Întotdeauna am simțit că sfâșitul de an este una dintre cele mai așteptate perioade și, în același timp, una dintre cele mai intense din punct de vedere energetic și emoțional.

Însuflețite de luminițele strălucitoare și ornamentele de Crăciun, animate de forfota de pe străzi și de frenezia cumpărăturilor, luna decembrie și mai ales zilele din preajma Sărbătorilor poartă cu ele o energie intensă, încărcată de așteptări, dorințe, speranță, nostalgie iar uneori regrete legate de anumite experiențe din timpul anului.

Indiferent de sistemul nostru de credințe, convingerile religioase sau circumstanțele în care ne aflăm, așteptăm cu nerăbdare finalul anului, pentru a simți, măcar pentru o clipă, magia acelui moment de transfigurare despre care vorbesc Înțelepții Timpului… legenda Nașterii Pruncului Isus deschide poarta miracolelor în viața fiecăruia dintre noi, iar noaptea trecerii dintre ani aduce un suflu nou de energie potențială, creatoare – în acel moment, ne desprindem de trecut, recunoscători pentru darurile și lecțiile primite, lăsând în urmă vechiul, greul și urâtul, pentru a intra într-o nouă etapă, mai luminoasă și mai benefică.

Finalul de an, dincolo de toate semnificațiile și simbolurile sale, este și un timp al reîntoarcerii în copilărie, al generozității și al bucuriei pure. În aceste zile, ne transformăm în mesageri ai Luminii, oferind cadouri celor dragi, aducând zâmbetul pe chipul celor aflați în nevoie, reînnodând legătura cu persoane pe care nu le-am văzut de mult timp. Este momentul în care, măcar pentru puțin timp, renunțăm la egoul nostru pentru a dărui bucurie și emoție semenilor noștri. Ne reunim cu familia, cu prietenii, cu oamenii care contează pentru noi și ne umplem sufletul de bucuria lor și de energia efervescentă care animă aceste întâlniri.

Mai există însă și o altă fațetă care se manifestă acut în această perioadă: nevoia de a petrece mai mult timp departe de vuietul și agitația specifice Sărbătorilor. Interacțiunile frecvente cu mulți oameni, obligațiile de familie care ne solicită prezența zâmbitoare și destinsă și rolurile sociale pe care trebuie să le jucăm respectând anumite standarde pot fi epuizante și pot reactiva frustrări sau probleme emoționale mai vechi. Astfel de contexte se suprapun peste nevoia noastră de solitudine, acel răgaz pe care ni-l oferim mult prea rar în timpul anului pentru a ne procesa trăirile interioare, pentru a face pace cu noi înșine, pentru a ne face iertările și pentru a ne vindeca rănile deschise încă. Pentru mulți dintre noi, acum se manifestă mai pregnant decât oricând sentimentul că trebuie să încetinim ritmul nebunesc în care ne-am lăsat antrenați și să ne acordăm timp pentru a ne regăsi și pentru a înțelege cum ne-au schimbat experiențele avute pe parcursul ultimelor 12 luni. Este momentul bilanțului și al realinierii noastre la o nouă realitate, a ceea ce suntem acum.

Așadar, în perioada Sărbătorilor de iarnă trăim evenimentele la o intensitate mult mai mare și, cumva paradoxal, tocmai acest context festiv, menit să aducă veselia și bucuria în sufletele noastre, poate sta la baza unei depresii sau unei crize emoționale puternice.

De multe ori, factorul declanșator sunt așteptările pe care ceilalți le au de la noi în ceea ce privește modul în care ar trebui să arătăm, să ne comportăm și să simțim în această perioadă, iar acestea pot fi complet diferite de adevăratele stări și sentimente care ne încearcă în aceste momente. Adesea, reuniunile de familie sunt stresante, intense și dezechilibrante, indiferent de eforturile pe care le-am făcut până atunci pentru a depăși anumite blocaje mentale și emoționale sau de cât de eficiente sunt tehnicile pe care le practicăm pentru a ne restabili echilibrul interior. Fără îndoială, este mult mai ușor să ne păstrăm starea de pace și armonie interioară atunci când suntem acasă, în spațiul nostru familiar, decât atunci când ne aflăm într-un context familial extins, în care ne putem lăsa prinși în dinamica vechilor condiționări psihologice (pe care credeam că le-am depășit!), creând în noi un dezechilibru mental, emoțional și comportamental.

În astfel de momente, este esențial să ne redobândim resursele interioare cu ajutorul remediilor naturiste și tehnicilor holistice de vindecare, reactivând compasiunea și iubirea de sine și reconectându-ne cu sinele nostru interior. Pentru aceasta, este nevoie să adoptăm o alimentație sănătoasă și hrănitoare și să includem în activitățile zilnice una sau mai multe practici fizice și spirituale, precum exerciții de echilibrare a minții și corpului, meditația sau jurnalul de recunoștință. Alături de acestea, aromoterapia poate fi un aliat puternic, cu atât mai mult cu cât putem avea mereu la îndemână sticluțele cu uleiuri esențiale, chiar și în călătorie.

Iată câteva dintre cele mai puternice uleiuri esențiale care favorizează sentimentul de împământare, redobândirea stării de armonie, centrarea emoțiilor și asumarea puterii personale:

  • Ghimbirul

Uleiul esențial de ghimbir are o aromă caldă, exotică, picantă, cu efecte energizante și stimulante, care ne încarcă cu energie fizică și crește rezistența la oboseală. Din punct de vedere energetic, induce sentimentul de curaj, atrage prosperitatea, are efect echilibrant și purificator.

Se consideră că uleiul de ghimbir corectează ”lipsa” și poate amplifica efectele Legii Atracției, de aceea este benefic celor care au nevoie de motivație și încredere în sine pentru a-și pune în aplicare planurile și ideile, stimulând dorința de acțiune. De altfel, conform filozofiei ayurvedice, ghimbirul este un condiment de tip rajasic. Rajas este elementul care guvernează mișcarea, stimularea și ceea ce se poate numi ”focul vieții”, ingredientul care generează schimbarea și evoluția.

Young Living Ginger

Fiind o rădăcină, ghimbirul acționează la nivelul chakrei de bază și a chakrei sacrale, sprijinind asumarea puterii personale și integrarea acestei conștientizări în corpul fizic, pentru a ne putea alinia acțiunile la misiunea noastră divină. De asemenea, deschide chakra plexului solar, ajutându-ne să vedem unde ne-am îndepărtat de sinele nostru autentic și de adevărul nostru fundamental.

În procesul de aliniere și evoluție conștientă putem întâmpina dificultăți în a ”digera” anumite aspecte ale conștiinței noastre. Uleiul de ghimbir ne ajută să vedem lucrurile dintr-o perspectivă mai amplă, să identificăm acele aspecte care ne împiedică să evoluăm, forțându-ne să le ”digerăm”, cu alte cuvinte să procesăm și să asimilăm ceea ce trebuie schimbat la noi, problemele adânc ascunse în subconștient, pe care am evitat să le rezolvăm în trecut.

  • Tămâia

Rășina de tămâie este considerată un ulei sfânt în Orientul Mijlociu și era apreciată pentru beneficiile ei încă dinainte de  vremea lui Hristos, din timpul dinastiilor egiptene și a epocii sumeriene. În prezent, se știe că tămâia conține sesquiterpene, compuși care stimulează sistemul limbic, acea parte a creierului care controlează emoțiile și memoria afectivă. De asemenea, ajută la echilibrarea emisferelor cerebrale și la activarea glandei pineale, numită adesea ”sediul sufletului”.

Timp de peste 5000 de ani, uleiul esențial de tămâie a fost folosit pentru a trezi conștiința spirituală a oamenilor și pentru a le facilita conectarea cu sinele la nivel emoțional, spiritual și mental. 

frankincense 5

Excelent pentru amplificarea puterii de vizualizare și de conștientizare, intensificarea legăturilor spirituale și centrarea emoțiilor, uleiul de tămâie are proprietăți de calmare care susțin concentrarea mentală, detensionează spiritul și ajută la atenuarea blocajelor emoționale și depășirea sentimentelor de disperare, neputință și nesiguranță.  

Acest ulei prețios facilitează accesul la stările meditative și de reflecție elevate și încurajează respectul de sine la cel mai înalt nivel. Aceasta nu înseamnă activarea sentimentului de aroganță, ci mai degrabă conștientizarea Sinelui nostru cel mai înalt și trecerea ”sinelui inferior” în planul secund, pentru a permite conexiunea cu Sinele înalt în planul de acțiune și manifestare.

  • Paciuli

Uleiul esențial de paciuli (patchouli) are o aromă caldă și senzuală, exotică, de mosc, care relaxează și clarifică gândurile. Acest ulei ne reconectează cu pământul, facilitând centrarea emoțiilor și claritatea mentală. Are un conținut ridicat în sesquiterpene, care stimulează sistemul limbic al creierului, centrul emoțiilor și al amintirilor. Ajută la redobândirea echilibrului mental și emoțional și energizează mintea. Profilul său aromatic unic facilitează atingerea unor stări profunde de relaxare, fiind ideal de folosit în timpul practicilor spirituale, cum ar fi meditația sau yoga.

Aliniază chakra inimii cu chakra rădăcină și chakra sacrală, susținând procesul de eliberare de obsesii, nesiguranță și gelozie și amplificând dorința de a trăi o viață împlinită. 

Young Living Patchouli

De asemenea, ancorează corpul fizic și ne provoacă să rămânem în momentul prezent, renunțând să ne concentrăm pe aspectele pe care nu le putem controla.

  • Lemnul de cedru

Are un parfum lemnos, balsamic, cu efect puternic relaxant și liniștitor. Din punct de vedere istoric, egiptenii antici foloseau uleiul de lemn de cedru în ritualuri ceremoniale, în timp ce triburile de indieni din America de Nord îl foloseau pentru a-și amplifica potențialul de comunicare în plan spiritual.

Acest ulei ne pune în legătură cu energia pământului, ceea ce facilitează ancorarea (împământarea), conferă sentimentul de siguranță și protecție și induce stabilitate, ajutându-ne să abordăm provocările vieții cu o mai mare claritate și concentrare. Uleiul de lemn de cedru ne ajută să acceptăm sentimentul că suntem în deplină siguranță cu noi înșine și în mediul înconjurător. Pe măsură ce temerile sunt eliberate, inima se va deschide către iubire și protecție spirituală care, la rândul lor, vor induce acceptarea și iubirea de sine.

Young Living Cedarwood

Datorită conținutului bogat de sesquiterpene (90%), acest ulei crește aportul de oxigen la nivel celular, favorizează eliminarea toxinelor și stimulează circulația. De asemenea, stimulează sistemul limbic al creierului, centrul emoțiilor și al memoriei afective, și poate ajuta la activarea glandei pineale, îmbunătățind funcțiile cognitive și memoria.

  • GroundingTM

Acest amestec de uleiuri esențiale ne poate ajuta să ne echilibrăm și să ne ancorăm pentru a face față realității în mod pozitiv, având o abordare calmă și rațională. Atunci când suntem dezechilibrați emoțional, când ne lăsăm purtați de entuziasm sau simțim nevoia să ne refugiem în lumea fanteziei, este foarte ușor sa ne deconectăm de la realitate și să ajungem să facem alegeri care pot avea consecințe neplăcute. Amestecul Grounding favorizează activarea minții raționale, ancorându-ne în realitate și ajutându-ne să luăm deciziile potrivite.

Conține uleiuri esențiale de brad argintiu, molid, ylang ylang, pin, lemn de cedru, angelică și ienupăr.

Frecvență de vibrație: 140 MHz.

Young Living Grounding
  • HarmonyTM

Este un amestec de uleiuri esențiale care favorizează starea de bine la nivel fizic, emoțional și spiritual, restabilind echilibrul armonios în centrii energetici ai corpului. Atunci când suntem în armonie cu noi înșine, se creează premisele pentru ca celelalte aspecte ale vieții noastre să atingă starea de echilibru și să se manifeste la adevăratul lor potențial.

Uleiurile esențiale cu efecte de echilibrare, calmare și eliberare din acest amestec ne deschid drumul spre noi posibilități, stimulând vindecarea la nivel fizic și emoțional și inducând o stare de relaxare și sentimentul de siguranță.

Conține uleiuri esențiale de lavandă, lemn de santal, ylang ylang, tămâie, portocală, angelică, mușcată, isop, molid, salvie, lemn de trandafir, lămâie, iasomie, mușețel roman, bergamotă, palmarosa și trandafir.

Frecvență de vibrație: 101 MHz.

Young Living Harmony
  • Sacred MountainTM

Acest amestec conține mai multe uleiuri esențiale de conifere, care conferă un sentiment de calm, protecție, forță, ancorare și asumare a puterii personale. Evocă și activează în interiorul nostru sentimentul de siguranță și sacralitate pe care îl simțim atunci când ne aflăm în zone montane, la altitudini înalte. Datorită proprietăților sale, are efect liniștitor pentru sistemul respirator.

În cultura amerindienilor, coroana arborilor de conifere reprezintă, în mod simbolic, ”umbrela” protectoare care protejează pământul și canalizează energia din Univers. Noaptea, animalele sălbatice se adăpostesc sub acești copaci pentru a beneficia de protecție și de efectul lor de revitalizare.

Conține uleiuri esențiale de molid, ylang ylang, brad și lemn de cedru.

Frecvență de vibrație: 176 MHz.

 

Young Living Sacred Mountain

Cum folosim uleiurile esențiale

Atunci când revenim acasă la finalul zilei, de cele mai multe ori rămânem conectați la experiențele avute în timpul zilei și la emoțiile negative asociate cu acestea. Pentru a ne putea recăpăta echilibrul și energia vitală, avem nevoie să ne detensionăm corpul și mintea. În acest sens, pulverizarea uleiurilor esențiale ne poate oferi o experiență olfactivă intensă și relaxantă, însă este important să folosim un aparat cu ultrasunete, care funcționează pe principiul pulverizării la rece, pentru a nu afecta valoarea terapeutică a uleiurilor esențiale.

O altă modalitate ușoară prin care putem simți efectele benefice ale uleiurilor esențiale este aceea de a aplica 3-5 picături de ulei esențial direct pe tălpile picioarelor, conștientizând conexiunea cu pământul, sentimentul de stabilitate și ancorare și senzația de relaxare care ne pătrunde tot corpul.

Atunci când dorim să aplicăm uleiurile esențiale pe corp, este indicat să diluăm 15-20 picături de ulei esențial în 10 ml de ulei de jojoba sau de migdale și, folosind un recipient cu aplicator roll-on, aplicăm amestecul la ceafă, pe tâmple, la încheietura mâinilor, pe tălpi, pe zona timusului sau pe centrii energetici.

 

630-06721858

Ritual aromatic pentru stabilitate și relaxare

Înainte de a participa la o reuniune de familie sau după ce am revenit acasă, putem apela la un ritual mai puternic de echilibrare și armonizare, pregătind o baie caldă pentru picioare.

Pentru aceasta, preparăm un mix de 3 - 5 uleiuri esențiale și punem 8 - 10 picături la o jumătate de ceașcă de sare Epsom, înainte de a o adăuga în apa de baie. Dacă dorim să amplificăm sentimentul de intimitate și relaxare, putem aprinde câteva lumânări și ne relaxăm ascultând în surdină o muzică liniștitoare. Cu ochii închiși, ne concentrăm atenția asupra picioarelor scufundate până la glezne în apa caldă și aromatică și vizualizăm cum toată tensiunea, epuizarea și negativitatea pe care le-am acumulat ies din corpul nostru prin tălpi și se dizolvă în apă. Conștientizăm procesul de curățare și neutralizare a tot ceea ce nu ne mai servește, ne centrăm și simțim cum ne redobândim starea de echilibru și pacea interioară.

Regaseste-ti zenul

Perioada Sărbătorilor de iarnă poate fi solicitantă însă este important să conștientizăm că, indiferent de cum ne imaginăm că ar trebui să fim sau cum ne dorim să arate lucrurile, totul se întâmplă exact în ritmul și modul cel mai benefic pentru noi. Nu putem grăbi timpul iar dacă vrem ca lucrurile să fie altfel, trebuie să ne amintim că nu avem puterea de a schimba decât propriile noastre percepții și realitatea interioară.

În cele din urmă, cea mai frumoasă dovadă de compasiune și iubire pe care ne-o putem da este să îmbrățișăm perfecțiunea a ceea ce suntem în acest moment, să acceptăm ce ne oferă clipa prezentă și să practicăm constant tehnicile și activitățile preferate de echilibrare, armonizare și îngrijire personală. Acestea ne vor ajuta să ne reamintim că aici și acum și în fiecare moment suntem Oameni Frumoși, iar frumusețea fizică este doar un atribut potențat de frumusețea interioară, susținută de o stare de echilibru și armonie interioară.