Într-o lume agitată, în care suntem expuși constant unor modele distorsionate și comportamente deviante, ajungem ne confruntăm adesea cu stări interioare de multe ori conflictuale și greu de înțeles. Șeful ne irită sau ne stresează cu sarcini imposibile, suntem neîmpliniți într-o relație, ne simțim neînțeleși de proprii părinți, ne lipsește încrederea că putem duce un proiect la bun sfârșit, suntem frustrați că partenerul nu are răbdare să ne asculte cu adevărat, ne este teamă că îmbătrânim și nu mai suntem atractivi pentru sexul opus, că nu ne ridicăm la înălțimea așteptărilor… sunt mii de gânduri, impulsuri și emoții care ne asaltează zilnic și pe care cei mai mulți oameni aleg să le ascundă, să le ignore, refuză să vorbească despre ele, pentru că nu știu cum să le gestioneze.

Dacă ne uităm atent în jur, îi putem recunoaște ușor – au o privire abătută, care te evită, ochi lipsiți de expresie, umeri împovărați, un mers șovăilenic și stări depresive. Cu timpul, starea psihică își va pune amprenta pe sănătatea lor, iar tulburările emoționale (stresul, anxietatea, sentimentul de singurătate, furia reprimată, frica etc.) se vor manifesta concret în afecțiuni la nivel fizic.

Însă, dincolo de interacțiunea cu cei din jur și experiențele personale care ne fac vulnerabili din punct de vedere afectiv, declanșând în noi stări emoționale intense, ar trebui să conștientizăm că sănătatea noastră emoțională este influențată și de alți factori externi, care ne provoacă dezechilibre majore. Cauzele pot fi multiple, de la alergii alimentare, expunerea la chimicale și pesticide, poluare electromagnetică și metale grele, până la medicamente, deficiențe nutriționale, traume emoționale și amintiri dureroase din copilărie. 

În aceste condiții, este firesc să ne punem întrebarea cum putem contracara efectul nociv al acestor factori din mediul extern? Cum ne gestionăm propriile stări conflictuale și rănile emoționale?

Aici intervine puterea extraordinară a uleiurilor esențiale pure, care reușesc să reactiveze resorturile vindecării interioare, restabilind echilibrul și starea de bine atât la nivel fizic, cât și emoțional.

inhaling-eo

Știința aromoterapiei emoționale

Unul dintre principalele motive pentru care uleiurile esențiale funcționează atât de bine este faptul că ele conțin trilioane de molecule, care pătrund cu ușurință în tot corpul și ne hrănesc celulele. Știai că există aproximativ 40 milioane de miliarde de molecule într-o singură picătură de ulei esențial, în timp ce noi avem doar 100 de trilioane de celule în corp? Așadar, pentru fiecare celulă din corpul uman, există aproximativ 40.000 de molecule în fiecare picătură de ulei esențial!  

 

Aceasta înseamnă că, prin simpla inhalare, uleiurile esențiale au o capacitate incredibilă de a intra în corp prin tractul respirator și de a se răspândi în tot corpul, într-un mod în care niciun alt medicament nu o poate face. Explicațiile științifice din spatele acestui fenoment sunt complexe și încă incomplet elucidate, însă studiile și experiențele clinice efectuate pe parcursul mai multor ani au demonstrat că inhalarea uleiurilor esențiale poate ajuta la îmbunătățirea stării de spirit, eliminarea stresului, creșterea nivelului de energie, stimularea imunității și inhibarea durerii.

 

În primul studiu empiric realizat vreodată, cercetătorii de la Universitatea Rockefeller au descoperit că nasul uman poate să distingă peste un trilion de stimuli olfactivi, acest număr uimitor fiind, probabil, limita inferioară a numărului potențial de stimuli olfactivi pe care oamenii îl pot distinge. Această descoperire ar putea explica de ce studiile actuale descoperă că sistemul olfactiv uman este capabil să detecteze factori precum frica, dezgustul, vârsta sau genul.

Datorită profilului chimic unic al fiecărui ulei esențial, știm că fiecare ulei declanșează un răspuns emoțional specific. Cu toate acestea, răspunsurile la aroma anumitor uleiuri esențiale pot fi extrem de diferite de la o persoană la alta, deoarece fiecare individ are amintiri unice și reacționează la stimuli diferiți. Astfel, același ulei esențial ar putea trezi senzații plăcute unei persoane, în timp ce unei alte persoane i s-ar putea părea respingător. Aceste variații ale răspunsurilor la mirosuri se generează la nivelul căilor neuronale speciale ale sistemului olfactiv, întrucât informațiile olfactive sunt stocate sau codificate în creier prin intermediul amintirilor și asociațiilor făcute.

Mirosul, o poartă spre subconștient

 

Mintea noastră creează legături puternice între mirosuri, emoții, amintiri și mediul înconjurător iar studiile ne arată că mirosurile sunt mult mai eficiente în a ne reaminti experiențe anterioare decât stimulii oferiți de alte simțuri, precum imaginile sau sunetele. Aceasta se datorează modului în care creierul procesează mirosurile și amintirile: moleculele sunt dirijate prin bulbul olfactiv, care este strâns legat de amigdală și hipocampus, două regiuni ale creierului care gestionează memoria și emoțiile. Astfel, simțul olfactiv este singurul dintre cele cinci simțuri care poate activa sistemul limbic (responsabil de toate experiențele noastre emoționale), ajungând în centrul acestuia, la amigdală (zona din creier unde ia naștere senzația de frică și se declanșează reacțiile la stres, de tip ‘luptă sau fugi’).

UE si simtul olfactiv

Emoțiile și amintirile reprimate pot genera stări de furie, anxietate, atacuri de panică și depresie. Prin inhalarea sau pulverizarea uleiurilor esențiale, putem accesa și elibera traume și emoții negative din subconștient, din celule și din câmpul nostru energetic. În egală măsură, inhalarea anumitor uleiuri esențiale poate declanșa în noi emoții pozitive, cum ar fi pacea, bucuria sau mulțumirea. De asemenea, la nivel de corp fizic,  utilizarea uleiurilor esențiale va avea efect terapeutic, de echilibrare a funcțiilor controlate de sistemul limbic (tensiunea arterială, ritmul cardiac, respirația, memoria, nivelul de stres și echilibrul hormonal).

 

dna

Uleiurile esențiale tratează simptomele la nivel celular, ștergând informațiile greșite la nivel de ADN și reprogramând celulele cu informațiile corecte, astfel încât celulele să funcționeze corect și în deplină armonie.

La un anumit nivel, fiecare dintre noi are stocate energii emoționale născute din durere și răni ale sufletului, rezultat al unor dezamăgiri, al unui abandon sau alte evenimente traumatizante din trecutul recent sau mai îndepărtat, din copilărie sau chiar din perioada intrauterină, de a căror influență asupra gândurilor și comportamentelor din prezent nu este conștient.

 

Mai multe studii au arătat că învățarea mirosurilor începe înainte de naștere. Fătul detectează compuși aromatici în lichidul amniotic, proveniți din dieta mamei. Conform unui studiu recent, bebelușii pot chiar să miroasă temerile mamei lor și află pericolele din mediul extern la doar câteva zile după naștere. Acest lucru este posibil deoarece, atunci când mamele suferă de stres, corpul lor eliberează un miros pe care copilul îl detectează și la care răspunde. 

 

Așadar, răspunsurile la mirosuri sunt în mare parte ”învățate”, fiind condiționate de contextul emoțional în care au fost experimentate pentru prima oară, iar ulterior, asocierile făcute ne vor influența starea și comportamentul în viață.

 

Aceste emoții ne provoacă suferință și ne alimentează sentimentul de frustrare și neîmplinire. Ele nu se vindecă cu trecerea timpului, ci rulează constant în subconștientul nostru, reactivându-se ori de câte ori ne apar situații de viață care ne amintesc de fricile și dezamăgirile trecutului și consumându-ne energie vitală în efortul de a le ține sub control. De aceea, este nevoie să lucrăm cu subconștientul și să aducem aceste emoții la suprafață pentru a le putea accepta, elibera și vindeca.

 

yoga-2176668_1920

5 etape ale procesului de vindecare

În cartea ‘Emotions and Essential Oils: A Reference Guide for Emotional Healing’ (Enlighten) sunt descrise cinci etape ale procesului de vindecare cu ajutorul uleiurilor esențiale:

1.     vindecarea corpului fizic

2.     vindecarea inimii

3.     eliberarea de convingeri limitative

4.     creșterea gradului de conștientizare și a conexiunii spirituale

5.     inspirație pentru îndeplinirea scopului în viață

 

În primul rând, datorită faptului că sunt de 40 - 60 de ori mai puternice decât plantele medicinale, uleiurile esențiale ne sunt de un real ajutor în restabilirea și menținerea sănătății fizice. Ele ajută în combaterea infecțiilor, oxigenarea celulelor, purificarea organelor, glandelor și sistemelor corpului, echilibrarea funcțiilor organismului și creșterea nivelului vibrațional.

 

Atunci când ajungem să ne bucurăm de sănătate fizică, uleiurile esențiale ne vor da energia de care avem nevoie pentru a accesa și sfera emoțiilor noastre. Pe măsură ce corpul se obișnuiește să trăiască într-o vibrație mai înaltă, va dori să elibereze emoții precum furia stagnantă, tristețea, durerea, judecata sau stima de sine scăzută. Aceste emoții de vibrație joasă nu pot coexista cu noul mediu - de echilibru și pace - pe care l-am creat cu ajutorul uleiurilor esențiale. Unele persoane pot simți că regresează după ce au început să folosească uleiuri esențiale, însă aceasta este doar o etapă firească a procesului de eliberare a emoțiilor captive din subconștient.

 

healing-oil

Este important să înțelegem că vindecarea este un proces care se bazează pe două principii fundamentale: a elibera și a primi. Trebuie să eliberăm convingerile limitative, judecata și negativitatea, pentru a putea face loc sentimentelor pozitive și energiei noului. Deseori preferăm să ignorăm acest pas, dar el este absolut necesar. 

Dacă ne dorim cu adevărat vindecarea, atunci trebuie să fim deschiși pentru a trăi experiența procesului de detoxifiere; cu cât opunem mai multă rezistență, cu atât vindecarea va fi mai anevoioasă și mai dureroasă. Cheia este să ne abandonăm experienței și să avem încredere că vindecarea se produce în noi, la cele mai profund nivel al sufletului și subconștientului nostru.

”99% din deciziile de viață sunt luate în funcție de emoții. Prin urmare, dacă ne dorim ca viața să fie ghidată de decizii bune, care conduc la o stare de sănătate, fericire și împlinire, trebuie să conștientizăm și să avem control asupra emoțiilor din prezent și să învățăm cum să eliberăm emoțiile reprimate din trecut. (…) Gând înseamnă frecvență. Uleiurile esențiale absorb gândurile noastre. Acestea sunt înregistrate în uleiuri ca intenție. Intenția este energie direcționată. Atunci când aplicăm un ulei esențial energizat pe tălpi, cu intenție, o singură picătură poate satura toate celulele corpului în decurs de 60 de secunde, stimulând gândirea creatoare, împingând energia negativă afară din celule și crescând astfel frecvența de vibrație a celulelor din întreg corpul. În această stare de grație, putem crea o dorință nouă, aceea de a fi mai bine mâine. Nu există limite, decât acelea pe care tu alegi să le accepți.”

D. Gary Young, fondatorul Young Living

Să nu uităm că uleiurile esențiale sunt doar un instrument care ne facilitează procesul de vindecare emoțională și nu putem evita asumarea conștientă a acestui proces – trebuie să fim pregătiți și să ne dorim să lucrăm la eliberarea emoțiilor noastre negative. Pe măsură ce intensitatea emoțiilor se diminuează ca urmare a aplicării uleiurilor esențiale, efectele se vor amplifica dacă vom integra și alte metode de vindecare complementară, cum ar fi ținerea unui jurnal, sesiunile de terapie energetică, meditația ghidată sau masajul terapeutic.

 

Te invit să citești și articolul Uleiuri esențiale pentru echilibru emoțional.