Indiferent dacă avem nevoie de remedii naturale, de produse de îngrijire personală sau de soluții de curățare naturale, fără substanțe chimice, uleiurile esențiale reprezintă o alegere minunată. Studiile au demonstrat că uleiurile esențiale au foarte puține efecte secundare negative și nu prezintă riscuri atunci când sunt utilizate conform instrucțiunilor, însă, având în vedere cât de populare au devenit în ultimii ani și varietatea de mărci de uleiuri esențiale disponibile în prezent pe piață, există o preocupare tot mai mare referitoare la siguranța folosirii uleiurilor esențiale. Din păcate, majoritatea producătorilor nu oferă materiale informative care să educe consumatorii cu privire la utilizarea corectă a uleiurilor esențiale. Prin urmare, depinde de noi, consumatorii, să ne informăm cu privire la modul de utilizare a fiecărui ulei esențial, înainte de a-l folosi.

Uleiurile esențiale sunt substanțe foarte concentrate - o singură picătură poate fi suficient de puternică pentru a ușura senzația de mâncărime sau pentru te revigora în momente de oboseală. Practic, uleiurile esențiale foarte pure conțin toate proprietățile active ale plantelor din care provin și, de cele mai multe ori, cu o cantitate foarte mică de ulei esențial obținem efectul pe care l-am avea dacă am consuma câteva zeci de căni de ceai din planta respectivă. De exemplu, o picătură de ulei esențial de mentă echivalează cu 26-28 cești de ceai de mentă! Aceasta înseamnă că trebuie să folosim uleiurile esențiale cu mare atenție și în doze foarte bine controlate.

Este firesc să presupunem că, datorită faptului că sunt extrase din plante, uleiurile esențiale nu prezintă niciun risc pentru sănătate, însă nu este întotdeauna așa. În funcție de anumiți factori, cum ar fi sensibilitatea fiecărei persoane, utilizarea abuzivă sau în mod necorespunzător, anumite afecțiuni preexistente sau interacțiunea cu anumite medicamente, uleiurile esențiale pot provoca reacții minore, precum iritații ale pielii, sau pot avea consecințe mai grave, precum insuficiența respiratorie.

Putem folosi uleiurile esențiale în mai multe moduri, principale fiind aplicarea pe piele, inhalarea și administrarea internă. Pentru fiecare metodă de aplicare trebuie să știm care sunt măsurile de precauție. Așadar, hai să trecem în revistă cele mai importante aspecte de care trebuie să ținem cont atunci când folosim uleiuri esențiale.

Reguli generale

     •  În primul rând, citește întotdeauna instrucțiunile de folosire de pe eticheta sticluțelor cu uleiuri esențiale. Ține cont și de faptul că aceste informații pot varia de la țară la țară, în funcție de legislația locală. Astfel, un ulei poate fi admis ca supliment alimentar într-o țară, dar poate fi interzis pentru uz intern într-o altă țară.

     •  Nu lăsa uleiurile la îndemâna copiilor și în preajma animalelor de companie. Unele uleiuri au o aromă îmbietoare și copiii pot fi tentați să înghită direct din sticluță, ceea ce le poate cauza reacții adverse.

     •  Nu pune uleiuri esențiale direct în ochi, nas sau urechi.

     •  Ține sticluțele cu uleiuri esențiale închise ermetic și depozitate în locuri întunecoase și răcoroase, pentru a evita oxidarea timpurie.

     •  Nu depozita niciodată uleiurile esențiale în flacoane din plastic, deoarece reacționează cu plasticul și îl vor topi. Din același motiv, dacă îți place să bei apă infuzată cu uleiuri esențiale, folosește doar recipiente din sticlă și ceramică sau pahare din carton.

     •  Principiul ”puțin este bine, mai mult este și mai bine” nu se aplică în cazul uleiurilor esențiale. Acestea sunt substanțe foarte concentrate și puternice, așa încât începe cu o cantitate mică și apoi, dacă doești, în funcție de tipul de ulei esențial, poți crește treptat cantitatea și timpul de expunere. În majoritatea cazurilor, 1-2 picături sunt suficiente. Utilizarea excesivă a uleiurilor esențiale poate crește riscul apariției reacțiilor adverse și, în plus, dacă folosești mai multe picături decât este nevoie, vei consuma mult prea repede prețioasele uleiuri esențiale.

     •  Folosește doar uleiuri esențiale de înaltă puritate. Cele mai multe iritații și stări de discomfort sunt, de fapt, reacții la substanțele chimice și sintetice din uleiurile esențiale falsificate sau diluate. Pentru a obține efecte cu adevărat benefice pentru sănătate, este important să cumperi uleiuri esențiale de cea mai bună calitate, cu valențe terapeutice.

Inhalarea uleiurilor esențiale

Woman-inhaling-Lavender-Young-Living-Essential-Oil

Fără îndoială, aromoterapia prin inhalarea directă sau pulverizarea uleiurilor esențiale este cel mai sigur mijloc de administrare și cel mai rapid mod prin care uleiurile ajung în fluxul sanguin. Chiar și în acest caz, este important să folosești uleiurile cu prudență și să ai în vedere câteva aspecte:

     •  Folosește pulverizatorul într-o încăpere aerisită și bine ventilată.

     •  Difuzează timp de 30 de minute și fă pauze în mod regulat.

     •  Asigură-te că animalele de companie (în special pisicile) pot părăsi încăperea dacă nu le place aroma.

     •  Respectă instrucțiunile privind diluarea uleiurilor esențiale.

Aplicarea topică a uleiurilor esențiale

topically

În cazul aplicării pe piele, regula de aur este diluarea corespunzătoare a uleiurilor esențiale. În acest fel, sunt atenuate considerabil sau complet evitate riscul apariției unei iritații, reacțiile fototoxice sau toxicitatea sistemică. Pentru aceasta, uleiurile esențiale se adaugă într-o bază de ulei sau unt vegetal (numit și ulei purtător), cum ar fi uleiul de jojoba, uleiul de migdale, uleiul de măsline, uleiul de cocos, untul de shea sau gelul de aloe vera. Diluarea nu diminuează puterea de acțiune a uleiurilor esențiale, ci dimpotrivă, le ajută să se absoarbă mai ușor în piele, permite dispersia lor pe o suprafață mai mare a pielii și, un aspect deloc neglijabil, previne irosirea uleiurilor esențiale ca urmare a folosirii în exces.

Cu puține excepții (uleiurile de lavandă, trandafir și mușețel), care pot fi utilizate și în formă pură, toate uleiurile esențiale ar trebui diluate înainte de a fi aplicate pe piele. De obicei, în cazul adulților este indicată o diluție de 1-2% ulei esențial pentru uz frecvent și de 4-5% pe temen scurt, în situații acute, iar pentru bebeluși și copii se vor folosi diluții de 0.5 - 1%. Pentru mai multe detalii, citește și articolul Tot ce trebuie să știi despre diluarea uleiurilor esențiale.

Disconfort sau iritație la nivelul pielii
În acest caz, întrerupe utilizarea uleiului esențial și aplică imediat un ulei de bază pe zona afectată. NU încerca să îndepărtezi uleiul de pe piele sub jet de apă, deoarece uleiurile esențiale nu se diluează în apă și vei amplifica senzația de discomfort.

”Uleiurile fierbinți”
Există câteva uleiuri esențiale (de exemplu, uleiurile de scorțișoară, cuișoare, iarbă de lămâie, mentă, oregano, cimbru) care, atunci când sunt aplicate pe piele, produc o senzație puternică de fierbințeală sau de arsură. În acest caz, înainte de prima utilizare se recomandă efectuarea unui test de sensibilitate a pielii. Pentru aceasta, aplică 1-2 picături de ulei esențial pe o zonă mică a antebrațului. De obicei, o eventuală reacție va apare în 5-10 minute, dar cel mai bine urmărește dacă apare o reacție vizibilă pe zona respectivă în următoarele 1-2 ore. Dacă simți o senzație de fierbințeală sau de arsură sau dacă apare o iritație, aplică un ulei gras, repetând la intervale de câteva minute sau ori de câte ori este necesar.

Zonele sensibile
Evită contactul uleiurilor esențiale cu zone sensibile precum ochii, urechile, organele genitale și mucoasele. Dacă totuși alegi să utilizezi uleiul pe o zonă sensibilă, diluează o picătură de ulei esențial în 5-10 picături de ulei de bază. În cazul în care uleiul esențial intră în contact cu ochii, aplică o picătură de ulei vegetal în colțul interior al ochiului, NU apă, pentru a calma iritația și a reduce disconfortul. Dacă senzația persistă după 5 minute, mergi imediat la medic.

Uleiuri esentiale fierbinti

Fotosensibilitatea

Uleiuri esențiale din citrice (bergamotă, lămâie, portocală, mandarină și amestecurile cu o concentrație mare de uleiuri din citrice) au anumiți constituenți care pot cauza reacții fototoxice, caracterizate prin formarea de vezicule și pigmentarea pielii în urma expunerii la soare. Efectele vor trece în câteva zile, însă sunt neplăcute. Din acest motiv, se recomandă evitarea expunerii la soare sau raze ultraviolete timp de 12-48 de ore după aplicarea uleiurilor esențiale cu efect de fotosensibilizare.

Ingerarea uleiurilor esențiale

ingest

Administrarea internă a uleiurilor esențiale este un subiect sensibil și controversat. Este important să ne informăm cu privire la profilul chimic și proprietățile uleiurilor esențiale, deoarece unele uleiuri sunt toxice și nu trebuie ingerate, iar altele ar trebui folosite cu precauție. Dat fiind că uleiurile esențiale sunt de câteva zeci de ori mai concentrate decât plantele din care provin, ar trebui ingerate cu mare grijă, în doze foarte bine controlate, pe perioade scurte și luând în considerare efectele pe care proprietățile plantelor respective le au asupra organismului. Din acest motiv, se recomandă ca folosirea internă a uleiurilor esențiale să se facă sub supravegherea unui medic sau terapeut specialist în aromoterapie.

     •  Pentru a folosi uleiurile esențiale ca suplimente, trebuie să alegi uleiuri de înaltă puritate, care sunt certificate ca fiind sigure pentru consum intern. De obicei, acest lucru este menționat pe eticheta produsului. În SUA, aceste uleiuri sunt incluse în categoria aditivilor alimentari clasificați GRAS (‘Generally Regarded As Safe’) de către FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA).

     •  Uleiurile esențiale nu sunt hidrosolubile, prin urmare nu se recomandă să fie adăugate direct în apa de băut, deoarece există riscul să cauzeze arsuri (mai ales dacă sunt uleiuri fierbinți) sau să irite mucoasa cavității bucale sau esofagul. În acest caz, se recomandă să le administrezi într-o capsulă vegetală (1-3 picături, peste care se adaugă un ulei vegetal) sau în combinație cu lapte vegetal sau chiar cu puțină miere de albine.

     •  Ca regulă generală, copiii cu vârsta sub 6 ani și femeile însărcinate nu ar trebui să ingereze uleiuri esențiale.

Utilizarea în timpul sarcinii și alăptării

La fel ca în cazul oricărei alte afecțiuni, înainte de a utiliza uleiuri esențiale în această perioadă este indicat să soliciți sfatul unui medic sau terapeut specialist în aromoterapie. Există anumite uleiuri care sunt interzise în perioada de sarcină (de exemplu busuioc, scorțișoară, salvie, salvie muscat, cuișoare, fenicul, brad, oregano, menta, rozmarin, cimbru, salcie himalayană), însă există și multe uleiuri care pot fi utilizate în siguranță, în special după primul trimestru. Atenție, uleiul esențal de mentă poate reduce sau chiar inhiba lactația.

 

Uleiurile esențiale la copii

Cel mai sigur și eficient mod de a utiliza uleiuri esențiale în preajma copiilor este aromoterapia prin pulverizare, folosind un aparat special (difuser). Multe dintre uleiurile esențiale pot fi aplicate pe pielea copiilor, însă trebuie diluate în prealabil, corespunzător vârstei. De obicei sunt suficiente 1-2 picături de ulei esențial într-o linguriță de ulei vegetal, care apoi se aplică pe tălpi. În general, uleiurile de lavandă, mușețel, portocală, lămâie și tămâie sunt considerate blânde și sigure pentru copii. Alte uleiuri, cum ar fi cele de mentă, rozmarin, eucalipt și salcie himalayană, conțin mentol și 1,8-cineol, compuși care pot afecta grav respirația copiilor cu vârsta sub 3 ani sau a celor cu afecțiuni respiratorii. Prin urmare, aceste uleiuri nu se vor folosi niciodată intern, necesitând prudență chiar și în cazul utilizării aromatice; în cazul în care nu se poate evita aplicarea topică, se va folosi o diluție foarte mare (consultă tabelul cu diluții).

pregnant

Uleiurile esențiale și medicamentele alopate

În majoritatea cazurilor, uleiurile esențiale sunt perfect sigure de administrat, chiar dacă urmezi un tratament alopat. Cu toate acestea, există cazuri în care anumite uleiuri esențiale pot interfera cu medicamentele prescrise.  

În cartea sa Clinical Aromatherapy: Essential Oils in Healthcare, Jane Buckle, PhD afirmă că uleiurile esențiale au capacitatea de ”a reduce sau de a crește eficacitatea unui medicament. Măsura în care se produce schimbarea depinde de cantitatea de ulei esențial folosit, de concentrație (diluție) și de modul de utilizare”. Unele medicamente sunt influențate doar dacă uleiul esențial este administrat intern, în timp ce acțiunea altor medicamente este afectată de utilizarea topică și internă a uleiului esențial.

Așadar, pentru a evita orice potențială interacțiune neplăcută, îți recomand să soliciți sfatul unui medic specialist sau aromoterapeut cu privire la eventualele contraindicații.

De mii de ani, aromoterapia este darul naturii pentru oameni dar omul modern abia cum redescoperă, cu uimire, puterea vindecătoare a plantelor concentrată în picături de uleiuri esențiale.

Fără îndoială, uleiurile eterice ne pot îmbunătăți semnificativ starea de bine și calitatea vieții, însă ignoranța sau nerespectarea instrucțiunilor de bază privind utilizarea corectă a acestor esențe poate avea consecințe neplăcute sau chiar grave pentru sănătate. Din fericire, astăzi, mai mult ca oricând, avem acces la toate informațiile de care avem nevoie pentru a fi siguri că folosim uleiurile esențiale în deplină siguranță pentru noi și familia noastră. Așadar, cu cât suntem mai bine informați, cu atât ne vom bucura mai mult de efectele binefăcătoare ale uleiurilor esențiale.