Poate că ești o persoană matinală sau poate nu, însă cu siguranță ai o rutină de dimineață, activități pe care le îndeplinești aproape în fiecare zi, imediat după ce te-ai trezit. Ei bine, indiferent dacă ești sau nu conștient/ă, acele obiceiuri îți modelează ziua. Atitudinea cu care pășești în noua zi, energia și motivația de la prima oră vor imprima energia întregii zile.

Toți oamenii performanți recunosc că unul dintre secretele succesului lor este dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase și crearea unei rutine zilnice. De obicei, cursul zilei este determinat de modul în care ți-ai început dimineața – dacă ai un start energic, în care practici obiceiuri benefice pentru mintea și corpul tău și care promovează eficiența și productivitatea, vei avea o atitudine pozitivă, plină de încredere, care te vor ajuta să rezolvi orice situație cu ușurință.

Desigur, obiceiurile bune nu îți garantează că vei fi zen sau că vei avea o zi minunată. Întotdeauna vor exista factori și circumstanțe exterioare pe care nu le poți controla și care îți pot provoca frustrare, confuzie, tristețe sau alte stări emoționale neplăcute, însă vestea bună este că ai mereu la îndemână diferite metode și resurse care te vor ajuta să gestionezi eficient și rapid dezechilibrele emoționale. Cele mai cunoscute sunt meditația, exercițiile fizice, un somn odihnitor și practica de mindfulness, la care se adaugă uleiurile esențiale, pentru capacitatea lor de a promova o stare de echilibru interior și de a facilita abordarea oricărei situații cu calm și detașare. Practic, uleiurile esențiale pot deveni o componentă valoroasă în rutina ta zilnică, deoarece te vor ajuta să ai o stare de spirit pozitivă, să îți stabilești mai eficient intențiile pentru ziua respectivă, să îți întărești încrederea în sine și să îți activezi energia creatoare și potențialul pentru a avea o zi cu adevărat reușită.  

În plus, dacă noaptea ai dormit suficient și ți-ai făcut un obicei ca dimineața să ai activități care aduc claritate, energie și vitalitate, vei avea mai multe șanse să treci cu bine peste provocările zilei, fără să te stresezi prea mult.

De ce funcționează uleiurile esențiale?

eo bottles

Datorită dimensiunii moleculare foarte mici și a structurii lor chimice complexe, uleiurile esențiale pătrund ușor în fluxul sanguin, ajung rapid la creier și la toate organele din corp, unde acționează profund la nivel celular și de ADN, susținând funcțiile naturale ale corpului și restabilind echilibrul la nivel fizic, mental și emoțional.

Compușii fitochimici prezenți în uleiurile esențiale influențează activitatea cerebrală și funcțiile cognitive, stimulând eliberarea unor hormoni și neurotransmițători care creează cadrul mental și emoțional favorabil atingerii echilibrului interior și performanței fizice și mentale.

Prin inhalare, moleculele de ulei esențial străbat căile nazale și ajung în cel mult 20 de secunde la creier, unde stimulează diferite zone cerebrale, printre care și sistemul limbic și amigdala, care sunt reponsabile de procesarea emoțiilor, starea de dispoziție și gestionarea reacției la stres. De asemenea, sistemul limbic este conectat direct la acele părți ale creierului care controlează ritmul cardiac, tensiunea arterială, respirația, memoria, nivelul de stres și echilibrul hormonal.

Atunci când sunt aplicate pe piele, uleiurile ajung în fluxul sanguin în aproximativ 2 minute iar apoi se răspândesc în corp, pătrunzând în toate celulele din corp în cel mult 20 de minute. În plus, când activezi un ulei între palme, rotindu-le ușor în sens orar, se activează și punctele reflexogene de la nivelul palmelor, respectiv organele și sistemele corespondente din corp.

Așadar, folosind uleiurile în mod combinat, prin inhalare și aplicare topică, efectele sunt mult amplificate. Aceasta înseamnă că, pentru a avea beneficiile dorite, este foarte important să folosești doar uleiuri esențiale pure, de calitate terapeutică, altfel riști să produci reacții adverse și intoxicații grave în organism.

”Protocolul pentru o zi minunată”

Happy smiling woman stretching on bed in the morning

D. Gary Young, fondatorul companiei Young Living, era renumit pentru viziunea sa ambițioasă și pentru atingerea unor obiective aparent imposibile. Ceea ce îl diferenția de majoritatea celor din jur era atitudinea lui de învingător, un optimism rar întâlnit și credința de nestrămutat că, odată setată o intenție clară, Dumnezeu îi va da inspirația și îi va arăta calea prin care ideile sale pot deveni realitate.

Cum să dobândești și să menții în mod natural această atitudine a fost unul din motivele care l-au determinat să creeze un protocol special cu patru amestecuri de uleiuri esențiale (Valor, Highest Potential, Joy și White Angelica), pe care l-a prezentat la o conferință în Wyoming, în 1994. Este o combinație care echilibrează corpul și mintea, ajutându-te să începi ziua cu o viziune mai clară, o concentrare mai bună și o atitudine plină de optimism, încredere și recunoștință.

Etapele protocolului

Atunci când folosești uleiuri esențiale, un aspect important este stabilirea intenției. Uleiurile în sine nu oferă o soluție rapidă sau miraculoasă, dar sunt energie elementală, aparțin pământului, sunt substanțe naturale, primordiale, înalt vibraționale, care te conectează mai profund cu esența ta divină și sinele tău interior.

Dacă de obicei ești prea ocupat/ă pentru a petrece timp cu tine, practicarea acestui ritual în fiecare dimineață poate fi acel moment dedicat ție, în care îți oferi atenție, îți întărești credința și forța interioară și îți creezi starea de spirit pozitivă necesară pentru a-ți atinge întregul potențial, în tot ceea ce urmează să faci. Cel mai probabil, în timpul zilei vei observa că ai:

 • o concentrare mai bună asupra detaliilor
 • o atitudine mai orientată spre soluții
 • o interacțiune cu mediul mai rapidă și eficientă
 • o mai mare siguranță și încredere în sine
 • o capacitate sporită de a face față situațiilor stresante
 • o atitudine mai calmă și echilibrată
 • mai mult entuziasm și motivație

Întregul protocol durează doar câteva minute, dar cum este nevoie de minim 21 de zile de practică susținută pentru a implementa un nou obicei, îți recomand să urmezi protocolul cel puțin 30 de zile. Ar fi bine să îți notezi într-un jurnal gândurile, emoțiile și realizările fiecărei zile, pentru a-ți putea urmări evoluția de la o zi la alta. Te asigur că vei putea să observi efecte chiar și după o săptămână!

EO Valor

Acest ulei este renumit pentru capacitatea sa de a echilibra câmpul electric al corpului și de a conferi echilibru structural. Sinergia celor 5 uleiuri esențiale componente (molid negru, lemn de camfor, mușețel albastru marocan, tămâie și mușcată) are efect de împământare, aduce stabilitate, aliniază coloana vertebrală și structurile energetice și activează puterea interioară, curajul, încrederea și stima de sine, pentru a trece mai ușor peste temeri, amânări și provocări, în general.

Modalitatea de aplicare:

 • Aplică o picătură de Valor în palma stângă, activează uleiul rotind palmele de trei ori în sens orar și apoi inspiră adânc aroma uleiului din căușul palmelor, timp de 10-15 secunde.
 • În timp ce moleculele aromatice te învăluie și îți inundă ființa, stabilește-ți intențiile pentru ziua care începe și simte cum corpul și mintea ta intră într-o stare de echilibru.
 • La final, pune o picătură de ulei Valor la ceafă și o picătură pe partea interioară a încheieturii mâinii stângi, apoi unește încheieturile mâinilor și menține această poziție timp de un minut, vizualizând cum toate obiectivele tale din ziua respectivă se realizează cu ușurință.
EO Highest Potential

Acest amestec complex conține 22 de uleiuri esențiale: chiparos albastru, ylang ylang, iasomie, cedru, mușcată, lavandă, molid negru, tămâie, lemn de santal Royal Hawaiian, brad argintiu, vetiver, scorțișoară, davana, limetă kaffir, trandafir, mușețel, mușețel albastru marocan, grapefruit, mandarină, mentă dulce, lămâie și ocotea.

Highest Potential a fost creat pentru a activa resorturile interioare care ne stimulează creativitatea, intuiția și performanța, astfel încât să ne atingem potențialul cel mai înalt.

Modalitatea de aplicare:

 • Aplică o picătură de Highest Potential în palma stângă, activează uleiul rotind palmele de trei ori în sens orar și apoi inspiră adânc aroma uleiului din căușul palmelor, timp de 10-15 secunde.
 • Aplică puțin ulei pe zona situată deasupra ombilicului.
 • Continuă să inhalezi moleculele aromatice, în timp ce te concentrezi asupra zilei care urmează și vizualizezi cum treci cu ușurință peste toate provocările și obții rezultate care îți aduc satisfacție și împlinire.
EO Joy

Un amestec exotic de 10 uleiuri esențiale (bergamotă, yang ylang, mușcată, lămâie, coriandru, mandarină, iasomie, mușețel roman, palmarosa și trandafir), Joy aduce alinare și bucurie inimi, invită optimismul în viața ta și îți deschide inima pentru a simți iubirea. Parfumul său înălțător, irezistibil, induce sentimente romantice și activează energia seducției.

Modalitatea de aplicare:

 • Aplică o picătură de Joy în palma stângă, activează uleiul rotind palmele de trei ori în sens orar și apoi inspiră adânc aroma uleiului din căușul palmelor, timp de 10-15 secunde.
 • Aplică puțin ulei pe chakra inimii și simte cum te învăluie un sentiment profund de iubire și de bucurie interioară.
EO White Angelica

Acest amestec de 10 uleiuri esențiale (bergamotă, smirnă, mușcată, lemn de santal, ylang ylang, coriandru, molid negru, roiniță, isop, trandafir) are efect liniștitor și de relaxare. Frecvența sa de vibrație neutralizează energiile negative și conferă un sentiment de forță, protecție și siguranță. Se folosește în terapii și lucrul cu sine pentru a facilita curățarile emoționale și pentru a proteja de energiile și emoțiile negative ale celor din jur.

Modalitatea de aplicare:

 • Aplică o picătură de White Angelica în palma stângă, activează uleiul rotind palmele de trei ori în sens orar și apoi trece-ți ușor palmele peste cap, față, umeri, piept și în jos, peste tot corpul, până la călcâie, ca și când ți-ai mângâia aura.
 • Imaginează-ți cum energia uleiului îți înfășoară corpul într-un cocon de lumină alb strălucitoare, ca un scut de protecție care va ține la distanță orice influențe negative.

După ce ai terminat de aplicat cele patru uleiuri, adu mâinile căuș la nas și inspiră lent și adânc, timp de 10-15 secunde.

Folosite în fiecare dimineață, aceste patru amestecuri de uleiuri esențiale îți vor crea cadrul pentru o zi minunată! Îți vor insufla speranță și optimism, îți vor trezi pasiunea și cheful de viață și îți vor da buna dispoziția și motivația necesare pentru stabilirea și atingerea obiectivelor din ziua respectivă.

Dacă dorești, poți personaliza acest protocol – de exemplu, asociază o afirmație cu fiecare ulei sau înlocuiește amestecul Highest Potential cu Harmony, din care vei aplica o picătură pe chakra plexului solar, centrul energetic al voinței și puterii personale. Alternativ, aplică Harmony pe fiecare chakră, pentru a aduce echilibru și armonie la toate nivelurile ființei tale.

De asemenea, dacă îți lipsește unul dintre uleiurile recomandate, înlocuiește-l cu unul din uleiurile sale componente sau folosește doar celelalte trei uleiuri – te asigur că le vei simți din plin efectele benefice!

În final, indiferent cum alegi să îți personalizezi acest protocol, important este ca el să devină o practică obișnuită în rutina ta de fiecare zi.

 

Alegeri inspirate îți doresc!

 

Apasă pe poza de mai jos pentru a descărca Protocolul lui Gary Young Pentru o zi minunată

Protocol Gary Young