Diluarea uleiurilor esențiale este unul dintre cele mai importante aspecte cu care trebuie să te familiarizezi înainte de a aplica uleiurile sau de face diferite amestecuri și rețete DIY.

Uleiurile esențiale sunt vândute în recipiente mici pentru un motiv foarte bine întemeiat: compușii aromatici volatili sunt foarte concentrați și puternici iar câteva picături sunt absolut suficiente pentru a-și face simțite efectele benefice asupra sănătății și stării noastre de bine. De fapt, multe uleiuri sunt atât de concentrate, încât trebuie diluate pentru a le folosi eficient și fără niciun risc.

 

Reacții alergice și sensibilizarea pielii

Utilizarea anumitor uleiurilor esențiale în stare pură poate provoca iritație și stări serioase de disconfort sau poate avea consecințe chiar și mai grave, mai ales dacă sunt ingerate sau aplicate pe piele fără discernământ sau fără a respecta recomandările de utilizare.

Ce trebuie să știi însă este că, exceptând cazul în care se folosesc uleiuri esențiale contrafăcute (adulterate), reacțiile cutanate apărute în urma folosirii uleiurilor nediluate NU se datorează calității sau purității acestora.

Este adevărat că unele uleiuri esențiale sunt mult mai puțin iritante pentru piele decât altele și există câteva uleiuri esențiale, cum ar fi lavanda sau tămâia, care pot fi utilizate nediluate, în deplină siguranță. La fel de adevărat este că fiecare persoană reacționează diferit în contact cu uleiurile esențiale și multe persoane folosesc în mod regulat uleiurile în stare pură, fără a acuza reacții adverse. Cu toate acestea, în timp, chiar și uleiurile esențiale blânde ar putea dezvolta reacții alergice sau o sensibilizare a pielii (intoleranță), existând riscul să nu mai poată fi folosite ulterior chiar dacă sunt diluate.

 

Evaporare și absorbție

Poate ți se pare ciudat că diluarea unei substanțe îi amplifică puterea de acțiune, însă exact așa se întâmplă în cazul uleiurilor esențiale.

Explicația este simplă: una dintre caracteristicile principale ale uleiurilor esențiale este volatilitatea, ceea ce înseamnă că, dacă le aplici nediluate, se vor evapora rapid de pe suprafața pielii, înainte de a a apuca să acționeze. În schimb, uleiul gras folosit pentru diluarea uleiurilor esențiale încetinește acest proces și crește gradul de absorbție a compușilor volatili în țesuturi, amplificând efectul terapeutic al acestora.

 

Mai mult, mai economic

Mai este încă un aspect, deloc de neglijat – dacă vei aplica uleiurile pure, nediluate, le vei consuma foarte repede iar unele uleiuri esențiale, în special cele de grad terapeutic, au totuși un cost destul de ridicat, așa încât de ce să nu economisești și uleiuri prețioase și bani, bucurându-te în schimb din plin de efectele aromoterapiei?

Cu ce diluăm uleiurile esențiale?

uleiuri purtatoare

Diluarea unui ulei esențial înseamnă adăugarea câtorva picături de ulei într-o bază grasă, care poate fi un ulei vegetal, numit ”ulei purtător”, sau o soluție care conține grăsimi, cum ar fi laptele vegetal (indicat pentru uz intern). Fiind liposolubile, uleiurile esențiale se amestecă bine cu alte uleiuri grase, care facilitează dispersarea moleculelor aromatice în soluții, fără a se separa.

Există o varietate foarte mare de uleiuri vegetale presate la rece, extrase din semințe și fructe oleaginoase, care pot fi folosite în aromoterapie, cum ar fi uleiul de măsline, uleiul din nucă de cocos, uleiul de jojoba, uleiul din semințe de struguri, uleiul de avocado, uleiul de migdale dulci etc. Fiecare ulei are propria să aromă, consistență și textură diferite, grad de absorbție diferit, precum și proprietăți terapeutice și beneficii unice pentru piele.

Pentru a obține efecte maxime, este important să folosești doar uleiuri presate la rece, nerafinate și, pe cât posibil, din surse organice, în caz contrar, odată cu moleculele de ulei esențial, vor pătrunde adânc în țesuturi și compuși chimici sau toxici.

Alegerea unui ulei purtător depinde de tipul de piele și de efectele dorite. De exemplu, uleiurile mai dense sunt indicate în timpul anotimpului rece, în timp ce uleiurile mai ușoare sunt recomandate persoanelor care au tenul predispus la acnee.

Te încurajez să experimentezi și să folosești mai multe tipuri de uleiuri vegetale pentru a observa diferența de aromă, textura și compatibilitatea cu pielea ta. În funcție de tipul pielii tale și beneficiile lor individuale, în timp îți vei crea o mini-colecție de uleiuri vegetale, cu care vei putea face propriile combinații și amestecuri cu uleiuri esențiale.

 

Conversii și diluții

Diluarea uleiurilor esențiale nu este atât complicată cum pare la prima vedere.

Când lucrezi cu cantități mici de uleiuri esențiale, cea mai simplă unitate de măsură este picătura, chiar dacă aceasta nu este cea mai precisă metodă, deoarece mărimea picăturilor poate varia în funcție de vâscozitatea și temperatura uleiului, dar și în funcție de dimensiunea orificiului picurătorului.

Mai jos vei găsi unitățile de măsură cele mai frecvent folosite pentru conversia uleiurilor esențiale:

  1 ml =   20 de picături

  2 ml =   40 de picături = aproximativ o jumătate de linguriță

  5 ml = 100 de picături = 1 linguriță

10 ml = 200 de picături = 2 lingurițe

15 ml = 300 de picături = 3 lingurițe / 1 lingură / 0,5 oz

30 ml = 600 de picături = 6 lingurițe / 2 linguri / 1 oz

Cum se calculează diluțiile?

Simplu! Pornește întotdeauna de la numărul de picături corespunzător cantității de ulei purtător folosite.

Pentru a obține o diluție de 1%:

  5 ml de ulei purtător - 1% din 100 de picături = 1 picătură de ulei esențial 10 ml de ulei purtător - 1% din 200 de picături = 2 picături de ulei esențial 15 ml de ulei purtător - 1% din 300 de picături = 3 picături de ulei esențial 30 ml de ulei purtător - 1% din 600 de picături = 6 picături de ulei esențial

Pentru a obține o diluție de 2%:

  5 ml de ulei purtător - 2% din 100 de picături = 2 picături de ulei esențial 10 ml de ulei purtător - 2% din 200 de picături = 4 picături de ulei esențial 15 ml de ulei purtător - 2% din 300 de picături = 6 picături de ulei esențial 30 ml de ulei purtător - 2% din 600 de picături = 12 picături de ulei esențial

Alți aromoterapeuți, precum Robert Tisserand, recomandă 1.5 picături de ulei esențial la 5 ml de ulei purtător pentru a obține o concentrație de 1%. Rezultă astfel valorile din tabelul de mai jos, pe care îți recomand să îl salvezi, pentru a-l avea mereu la îndemână. (Descarcă aici tabelul în format pdf)

Ratele de diluție prezentate sunt orientative. Poți începe cu o diluție mai mică pentru a vedea cum reacționează organismul la amestecul respectiv și abia apoi să încerci formule mai concentrate.

Tabel dilutii UE

Cum știi dacă ai diluat corect uleiurile esențiale pentru a le folosi în siguranță?

În primul rand, trebuie să ai în vedere că stabilirea ratei de diluție (câte picături de ulei esențial se folosesc și în ce cantitate de ulei de bază) depinde de câteva aspecte:

     •  vârsta persoanei care folosește uleiurile

     • constituția persoanei respective

     • dacă femeia este gravidă sau alăptează

     • scopul aplicării (prevenție, terapeutic etc.)

     • uleiurile esențiale utilizate

De obicei, se recomandă următoarele concentrații:

0.25% - 0.5% - pentru copii de la 3 la 24 luni, persoane în vârstă, femei însărcinate, persoane în vârstă și cele cu piele sensibilă, zone sensibile (zona genitală și axile), uleiuri ”fierbinți”

1% - pentru copii de la 2 la 6 ani, femei însărcinate, persoane în vârstă, probleme de sănătate, sistem imunitar slăbit, aromoterapie subtilă (energetică), terapii energetice și emoționale, creme faciale, loțiuni

1,5% - pentru copii peste 6 ani, masaj general, aromoterapie holistică, uleiuri de masaj, uleiuri faciale, uleiuri și unturi de corp, loțiuni

2% - diluție standard, ideală pentru majoritatea adolescenților și adulților și în majoritatea situațiilor, exceptând în sarcină sau alăptare; pentru uz zilnic, inclusiv în rutina zilnică de îngrijire a pielii, și pentru majoritatea produselor DIY (artizanale)

3% - 5% - diluție adecvată pentru majoritatea adulților și în majoritatea situațiilor, exceptând în sarcină sau alăptare; pentru afecțiuni cronice (de ex. dureri), utilizare terapeutică pe termen scurt (de ex. leziuni musculare, afecțiuni respiratorii, gripe și răceli), masaj terapeutic, alifii, uleiuri și unturi de corp

5% - 10% - pentru afecțiuni acute (de ex. tăieturi și arsuri), se aplică în reprize de maxim o săptămână

Peste 10%  - pentru masaje terapeutice, dureri musculare, dureri acute, tratamente locale, alifii – aplicare pe termen scurt, cu precauție

Peste 25% - pentru adulți sănătoși, pentru tratamentul terapeutic al durerii severe, crampe musculare sau vânătăi severe etc. – aplicare pe o perioadă foarte scurtă de timp, în funcție de uleiurile esențiale utilizate și sub supravegherea unui medic sau terapeut specializat în aromoterapie; nu se recomandă în timpul sarcinii sau alăptării

Notă:  Administrarea uleiurilor esențiale sub orice formă, în paralel cu tratamente alopate, trebuie efectuată cu mare grijă, deoarece anumite uleiuri pot interfera cu medicamentele prescrise. De obicei se recomandă reducerea la jumătate a ratei de diluție normale, însă cel mai bine ar fi să te consulți cu un medic sau un terapeut specializat în aromoterapia terapeutică.

Cum folosești tabelul cu diluții?

Să presupunem că ai febră musculară și vrei să aplici un ulei cu efect relaxant, diluat într-o lingură de ulei de cocos. În acest caz, pentru un adult este indicată o diluție de 2%.

Având în vedere că 1 lingură este echivalentul a 3 lingurițe sau 15 ml, te uiți în tabel unde se intersectează coloana 3 (volumul de 15ml) cu rândul 3 (diluția de 2%) și vei găsi că trebuie să folosești 9 picături de ulei esențial la 1 lingură de ulei de cocos.

essential-oil-roller-bottle-diy-(2)

Este important să reții că, indiferent dacă folosești un singur ulei esențial sau un amestec, acesta este numărul total de picături pe care le vei combina cu 15 ml de ulei purtător.

Calcularea fracțiilor de picături este mai dificilă, așa încât s-ar putea să-ți fie mai ușor să faci o cantitate mai mare de amestec, multiplicând cantitățile recomandate. De exemplu, dacă un amestec necesită 1,5 picături de ulei esențial de arbore de ceai pentru 5 ml de ulei purtător, dublează cantitățile și adaugă 3 picături de ulei esențial la 10 ml de ulei purtător.

Poți dilua uleiurile direct într-o sticluță cu picurător sau într-un recipient tip roll-on, în care adaugi picăturile de ulei esențial și apoi completezi cu ulei vegetal.

Nu uita că ratele de diluție de mai sus sunt orientative. Fiecare persoană este unică și reacționează diferit în contact cu uleiurile esențiale. Întotdeauna începe cu cantitățile minime recomandate și, pe măsură ce te vei obișnui să combini și să diluezi uleiurile esențiale, vei înțelege mai bine chimia acestor esențe concentrate și vei putea să personalizezi cu ușurință diferite combinații, în funcție de nevoile tale.

Diluarea uleiurilor esențiale la copii

În cazul bebelușilor și copiilor se recomandă o precauție mai mare în diluarea uleiurilor esențiale, deoarece pielea lor nu este maturizată pe deplin și există un risc crescut de iritare.

În rândul experților în aromoterapie, părerile sunt împărțite.  Unii aromoterapeuți susțin că nu ar trebui folosite niciodată uleiuri esențiale în cazul copiilor cu vârsta sub doi ani, alții sugerează că este acceptabilă aplicarea topică a anumitor uleiuri încă din primele luni de viață, însă ar trebui utilizate diluții de 0,5% sau chiar mai mici.

Uleiuri care necesită diluții foarte mari

Uleiurile esențiale variază foarte mult în ceea ce privește riscul de iritare și de sensibilizare a pielii. Există uleiuri care pot fi folosite în siguranță la un nivel maxim de diluție de 15%, cum este uleiul de arbore de ceai, și uleiuri iritante și foarte iritante, așa-numitele ”uleiuri fierbinți”, cum sunt oregano, pentru care se recomandă o diluție maximă de 1,1% pentru uz topic, sau scorțișoara, pentru care diluția maximă indicată este de 0,07%! În alte cazuri, utilizarea unor uleiuri pe termen lung la diluții mai mari decât cele recomandate poate provoca probleme de subțiere a sângelui (ca în cazul uleiului de salcie himalayană).

Aceasta înseamnă că, atunci când folosești un ulei esențial pentru prima dată, trebuie să afli dacă are un regim special de diluare, pentru a evita orice risc de iritare sau reacții adverse.

Am atașat mai jos un tabel cu ratele MAXIME de diluție pentru câteva dintre cele mai cunoscute uleiuri esențiale, inspirat de blogul Plant Therapy:

Doze maxime diluare UE

Diluarea uleiurilor esențiale pentru diferite aplicații

Aromoterapia nu înseamnă utilizarea uleiurilor esențiale doar în scop terapeutic, ci există numeroase alte modalități prin care te poți bucura de beneficiile lor: le poți difuza, le poți inhala, le poți include în produsele de îngrijire zilnică sau în spray-uri aromatizante de cameră.

Iată un scurt ghid de personalizare a bazelor cosmetice și pentru uz casnic folosind uleiuri esențiale:

Loțiuni astringente și tonice: 0,25% - 0,75% Loțiuni și creme de față: 0,25% - 3,0% Măști de față și de corp: 0,25% - 1,0% Seruri: 0,25% - 1,0% Balsam pentru buze: 0,5% - 1,0% Gel de duș: 0,25% - 1,0% Săpun lichid: 0,5% - 3,0% Săruri de baie: 0,25% - 1,0% Balsam de păr: 0,5% - 2,0% Șampon, gel, soluții de curățare de uz casnic și detergent de rufe: 0,25% - 1,0%
DIY-products

Pentru un efect anti-îmbătrânire, de hidratare și menținere a echilibrului hidrolipidic al pielii, folosește o diluție de 2%, în funcție de uleiurile esențiale pe care le-ai ales.

Pentru serurile și cremele care se aplică pe răni, cicatrici, acnee severă și alte afecțiuni ale pielii care pot necesita o concentrație mai mare de uleiuri esențiale, poți folosi o diluție de până la 12%.

Spray-urile aromatice pentru cameră au, de obicei, o diluție de 2-3%. Combină 12-18 picături de ulei esențial la fiecare 30 ml de apă, într-o sticlă cu pulverizator, agită bine și pulverizează pe lenjeria de pat, prosoapele de baie sau în camera de zi.

Alte surse recomandate:

·       Robert Tisserand - Why is Essential Oil Dilution Important?

·       Tisserand Institute - New Survey Reveals Dangers of Not Diluting Essential Oils

·       Tisserand Institute - Dilution Chart [PDF download]

·       National Association for Holistic Aromatherapy - Essential Oil Safety Information

·       Aromahead Institute - Essential Oil Dilution Chart [PDF download]

·       Using Essential Oils Safely - Diluting Essential Oils Safely – safe dilution guidelines for all ages

Informațiile prezentate pe acest website au scop exclusiv informativ și educativ. Ele nu au scopul de a diagnostica, trata sau vindeca o boală sau o afecțiune și nu ar trebui să înlocuiască asistența medicală de specialitate. Accesarea acestui website reprezintă acordul dumneavoastră.

 

Copyright 2021 Armonie cu Uleiuri Esențiale ©  Toate drepturile rezervate

Seed_to_Seal_ID