Ce este Tehnica Raindrop?

Tehnica Raindrop® este o formă puternică de terapie, care îmbină tehnici speciale de masaj cu uleiuri esențiale pure, de grad terapeutic, oferind o experiență unică, cu efect de relaxare, energizare și armonizare la nivel fizic, mental și emoțional. Prin combinarea mai multor practici holistice (aromoterapie, reflexologie, presopunctură, masaj și abordări energetice speciale), Tehnica Raindrop ajută la refacerea echilibrului și alinierea structurilor din corp într-un mod neinvaziv.

Adoptată formal în 1989, Tehnica Raindrop a fost dezvoltată de D. Gary Young, fondatorul companiei Young Living, pe baza cercetărilor sale privind proprietățile terapeutice ale uleiurilor esențiale, a cunoștințelor sale despre tehnica VitaFlex, precum și a informațiilor despre tehnicile tradiționale de vindecare ale amerindienilor din tribul Lakota, din Dakota de Sud.

Numele terapiei provine din arta picurării uleiurilor esențiale pe corp de la înălțime, precum niște picături de ploaie. În tradiția amerindienilor există credința că picăturile de ploaie, căzând de la înălțime, au capacitatea de a curăța și purifica corpul și spiritul. În mod similar, picăturile uleiurilor esențiale interacționează nu doar cu corpul fizic, ci și cu câmpul energetic al persoanei, curățându-i aura și ridicându-i frecvența de vibrație, ceea ce facilitează activarea capacității naturale de vindecare a corpului.  

aurora borealis

Atunci când a creat Tehnica Raindrop, Gary Young a împrumutat din înțelepciunea tradițiilor indienilor Lakota, care călătoreau în fiecare an în regiunile nordice pentru a asista la dansul luminilor aurorei boreale, deoarece le considerau a fi încărcate cu energie vindecătoare. În timp ce inhalau aroma arborilor de conifere din apropiere, ei direcționau mental această energie pe coloana vertebrală și apoi, prin căile sistemului nervos, către zonele afectate din corp. Mai târziu, când nu au mai avut voie să treacă granița dintre SUA și Canada, au recreat experiența Luminilor Nordului, aplicând tehnica ‘effleurage’ (perierea spatelui cu degetele prin atingeri ușoare, ca o mângâiere de pană), concomitent cu direcționarea mentală a energiei în corp. Gary Young a preluat aceste mișcări și a descoperit că, atunci când tehnica efleurage era îmbinată cu energia creată de uleiurile esențiale și de mișcările VitaFlex, efectele erau foarte mult amplificate.

În ce constă Tehnica Raindrop

Tehnica cuprinde patru etape:

A. Echilibrarea energiei electrice a corpului, prin aplicarea pe tălpi a amestecului de uleiuri esențiale Valor.

B. Aplicarea uleiurilor esențiale pe tălpi, pe punctele reflexogene corespondente coloanei vertebrale, folosind mișcările din tehnica VitaFlex.

C. Aplicarea uleiurilor esențiale pe spatele persoanei.

Cele 9 uleiuri sunt picurate direct pe coloana vertebrală de la o înălțime 10-15 cm, precum niște mici picături de ploaie, și apoi dispersate pe coloană și pe mușchii spatelui în sens ascendent, cu vârful degetelor, efectuând mișcări fine de periere (effleurage). Această metodă ajută la stimularea receptorilor celulari, dispersarea uleiurilor în corp prin căile sistemului nervos, precum și activarea și curățarea centrilor energetici aflați de-a lungul coloanei.

În plus, pentru aproape fiecare ulei esențial se adaugă o mișcare suplimentară de masaj, fiecare având un rol specific, precum stimularea sistemului nervos parasimpatic, relaxarea musculară, redarea mobilității vertebrelor și țesuturilor, stimularea mișcării limfei de-a lungul coloanei vertebrale sau refacerea elasticității fasciilor.

D. Efectuarea unor manevre terapeutice:

 • aplicarea unei comprese fierbinți (un prosop umezit) pe spatele persoanei, pentru a ajuta la deschiderea porilor și pentru a permite pătrunderea și mai profundă a uleiurilor esențiale în țesuturi;
 • tracțiunea ușoară a picioarelor, în câteva reprize, pentru a ajuta elongația coloanei vertebrale ( decompresia vertebrală);
 • tehnica de pompare limfatică, efectuată cu degetele dispuse în zona occipitală (unde gâtul se unește cu craniul), pentru a imprima o mișcare de balans a întregului corp.

 

O sesiune de Tehnica Raindrop durează 60 – 75 de minute, iar beneficiile pot fi simțite până la o săptămână sau chiar mai mult.

Această tehnică poate fi aplicată atât pe oameni, cât și pe animale. De asemenea, diferite elemente alte tehnicii pot fi încorporate cu succes în majoritatea terapiilor alternative, precum masaj, reflexoterapie, tehnica Bowen, shiatsu, chiropractică și fizioterapie.

csm_unbenannt-51_2d2759b0c4

Ce beneficii poate avea Tehnica Raindrop?

Un principiu fundamental al tehnicii Raindrop este ideea – explorată și verificată de o serie de studii științifice (enumerate la finalul articolului) – că unele tipuri de anomalii în aliniamentul coloanei vertebrale sunt cauzate de spasme musculare și de anumiți viruși și bacterii care trăiesc în stare latentă în mușchii care susțin coloana. Odată activați, acești agenți patogeni provoacă inflamație și, în consecință, dezalinierea și deformarea coloanei. Cei peste 30 de ani de practică au arătat că Tehnica Raindrop poate ameliora diferite afecțiuni ale coloanei și poate ajuta corpul să își mențină curbura normală a coloanei, datorită faptului că, pe de o parte, acționează direct asupra punctelor reflexogene din talpă corespunzătoare coloanei vertebrale, cât și asupra mușchilor spinali, iar pe de altă parte efectele sunt amplificate de proprietățile puternic antivirale, antibacteriene și antiinflamatoare ale uleiurilor esențiale.

În același timp, majoritatea uleiurilor folosite în Tehnica Raindrop au un conținut mare de fenoli, aceștia având rolul de a îndepărta virușii și bacteriile periculoase, precum și de a curăța receptorii celulelor, cu scopul de a înlesni comunicarea intra- și inter-celulară, îmbunătățind astfel buna funcționare a organismului, în general. De asemenea, datorită conținutului variat de monoterpene și sesquiterpene, o parte dintre uleiurile din setul Raindrop ajută la ștergerea informației greșite din ADN și la reprogramarea informației corecte din memoria celulară. Aceasta are ca efect declanșarea secreției de anticorpi, neurotransmițători, endorfine, hormoni și enzime, care permit restabilirea și menținerea stării de bine la nivel fizic și emoțional. În acest fel, se crează o armonizare bio-energo-informațională a persoanei care beneficiază de Tehnica Raindrop.

Dat fiind că uleiurile esențiale pătrund cu ușurință în piele și în țesutul muscular, Tehnica Raindrop are capacitatea de a acționa la nivelurile profunde ale țesuturilor, producând efecte benefice asupra întregului organism, printre care:

 • Favorizează echilibrul organismului la nivel fizic, mental și emoțional.
 • Sprijină sănătatea și buna funcționare a sistemelor corpului (circulator, respirator, digestiv, nervos, muscular, osos, imunitar).
 • Oprește procesele degenerative, având acțiune antioxidantă.
 • Accelerează procesele naturale de vindecare și regenerare celulară.
 • Facilitează detoxifierea organismului.
 • Crește aportul de oxigen la nivel celular și muscular.
 • Ajută la ameliorarea afecțiunilor fizice și ale coloanei vertebrale.
 • Reduce disconfortul la nivelul articulațiilor, precum și la nivelul tractului respirator și digestiv.
 • Relaxează mușchii obosiți sau contractați.
 • Facilitează echilibrarea energetică.
 • Favorizează eliberări emoționale.
 • Amplifică energia și vitalitatea.

Uleiurile esențiale Young Living utilizate în Tehnica Raindrop standard

YL Valor-min

Valor

VALOR (amestec de uleiuri esențiale)

Este primul și cel mai important ulei folosit în această tehnică, deoarece ajută la echilibrarea energiilor electrice din organism și ridicarea frecvenței de vibrație a persoanei care primește terapia (un pas important înainte de aplicarea celorlalte uleiuri).

Ajută la alinierea coloanei vertebrale (este numit ”chiropractorul din sticluță”) și conferă corpului echilibru structural.

 • Întrebuințări: dureri de spate, accidente, întreținerea sănătății coloanei vertebrale, dureri articulare, sciatică, rigiditatea a gâtului, disfuncții ale articulației temporomandibulare, apnee în somn
 • Influențe la nivel emoțional: facilitează învingerea fricilor și depășirea rezistențelor interioare, crește încrederea și stima de sine, induce curaj, elevează spiritul, calmează durerile sufletești.

Conține uleiuri esențiale de molid negru, lemn de camfor, mușețel albastru marocan, tămâie și mușcată.

Oregano_15ml_US_Website_2021

Oregano

(Origanum vulgare)

OREGANO (Origanum vulgare)

Este unul dintre cele mai puternice uleiuri antimicrobiene și antibacteriene, acționând eficient pentru întărirea sistemului imunitar. Trezește receptorii, omoară agenții patogeni și ajută la digerarea substanțelor toxice la nivelul receptorilor. De asemenea, are efect antiseptic pentru sistemul respirator, ajută la echilibrarea metabolismului și la întărirea centrilor vitali ai corpului. Cercetările efectuate la Universitatea de Stat Weber au demonstrat că poate ucide coloniile in-vitro de pneumonie cu streptococ în proporție de 99%.

 • Proprietăți: antiîmbătrânire, antiviral, antifungic, antiparazitar, antiimflamator, antioxidant și imunostimulator
 • Întrebuințări: artrită/reumatism, boli infecțioase respiratorii, tuberculoză, probleme digestive
 • Influențe la nivel emoțional: are efect de împământare, întărește sentimentul de siguranță și stabilitate.
YL Thyme

Cimbru

(Thymus vulgaris)

CIMBRU (Thymus vulgaris)

Este folosit pentru capacitatea sa de a susține sistemul imunitar, atacând orice bacterie, ciupercă, infecție sau virus care ar putea fi prezente în corp. Are proprietăți antiseptice datorită conținutului ridicat de timol, un compus monoterpen fenolic cu efect de curățare și purificare, fiind un bun adjuvant în susținerea imunității. Ca și uleiul de oregano, este bogat în fenilpropanoizi, care curăță receptorii celulelor, atacă și omoară agenții patogeni, digeră reziduurile și substanțele toxice la nivelul receptorilor. Cimbrul a fost testat și utilizat pentru combaterea bacteriei care provoacă antraxul.

 • Proprietăți: antiîmbătrânire, antioxidant, antiimflamator, antispastic, puternic antimicrobian, antifungic, antiviral, antiparazitar
 • Întrebuințări: boli infecțioase, boli cardiovasculare, Alzheimer, hepatită
 • Influențe la nivel emoțional: furnizează energie în perioadele de stres, combate stările de oboseală și slăbiciune fizică care apar după o boală.
YL Basil

Busuioc

(Ocimum basilicum)

BUSUIOC (Ocimum basilicum)

Are efect de relaxare a mușchilor voluntari și involuntari. Spre deosebire de oregano și cimbru, care se adresează sistemului imunitar, busuiocul este benefic pentru sistemul muscular.

 • Proprietăți: puternic antispastic, antiviral, antibacterian, antiimflamator, relaxant muscular
 • Întrebuințări: migrene, infecții în gât și la plămâni, mușcături de insecte, oboseală mentală
 • Influențe la nivel emoțional: combate stările de oboseală fizică și mentală, nervozitatea și tristețea, atenuează lipsa de încredere și gândirea negativă, ajută la depășirea comportamentelor de auto-sabotare, trezește simțurile și instinctul sexual.
YL Cypress-min

Chiparos

(Cupressus sempervirens)

CHIPAROS (Cupressus sempervirens)

Stimulează producția naturală de globule albe a corpului, susținând astfel sistemul imunitar. Are un efect puternic decongestionant pentru sistemul circulator și sistemul limfatic și ajută la calmarea tusei iritative și a discomfortului minor din piept.

 • Proprietăți: antibacterian, antimicrobian, antiseptic, antiinfecțios, îmbunătățește circulația și drenajul limfatic, antispastic, antioxidant, reduce edemele și retenția de apă, întărește sistemul vascular, îmbunătățește respirația, susține sănătatea ficatului
 • Întrebuințări: dereglări ale sistemului circulator, diabet, spasme, crampe, edeme, celulită, varice, retenție de apă
 • Influențe la nivel emoțional: conferă putere interioară și ajuta la ușurarea sentimentului de pierdere, creând un sentiment de siguranță, împământare și sprijin pentru corpul emoțional.
YL Wintergreen-min

Salcie himalayană

(Gaultheria Procumbens)

SALCIE HIMALAYANĂ (Gaultheria Procumbens)

Este excelent pentru eliminarea disconfortului asociat cu inflamațiile de la nivelul oaselor, mușchilor și articulațiilor, datorită acțiunii sale puternic antiinflamatoare. Conține 98% salicilat de metil (aspirină naturală), care este un compus chimic cu acțiune analgezică, asemănătoare cortizonului. Stimulează producția proprie de cortizon natural, neavând efectele secundare nocive ale cortizonului sintetic.

 • Proprietăți: antiseptic, antimicrobian, antispastic, puternic antiimflamator, anticoagulant, vasodilatator, analgezic/anestezic, scade presiunea sângelui, reduce orice tip de durere
 • Întrebuințări: artrită/reumatism, dureri musculare sau nervoase, hipertensiune, arteroscleroză, hepatită/ficat gras
 • Influențe la nivel emoțional: are efect de elevare, deschide și crește gradul de conștientizare la nivelul sistemului nervos.
YL Marjoram

Măghiran

(Origanum majorana)

MĂGHIRAN (Origanum majorana)

Susține relaxarea mușchilor voluntari si involuntari, ajută la regenerarea țesuturilor musculare netede (mușchii involuntari), calmează sistemul nervos, sistmeul respirator și durerile articulare și poate ameliora migrenele. Este adjuvant în calmarea tractului digestiv.  

 • Proprietăți: antibacterian, antifungic, vasodilatator, scade presiunea sangelui, expectorant, antispastic, mucolitic
 • Întrebuințări: artrită/reumatism, dureri musculare sau nervoase, dureri de cap, dereglări circulatorii, infecții respiratorii, probleme menstruale/sindrom premenstrual, infecții fungice, pecingine, zona zoster, dureri, spasme, crampe, vânătăi, retenție de fluide, peristalsis intestinal
 • Influențe la nivel emoțional: induce o stare de pace interioară, favorizează un somn liniștit, suprimă dorințele sexuale și impulsurile sexuale extreme.
YL AromaSiez

Aroma Siez

AROMA SIEZ (amestec de uleiuri esențiale)

Ajută la relaxarea mușchilor încordați, spastici, inflamați sau dureroși în urma unor lovituri, a activităților sportive, stresului, oboselii sau efortului fizic intens.

 • Proprietăți: puternic antispastic, promovează circulația sanguină, antiinflamator, relaxant, efect antistres
 • Întrebuințări: disconfort muscular, contracturi, spasme (cârcei), febră/tensiune musculară, contuzii, entorse, luxații, circulație periferică deficitară, crampe menstruale, dureri de cap (suprasolicitare), relaxare

Conține uleiuri esențiale de mentă, chiparos, lavandă, busuioc și măghiran.

YL Peppermint-min

Mentă

(Mentha piperita)

MENTĂ (Mentha piperita)

Sprijină sistemul digestiv, respirator și nervos, Reduce inflamația în corp, ajută la detoxifierea ficatului și este excelentă pentru curățarea sinusurilor și a plămânilor. De asemenea, atunci când uleiul de mentă este aplicat peste alte uleiuri esențiale, facilitează armonizarea și pătrunderea acestora în țesuturi, amplificându-le acțiunea terapeutică.

 • Proprietăți: antiviral, antiiinflamator, antispastic, antibacterian, fungicid, tonifiant, analgezic, revigorant, răcoritor, mucolitic, stimulant digestiv, clarificator, inhibă apetitul
 • Întrebuințări: hepatită, infecții virale, greață și vărsături, dureri de cap, sinuzită/rinită, sciatică, scolioză, dureri musculare, artrită/tendinită, eczeme, echimoze, febră, descongestionant respirator, indigestie, flatulență, diaree, dificultăți de concentrare
 • Influențe la nivel emoțional: stimulează mintea conștientă, îmbunătățește capacitatea de reținere a informațiilor.
YL OrthoEase

Ortho Ease

ORTHO EASE 

Este un ulei de masaj infuzat cu uleiuri esențiale, care se aplică la finalul sesiunii pentru a relaxa mușchii spatelui și pentru a reduce stresul și eventualele dureri articulare sau tensiuni din corp.

Conține un amestec de uleiuri vegetale (ulei fracționat de nucă de cocos, ulei din semințe de struguri, ulei din germeni de grâu, ulei din migdale dulci, ulei de măsline) și 10 uleiuri esențiale (salcie himalayană, ienupăr, mentă, Eucalyptus Globulus, iarbă de lămâie, măghiran, cimbru, Eucalyptus Radiata, vetiver, salvie muscat).

YL V-6 complex

Complex uleiuri vegetale V-6

COMPLEX DE ULEIURI VEGETALE V-6

Combină proprietățile terapeutice a șase uleiuri vegetale pure, putând fi utilizat de sine stătător sau în combinație cu uleiuri esențiale pentru a crea amestecuri și uleiuri de masaj personalizate. De asemenea, poate fi administrat intern. Este hrănitor pentru piele, are o durată lungă de valabilitate, nu blochează porii și nu pătează hainele.

Conține ulei din semințe de susan, ulei din semințe de struguri, ulei din migdale dulci, ulei din germeni de grâu, ulei din semințe de floarea soarelui, ulei din măsline.

Cursul 'Tehnica Raindrop'

În calitate de practician format sub îndrumarea doamnei Tamara Packer, Master Global Trainer în cadrul companiei Young Living, organizez periodic cursuri de Tehnica Raindrop în București și în alte orașe din țară.

Cursul se adreseză tuturor persoanelor, indiferent de profesie, interesate să dobândească un instrument terapeutic simplu dar eficient, pe care îl pot aplica imediat, acasă sau în practica terapeutică. 

Durata aproximativă a cursului: 5 ore.

Participanții vor învăța și vor experimenta personal efectele sinergice ale îmbinării aromoterapiei cu mișcările specifice de reflexoterapie, presopunctură și masaj folosite în Tehnica Raindrop.

La finalul cursului, participanții vor primi un suport de curs și un certificat de participare.

 

Pentru a participa la un curs de Tehnica Raindrop, te invit să îmi trimiți un mesaj pe adresa de e-mail sanda.calciu@gmail.com.

feather-stroking1

 

Surse și referințe:

Connie and Alan Higley, Reference Guide for Essential Oils By. 2017

The Original Therapeutic Raindrop Technique, Life Science Products & Publishing. 2016

Studii științifice menționate în broșura The Original Therapeutic Raindrop Technique:

 • Green RJ, Webb JN, Maxwell MH. The nature of virus-like particles in the paraxial muscles of idiopathic scoliosis. J  Pathol. 1979 Sep;129(1):9-12.
 • Webb JN, Gillespie WJ. Virus-like particles in paraspinal muscle in scoliosis. Br Med J. 1976 Oct 16;2(6041):912-3.
 • Wolff MH, Buchel F, Gullotta F, Helpap B, Schneweiss KE. Investigations to demonstrate latent viral infection of varicella-Zoster virus in human spine ganglia. Verh Dtsch Ges Pathol. 1981;65:203-7.
 • Stirling AL, et al., Association between sciatice and Propionibacterium acnes. Lancet 2001:V357.
 • Nagrath SR Hazra DK, Pant PC, Seth HC. Tuberculosis spine—a diagnostic conundrum. Case report. J Assoc Physicians India. 1974 May;22(5):405-7.
 • Jenks PJ, Stewart B. Images in clinical medicine. Vertebral tuberculosis. N Engl J Med. 1998 June 4;338(23):1677.
 • Monaghan D, Gupta A, Barrington NA. Case report: Tuberculosis of the spine—an unusual presentation. Clin Radiol. 1991  May;43(5):360-2.
 • Petersen CK, Craw M, Radiological differentiation of tuberculosis and pyogenic osteomyelitis: a case report. J Manipulative Physiol Ther. 1986 Mar;9(1):39-42.
 • Pinott JR, Taffs LF. Experimental scoliosis in primates: a neurological cause. J Bone Joint Surg Br. 1982;64(4):503-7.