că uleiurile de citrice pot provoca fotosensibilitate, deci ar fi bine să eviți expunerea la soare imediat după aplicare.

       Adaugă câteva picături de uleiuri esențiale într-o baie caldă (nu fierbinte), diluate în prealabil în puțin ulei vegetal lapte, lapte sau sare Epsom, pentru a împiedica evaporarea uleiurilor și pentru a facilita absorbția uleiurilor prin piele. În plus, vei inhala profund vaporii aromatici mai mult timp.

       Pune o picătură de ulei de lavandă pe pernă înainte de culcare și te vei bucura de un somn relaxant și odihnitor.

       Aplică uleiul preferat direct pe piele sau creează-ți propriile combinații și aplică-le ca pe un parfum obișnuit (în spatele urechilor, pe claviculă și pe părțile laterale ale gâtului). Vei primi complimente pentru parfumul original!

       Folosește bijuterii și accesorii pentru aromoterapie, cum ar fi un pandantiv ceramic, un colier sau o brățară dintr-un material poros. Îți recomand brățările din lavă și pandantivele-difuser – aroma unei singure picături de ulei esențial te va însoți întreaga zi!

       Adaugă câteva picături de ulei esențial pe o dischetă de bumbac și pune-o în dreptul unei guri de ventilație, vei fi uimit de cât de bine funcționează această soluție simplă!

       Pune câteva picături de uleiuri de citrice pe o dischetă de bumbac și las-o în geanta de sport, în coșul de gunoi sau în încălțăminte – va alunga mirosurile neplăcute.

       Pentru haine și o lenjerie frumos mirositoare, pune în dulapuri și sertare câte o dischetă de bumbac sau un săculeț cu sare Epsom pe care ai picurat puțin ulei esențial de lavandă.

       Umple cu apă o sticlă cu pulverizator și adaugă 8-10 picături de ulei esențial pentru fiecare 300 ml de apă (preferabil distilată, dacă ai). Agită bine flaconul înainte de fiecare utilizare și folosește soluția ca odorizant de cameră. Evită pulverizarea pe suprafețele vopsite, deoarece uleiurile pot păta vopseaua.

EO---alte-utilizari

După cum ai văzut, modalitățile de utilizare ale uleiurilor esențiale sunt, practic, nelimitate. Tot ceea ce trebuie să faci este să îți folosești imaginația și să îndrăznești să experimentezi!

Alegeri inspirate îți doresc!