Postul este un obicei ale cărui origini se pierd în negura timpului, fiind asociat cu toate marile culturi și religii ale lumii. Indiferent de sistemul de credințe sau de zona geografică, postul a avut întotdeauna o dimensiune sacră, fiind o condiție necesară pentru a putea accede la anumite ritualuri mistice, de inițiere și de maturizare.
Marii îndrumători spirituali consideră postul o perioadă de meditație și rugăciune, de recuperare spirituală, în care practicantul trebuie să se străduiască să facă schimbările necesare în interior pentru a trezi forțele spirituale latente în sufletul său. Dincolo de renunțarea la anumite alimente și înfrânarea de la gânduri toxice, comportamente egoiste și activități centrate pe aspectele materiale, postul are o semnificație spirituală profundă: este o formă de căință, penintență și autocontrol, având ca scop dominarea instinctelor și poftelor trupești, prin voință, pentru a atinge echilibrul trupului şi al sufletului și apropierea de Dumnezeu.
Doctorul interior
Cu toate că principalul obiectiv este purificarea din punct de vedere spiritual, postul are în același timp și o mare putere terapeutică. Proprietățile sale curative sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri, esenienii practicând posturi severe de 40 de zile, ca formă de vindecare trupească și sufletească. Avicenna, considerat cel mai mare savant al întregii civilizaţii musulmane, prescria posturi pacienților săi, în timp ce faimosul doctor renascentist Paracelsus numea postul ”doctorul interior”.
”Fiecare are un doctor în interiorul său, trebuie doar să-l ajutăm în munca sa. Forța naturală de vindecare din fiecare dintre noi este cea mai mare forță care ne face bine. Dar să mănânci când ești bolnav înseamnă să îți hrănești boala.” - Hipocrate
”În loc să folosești medicamente, mai degrabă postește o zi.” - Plutarh
O practică tradițională de vindecare a corpului în toate culturile antice, postul alimentar se bucură în prezent de o atenție sporită, grație descoperirilor medicale care vin să confirme numeroasele beneficii pentru minte, corp și spirit.
Postul alimentar, adică abținerea totală sau parțială de la anumite alimente, pe un timp mai scurt sau mai îndelungat, este de fapt un proces intens de detoxifiere, atât la nivel fizic, cât și emoțional. Perioadele în care sunt eliminate alimentele prelucrate, zaharurile, dulciurile, cofeina sau alcoolul sunt benefice pentru organism și îmbunătățesc starea generală de sănătate. Pe de altă parte, postul terapeutic elimină total orice fel de alimente solide, bazându-se doar pe consumul de apă și, eventual, ceaiuri de plante.
Scopul și beneficiile postului
Indiferent dacă postul este practicat din motive de ordin fizic sau spiritual, el reprezintă un exercițiu de voință care provoacă deopotrivă mintea, corpul și spiritul.
Din punct de vedere spiritual, postul ne ajută să ne depășim dependența și atașamentul față de mâncare și să ne concentrăm pe aspectele vieții noastre interioare. Eliberat de necesitatea de a-și satisface foamea fizică, omul își poate întoarce atenția asupra hrănirii minții și a spiritului. În acest sens, postul religios este mai mult decât o simplă înfrânare de la mâncare – este un act de cult și o formă de jertfă, o perioadă de smerenie și reflecție interioară în care ne putem depăși nevoile și slăbiciunile care ne împiedică să accesăm aspectele profunde al ființei noastre și astfel, să ne simțim mai aproape de Divinitate.
Pentru aceasta, postul exterior (de mâncare) trebuie însoțit de un post interior, în care credinciosul renunță la orice dependență sau obicei nesănătos, cum ar fi fumatul, alcoolul, vizionarea în exces a emisiunilor TV, citirea tabloidelor, jocurile de noroc sau orice alt obicei care îi distrage atenția de la viața sa spirituală, dar și la gânduri și comportamente toxice.

Această perioadă de curățire interioară are efecte benefice și pentru starea psiho-emoțională: mintea devine mai clară, creativitatea se dezvoltă și se pot atinge stări de conștiință mai profunde, deoarece corpul este eliberat de zaharuri și alte substanțe chimice care creează acea senzație de ”ceață pe creier”. De asemenea, se poate ajunge la conștientizarea unor blocaje și limitări, precum și la eliberarea emoțiilor pe care le reprimăm în mod obișnuit refugiindu-ne în mâncare și alte obiceiuri nesănătoase.
Pe de altă parte, din punct de vedere fizic, postul permite o detoxifiere profundă a organismului, oferind sistemului digestiv o binemeritată perioadă de repaus. Cu toate că cercetările în domeniu sunt încă la început, rezultatele sunt promițătoare și în prezent, tot mai mulți medici recunosc efectele terapeutice ale postului, printre care se numără:
- accelerarea metabolismului, scăderea în greutate și arderea grăsimii din zona abdominală, fără a restrânge numărul de calorii consumate în mod normal;
- rezistența la insulină și scăderea glicemiei, contribuind astfel la reducerea riscului de diabet tip II;
- reducerea inflamației în corp;
- scăderea tensiunii arteriale;
- reducerea colesterolului LDL, a trigliceridelor din sânge și a markerilor inflamatori – factori de risc pentru bolile de inimă;

- prevenirea cancerului;
- reducerea riscului de boli neurologice prin dezvoltarea de noi celule nervoase; de asemenea, poate proteja împotriva bolii Alzheimer;
- efectul anti-îmbătrânire, prin reducerea stresului oxidativ, stimulând astfel longevitatea;
- stimularea procesului de regenerare celulară și a organelor și sistemelor din corp, prin creșterea capacității de regenerare a celulelor stem;
- resetarea sistemului imunitar.
”Postul accelerează procesul de vindecare şi permite organismului să se recupereze în urma unor boli grave, într-un interval de timp foarte scurt. În experiența mea, am văzut cum postul a vindecat artrita, a eliminat afecțiunile cronice ale pielii precum psoriazisul şi eczemele, a îmbunătățit starea tractului digestiv la pacienții cu colită ulcerativă şi a eliminat chiar hipertensiunea arterială şi anghina pectorală.”
- Dr. Joel Fuhrman, autorul cărții „Postul şi alimentația pentru sănătate”

Tipuri de post intermitent
În ultimii ani, postul intermitent a devenit tot mai popular, fiind apreciat pentru efectele sale terapeutice valoroase. Acest stil de viață implică o strategie de organizare a meselor din timpul zilei fără a afecta aportul nutrițional. Așadar, nu este o dietă propriu-zisă, deoarece nu presupune excluderea unor alimente, reducerea numărului de calorii sau diminuarea porțiilor servite, ci doar modificarea orelor de masă prin împărțirea zilei sau a săptămânii în perioade de mâncare și repaus alimentar total.
Cele mai cunoscute tipuri de post intermitent sunt:
- Metoda 16/8: presupune să mănânci într-un interval de doar 8 ore în fiecare zi (deci două mese principale) iar apoi să faci un repaus total în celelalte 16 ore. De exemplu, poți sări peste micul dejun și mănânci doar în intervalul orar 12.00 - 20.00.
- Metoda 5:2: popularizată de Michael Mosley, această metodă presupune consumul a 20-25% din necesarul de calorii zilnice (400-500 pentru o femeie, 500-600 pentru un bărbat) timp de două zile la alegere pe săptămână și apoi o alimentație normală, fără excese, în celelalte cinci zile.
- Metoda mâncare-repaus-mâncare: implică un repaus alimentar total de 24 de ore, practicat o dată sau de două ori pe săptămână. De exemplu, după ce ai luat cina la ora 20.00 nu mai mănânci nimic până a doua zi la aceeași oră; alternativ, dacă servești micul dejun la ora 8:00 dimineața, nu mai mănânci nimic până a doua zi dimineața la ora 8:00.
În perioadele de post pot fi consumate băuturi sărace în calorii (apă, ceai sau cafea neîndulcite), iar în celelalte zile sau perioade din zi se consumă cantitatea de calorii recomandată.
Ce se întâmplă cu corpul nostru atunci când postim
Atât timp cât trăim, focul interior (sau focul metabolic) este alimentat de substanțele nutritive din hrana pe care o consumăm, însă în perioadele de post, această sursă externă de combustibil este eliminată iar focul metabolic începe să se alimenteze din rezervele interne ale corpului.

O parte din aceste rezerve sunt reziduurile rezultate în urma procesului metabolic, prin care vechile celule sunt mereu înlocuite cu altele noi. Celulele corpului se dezintegrează și apoi își reciclează deșeurile în mod constant, oferind o sursă de proteine pentru organism. În 2016, dr. Yoshinori Ohsumi, un biolog din Japonia, a primit Premiul Nobel pentru descoperirea mecanismelor din spatele acestui proces, cunoscut sub denumirea științifică de autofagie. În studiile sale, el a folosit metoda postului pentru a stimula corpul să distrugă celulele toxice și să elimine toate reziduurile celulare.
Atunci când mecanismul natural de reciclare nu funcționează corespunzător, apare toxemia, adică dezechilibrul metabolic prin care celulele deteriorate și componentele lor încep să se acumuleze în organism, conducând în timp la declanșarea multor boli grave. O altă cauză a toxemiei în corp sunt reziduurile de mâncăruri incorect digerate, asimilate și încorporate în structura celulară, care formează astfel o cantitate mare de deșeuri toxice.
În acest context, practicarea postului intermitent este benefică deoarece oferă sistemului digestiv timpul necesar să elimine aceste deșeuri metabolice. De asemenea, un repaus alimentar de minim 12 ore permite organismului să atingă punctul de maximă intensitate a procesului de ardere a grăsimilor, care apare la aproximativ 8 - 12 ore după masă.

Simptomele unei crize de vindecare
Un program de detoxifiere poate conduce, în cele din urmă, la o criză profundă și importantă de vindecare a organismului, care se manifestă prin reapariția unor afecțiuni fizice mai vechi sau simptome asemănătoare gripei și febră. Cu toate că de obicei produc îngrijorare sau chiar panică, în realitate, acestea sunt un indiciu că trupul și-a recâștigat puterea de a se vindeca în mod natural, din interior spre exterior. În funcție de locul în care s-au acumulat toxinele în organism, în special la începutul postului se pot manifesta următoarele simptome:
- cap/creier: dureri de cap, amețeli, vertij, mâncărime, senzație de plutire;
- nas, sinusuri: strănut, secreții nazale, mâncărime, înțepături, sindromul picăturii postnazale;
- gât: durere sau constricție, răgușeală, iritație/ zgârietură;
- plămâni: congestie toracică, respirație șuierătoare, eliminare de flegmă, respirație urât mirositoare;
- piele: erupții cutanate, acnee, pustule; transpirație excesivă sau anormală; mirosuri ciudate ale corpului;
- stomac: aciditate la stomac, crampe stomacale, rahitism, respirație urât mirositoare;
- ficat: ochi inflamați, gust amar în gură, ten pământiu la culoare, durere sau distensie abdominală sub coaste, pe partea dreaptă;
- vezica biliară: colici, spasme, sensibilitate sau durere în zona ficatului;
- intestine: gaze mirositoare, crampe, diaree, colon spastic sau intestin iritabil;
- rinichi: durere lombară și slăbiciune, oboseală; urinare frecventă, adesea urgentă; urină colorată intens sau mirositoare;
- stare de spirit: iritabilitate, anxietate, depresie, frustrare, accese de furie.
Aceste simptome fac parte din răspunsul natural de detoxifiere al organismului și adesea sunt un rezultat al eliminării toxinelor și deșeurilor din corp, proces care începe să aibă loc după 12 - 36 de ore. De fapt, primele 2 - 4 zile sunt cele mai dificile, deoarece trebuie să depășim nevoia psihologică puternică de a mânca. În această perioadă, energia tinde să fie la cel mai scăzut nivel, însă apoi se produce o schimbare în economia energetică internă a organismului, denumită cetoză, în care organismul începe să ardă mai eficient rezervele sale de grăsimi pentru a-și satisface nevoile energetice de bază. Apoi, pe măsură ce postul avansează, mintea devine mai clară, memoria se îmbunătățește iar spiritul devine mai activ.

Aromoterapia și postul intermitent
Date fiind efecte secundare care pot apărea în perioada postului, este important să suplimentăm aportul de apă, principalul catalizator al procesului de detoxifiere. În plus, este indicat să apelăm la remedii naturale pentru a depăși mai ușor simptomele și stările de disconfort. Din acest punct de vedere, aromoterapia oferă o abordare holistică, acționând eficient pe toate planurile ființei noastre – fizic, mental, emoțional și spiritual.
Uleiurile esențiale sunt extracte foarte concentrate din plante, astfel încât este suficient să folosim doar 1-2 picături la o aplicare pentru a obține efecte remarcabile atât în ceea ce privește accelerarea procesului de detoxifiere, cât și o gestionare eficientă a emoțiilor. Cu toate acestea, pentru a putea beneficia de proprietățile terapeutice la întregul lor potențial, este important să utilizăm doar uleiuri pure, de cea mai bună calitate. În cazul ingerării trebuie folosite doar uleiurile etichetate ca fiind de grad alimentar.
Cele mai eficiente metode pentru a ne bucura de efectele binefăcătoare ale acestor esențe sunt inhalarea moleculelor aromatice, băile cu uleiuri esențiale, infuzarea apei de băut, aplicarea topică pe zona afectată și încorporarea uleiurilor esențiale în produsele de îngrijire corporală și de masaj.
Iată câteva dintre cele mai eficiente uleiuri esențiale pentru susținerea echilibrului fizic, mental și spiritual în perioada postului:
Uleiurile esențiale de citrice
Uleurile de citrice precum lămâia, portocala, grepfruitul și mandarina sunt recunoscute pentru efectul antioxidant și de purificare a organismului.

Principalele beneficii:
- au proprietăți antispastice, digestive și carminative, antimicrobiene, purificatoare, imuno-stimulatoare, diuretice, energizante și revigorante, antidepresive;
- au efect detoxifiant la nivelul întregului organism, favorizând eliminarea deșeurilor metabolice;
- au acțiune antioxidantă, datorită conținutului crescut de d-limonene;
- îmbunătățesc microcirculația și amplifică oxigenarea țesuturilor;
- au efect diuretic, ajutând la eliminarea retenției de apă din țesuturi;
- ajută la buna funcționare a sistemului limfatic și a sistemului circulator;
- inhibă apetitul și stimulează metabolismul;
- reduc inflamația din corp;
- au efect relaxant și combat stările de stres, depresia și anxietatea, inducând optimism și bună-dispoziție.
Cum se utilizează:
- pot fi administrate intern, în capsule vegetale, cu apă sau cu sucuri naturale de fructe;
- se pulverizează, singure sau în combinație cu alte uleiuri esențiale;
- se aplică topic, în combinație cu alte uleiuri cu acțiune anticelulitică, detoxifiantă sau energizantă.
Atenție: întrucât sunt fotosensibilizante, uleiurile de citrice nu trebuie aplicate pe pielea care urmează să fie expusă la soare în următoarele 12 ore!
Uleiul esențial de mentă
Datorită multiplelor sale beneficii, uleiul esențial de mentă poate fi folosit atât în scop profilactic, cât și terapeutic în cazul bolilor digestive, respiratorii şi circulatorii, precum și pentru combaterea stresului.

Principalele beneficii:
- are proprietăți tonice și stimulatoare, revitalizante, descongestionante, antinevralgice, digestive și carminative, antispastice, antiseptice, antiinflamatoare;
- poate ajuta la scăderea inflamației în organism;
- calmează tensiunile nervoase, durerile de cap și migrenele;
- are efect descongentionant la nivelul sinusurilor și tractului respirator;
- ameliorează problemele digestive asociate procesului de detoxifiere a colonului (greață, indigestie, flatulență, diaree, disconfort abdominal);
- inhibă accesele de foame și apetitul crescut;
- relaxează musculatura tensionată sau suprasolicitată;
- stimulează circulația sanguină;
- are un puternic efect de energizare și revigorare, putând înlocui cu succes băuturile pe bază de cofeină;
- combate stările febrile.
Cum se utilizează:
- poate fi administrat intern, câte o picătură în apa de băut sau pe limbă;
- se inhalează adânc din sticluță ori de câte ori apare senzația acută de foame;
- se pulverizează, în combinație cu uleiuri de citrice sau lavandă;
- se aplică topic, diluat în ulei vegetal, sau se adaugă în uleiul de masaj, în combinație cu alte uleiuri esențiale cu efect detoxifiant.
Uleiul esențial de lavandă
Uleiul de lavandă este recunoscut ca fiind cel mai versatil ulei esențial, datorită multiplelor sale utilizări cosmetice și terapeutice. Are acțiune regenerantă pentru piele și este foarte apreciat pentru efectele sale calmante și relaxante la nivel mental și emoțional.

Principalele beneficii:
- are proprietăți antiseptice, antispastice, antiinflamatoare, regenerante, cicatrizante, calmante, sedative, antidepresive, decontractante muscular;
- ajută la calmarea sistemului nervos și induce o stare de calm și echilibru interior, atenuând stările de iritabilitate și anxietate;
- favorizează un somn relaxant și odihnitor;
- amplifică capacitatea de concentrare, în combinație cu alte uleiuri energizante, precum lămâia și menta.
Cum se utilizează:
- se pulverizează seara, înainte de culcare;
- se inhalează din sticluță sau din palme pentru atenuarea stărilor de nervozitate și anxietate;
- se adaugă în băile cu sare Epsom;
- se aplică topic în zonele pulsatorii, în produsele cosmetice sau în uleiul de masaj.
Uleiul esențial de ienupăr
Uleiul de ienupăr are un conținut ridicat de antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sistemul circulator și digestiv.

Principalele beneficii:
- are proprietăți antiseptice, antireumatice, depurative, antispastice, astringente, diuretice și tonice;
- stimulează eliminarea acidului uric și a altor toxine din sânge, inclusiv a surplusului de sodiu și clor;
- drenează limfa și combate celulita și retenția de apă din țesuturi;
- susține buna funcționare a rinichilor și sănătatea aparatului urinar;
- ajută la ameliorarea afecțiunilor metabolice (ex. diabet zaharat, obezitate, celulită, dereglări hormonale);
- susține sănătatea sistemului digestiv, ameliorând excesul de gaze din intestine;
- are efect reconfortant și revitalizant.
Cum se utilizează:
- se adaugă în uleiul de masaj, în combinație cu alte uleiuri esențiale cu acțiune detoxifiantă;
- se aplică în comprese pe zona abdominală inferioară;
- se pulverizează;
- se adaugă în băile cu sare Epsom.
Uleiul esențial de rozmarin
În cultura orientală, uleiul esențial de rozmarin este asociat cu chakra celui de-al treilea ochi, facilitând gândirea limpede și intuiția.

Principalele beneficii:
- are proprietăți analgezice, antiseptice, astringente, digestive, diuretice, stimulante si tonice generale;
- relaxează mușchii încordați sau suprasolicitați;
- atenuează retenția de fluide și detoxifică sistemul limfatic;
- ajută mintea conștientă, favorizează claritatea în gândire și amplifică puterea de concentrare și memoria;
- combate pierderile de memorie, dificultățile de învățare, dezorientarea, stările de încordare;
- are efect tonic și energizant.
Cum se utilizează:
- se pulverizează, preferabil în combinație cu uleiuri de citrice și mentă;
- se adaugă în uleiul de masaj;
- se adaugă în apa de baie, în combinație cu alte uleiuri esențiale cu efect detoxifiant.
Uleiul esențial de tămâie
Considerată o esență sfântă, tămâia a fost folosită în ritualuri religioase și de purificare, ca remediu împotriva diferitelor boli și în aplicații cosmetice încă din antichitate. Datorită conținutului de sesquiterpene, uleiul esențial de tămâie poate crește aportul de oxigen în creier cu până la 28% și ajută la reprogramarea informaţiei genetice deformate sau greşite la nivel de ADN. De asemenea, favorizează concentrarea și atingerea unor stări de conștiință superioare în timpul sesiunilor de rugăciune și meditație.

Principalele beneficii:
- are proprietăți antibacteriene, antiseptice, analgezice, antiinflamatoare, expectorante, astringente, sedative, tonic astringente, cicatrizante, antitumorale;
- sprijină sănătatea sistemului respirator, facilitând o respirație mai profundă;
- ajută la întărirea sistemului imunitar;
- are proprietăți anti-îmbătrânire, fiind recomandat pentru tenul matur;
- induce un sentiment de pace și echilibru interior;
- atenuează tensiunea nervoasă, depresia și stările de anxietate;
- amplifică puterea de concentrare.
Cum se utilizează:
- se pulverizează, preferabil înainte de culcare și în sesiunile de meditație;
- se adaugă în uleul de masaj și produsele cosmetice pentru ten;
- se aplică topic pe zonele pulsatorii, la baza craniului și pe piept.
De asemenea, pentru a potența experiența spirituală în timpul perioadei de post, se pot folosi și alte uleiuri esențiale biblice, precum uleiul de lemn de santal, lemn de cedru, galbanum, smirnă, chiparos sau isop, uleiul de palo santo, ylang ylang, angelică și uleiuri de conifere (brad balsamic, pin, molid). Prin pulverizare, aceste uleiuri esențiale ajută la:
- menținerea unei stări de calm și echilibru interior pe parcursul zilei și în timpul sesiunilor de meditație;
- curățarea și purificarea spațiilor de energii negative;
- susținerea introspecției și a stărilor de rugăciune și meditație;
- crearea unei atmosfere de armonie interioară și în mediul înconjurător.
În loc de concluzie
Poate că postul intermitent nu este o soluție pentru toată lumea, însă este o practică pe care, cu puțină voință și perseverență, oricine o poate urma cu ușurință. Important este faptul că, dacă vei adopta această strategie nutrițională, te va ajuta să îți îmbunătățești radical starea de sănătate, în special dacă ai și o alimentație sănătoasă, faci mișcare fizică în mod regulat și ai un somn de calitate.
Știu că perspectiva abstinenței voluntare de la mâncare pentru perioade mai lungi de timp poate naște frustrări însă, înainte de a fi o experiență culinară, postul înseamnă o anumită stare de spirit și o călătorie spirituală. Oferind corpului timpul necesar pentru a se regenera, de fapt ne acordăm șansa de a ne purifica mintea și spiritul de gândurile și emoțiile toxice care ne acaparează energia vitală creatoare. Să nu uităm că la origine, postul este un act conștient de voință și intenție direcționate spre un scop mai înalt, care vizează purificarea sufletului, elevarea spiritului și echilibrul dintre minte, corp și spirit.
Poate că vei rezona sau nu cu un astfel de stil de viață, însă singurul mod de a afla dacă ți se potrivește este să îl încerci!
Alegeri inspirate îți doresc!
Surse:
http://www.greekmedicine.net/hygiene/Fasting_and_Purification.html
https://www.healthline.com/nutrition/intermittent-fasting-guide#benefits
https://brightside.me/inspiration-health/what-happens-to-your-body-if-you-practice-fasting