Ce sunt dependențele?

Oare te-ai gândit vreodată că în fiecare zi suntem supuși unui bombardament de stimuli care ne stârnesc instincte, dorințe, plăceri, nevoi, curiozitatea de a încerca și a simți altceva? Există atât de multe substanțe, cum ar fi alcoolul, nicotina, amfetaminele, cofeina și chiar ciocolata, pe care ne bazăm ca să ne obținem doza necesară de energie sau de plăcere (mai mult sau mai puțin ”vinovată”), fără să fim pe deplin conștienți de acest lucru.

Pe termen lung, nevoia de a simți o stare de energie intensă, de excitare sau anumite senzații de plăcere, detașare, eliberare sau uitare, ne va împinge să folosim tot mai des stimulente tot mai puternice și în doze tot mai mari, ajungând să devenim dependenți de ele pentru a putea funcționa sau pentru a putea face față provocărilor din viața noastră. Astfel, pe de o parte, vom avea dificultăţi în a controla cât de mult sau cât de des consumăm o substanţă sau practicăm un comportament nociv, iar pe de altă parte, vom continua să apelăm la stimulentele respective, chiar dacă acestea au consecinţe negative asupra vieţii noastre.

Cele două condiţii definesc toate tipurile de dependenţe, indiferent dacă este vorba despre medicamente, droguri, alcool, tutun, zahăr, dulciuri, mâncare, diete, pilule sintetice de slăbit, relații abuzive, algeri proaste, sex, pornografie, jocuri de noroc, internet, jocuri online, rețele sociale, cumpărături, muncă până la epuizare, minciună sau orice alte obiceiuri proaste.

În ciuda bunelor noastre intenții sau a unui caracter puternic, dependențele ajung să ne condiționeze existența și să ne afecteze sănătatea, până la punctul în care există riscul să ne îmbolnăvim sau chiar să ne pierdem viața.

La nivel mondial, statisticile sunt alarmante:

  • în fiecare an, 3 milioane de decese sunt cauzate de consumul nociv de alcool, ceea ce reprezintă 5,3% din numărul total de decese;
  • în 2016, 27 de milioane de persoane au suferit de tulburări în urma consumului de substanțe opioide (de ex. heroină, morfină, tramadol, metadonă) și aproximativ 450.000 de persoane au murit ca urmare a consumului de droguri, dintre care aproximativ 160.000 de decese au fost asociate direct cu consumul de droguri și 180.000 cu consumul de opioide;
  • în 2016, peste 1,9 miliarde de adulți cu vârsta de peste 18 ani erau supraponderali, iar dintre aceștia, peste 650 de milioane sufereau de obezitate. La polul opus, 41 de milioane de copii sub 5 ani și peste 340 de milioane de copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 5 - 19 ani au fost diagnosticați ca supraponderali sau obezi;
  • conform unui studiu publicat în 2014, se estima la acel moment că 6% din populația lumii (aproximativ 420 de milioane de persoane) era dependentă de internet.

Și exemplele de acest fel pot continua…

Ce cauzează dependențele?

drug abuse

Cauzele pot fi multiple. În timp ce creșterea alarmantă a ratei obezității este un indicator al dependenței de zahăr și de alimente procesate, majoritatea dependențelor reprezintă reacții la durere, fiind legate de obicei de circumstanțe sau persoane care ne fac rău, sunt provocatoare sau absente din viața noastră.

Pentru a ne distrage atenția, pentru a ne amorți simțurile și, aparent, pentru a rămâne în siguranță, alegem substanțe, comportamente și relații prin care dorim să ne conectăm la mediul înconjurător, doar că acestea corespund frecvențelor joase de vibrație ale mediului, trecutului sau realității noastre din prezent. Aceste stimulente sunt mijloace prin care încercăm să ne izolăm de sursa durerii și să ne proiectăm într-un spațiu alternativ, în care perspectiva asupra vieții este liniștitoare, încrezătoare și lipsită de sentimentul de vinovăție sau culpabilitate.

Cum este posibil acest lucru?

De fiecare dată când trăim o experiență negativă sau traumatizantă, atât în copilărie, cât și la maturitate, în creier se produce o reacție în lanț, care face conexiuni între anumite căi neuronale și înregistrează detalii despre mediul exterior și stările resimțite în corp (emoții și senzații precum tristețe, mânie, judecată de sine, stimă de sine scăzută), creând astfel calea neuronală specifică amintirii respective.

Uneori, experiența este atât de traumatizantă, încât ne surprindem rememorând evenimentul de mai multe ori în mintea noastră, oarecum sperând la un nou rezultat. Este o reacție perfect normală!

În lucrările sale, Dr. Joe Dispenza explică neuroștiința din spatele acestui fenomen care se produce zilnic: de fiecare dată când reactivăm o amintire, transmitem aceleași impulsuri chimice prin creier, care declanșează senzații la nivelul întregului corp. Mintea nu știe că evenimentul nu se întâmplă, de fapt, ÎN ACEST MOMENT, deoarece creierul nu poate face distincția între prezent și trecut.

Acesta este un lucru esențial de reținut: o amintire se derulează în mintea noastră ca și cum s-ar întâmpla în prezent. Iată motivul pentru care, dacă ne-am creat o dependență pentru a scăpa de o amintire traumatizantă, vom reuși să evadăm într-o altă realitate doar atât timp cât durează efectul drogului sau al băuturii. Când efectul dispare, amintirea este tot acolo, impregnând subconștientul cu vibrația sa scăzută și determinându-ne să provocăm din nou aceleași reacții fiziologice.

Dependențele afectează calitatea vieții

withdrawal symptoms

În primele etape ale dependenței, o persoană duce o viață normală însă, pe măsură ce starea se agravează, dependența începe să preia controlul asupra vieții persoanei respective. Pe termen lung, dependența va avea consecințe grave asupra asupra stilului său de viață, a modului în care își gestionează banii, asupra relațiilor și vieții profesionale, dar și asupra sănătății sale fizice și psiho-emoționale, declanșând boli, emoții negative și afecțiuni psihice, precum vinovăția și culpabilizarea, anxietatea sau depresia.

În funcție de gradul de dependență, există mai multe modalități complementare de a susține procesul de recuperare, printre care afilierea la un grup de suport (de ex. Alcoolicii Anonimi), abstinența/ evitarea deliberată a factorilor declanșatori, stabilirea unor obiective, practicarea unui hobby, a exercițiilor fizice regulate, adoptarea unui regim alimentar sănătos. În cazurile grave, este posibil să fie nevoie de asistență de specialitate și internarea într-un centru de tratament și reabilitare, ca urmare a faptului că organismul este brusc privat de stimulente, intră în criză și trebuie să se adapteze la absența substanței care creează dependența.

Chiar dacă sunt respectate toate recomandările unui program de recuperare sau ale unui terapeut, drumul către recuperarea completă de dependență poate fi lung și dificil, care însă poate fi parcurs cu succes, în special dacă se acționează pe mai multe căi – practicarea mai multor activități și forme de terapie va grăbi procesul și va menține rezultatele pe termen lung.

Recuperarea este un proces complex, care vizează nu doar eliberarea organismului de toxine, ci și restabilirea echilibrului emoțional. La nivelul creierului, toate dependențele au efecte dăunătoare similare. În perioada de detoxifiere, creierul se așteaptă să primească stimulentele binecunoscute dar, deoarece nu reușește să le primească, corpul începe să experimenteze o varietate de reacții fiziologice și emoționale neplăcute și, uneori, extrem de intense. În aceasta perioadă de tranziție (sevraj), apar simptome variate, precum:

Sevraj fizic:

  • transpiraţie
  • palpitaţii
  • tremurături
  • tensiuni musculare
  • migrene
  • epuizare fizică
  • senzaţie de apăsare în piept
  • dificultate de a respira
  • greţuri și vărsături
  • diaree

Sevraj emoţional/ psihic:

  • anxietate (frică nejustificată)
  • nelinişte, agitație
  • iritabilitate (nervozitate)
  • furie
  • insomnie
  • dureri de cap
  • lipsă de concentrare
  • pofte incrontolabile
  • depresie
  • gânduri obsesive

Uleiurile esențiale și vindecarea de dependențe

woman on the shores

Datorită influenței subtile pe care o au asupra corpului, minții și emoțiilor noastre, aromoterapia poate fi de un real ajutor în procesul de eliberare și vindecarea de dependențe. Este o formă complementară de terapie, care vizează o abordare holistică a procesului de recuperare.

Virtuțile terapeutice ale uleiurilor esențiale acționează asupra corpului fizic, prin susținerea procesului de detoxifiere și reducerea sau combaterea simptomelor de sevraj. În același timp, ele au puterea de a aduce modificări în plan subtil, determinând o schimbare interioară profundă - nevoia presantă de a evada din starea de disconfort emoțional se transformă într-o relație nouă cu noi înșine, care ne hrănește nevoia de grijă, atenție și iubire. În timp, folosind consecvent uleiurile esențiale, se va dezvolta și mai mult relația de iubire și compasiune față de propria persoană, ceea ce va conduce la o schimbare de perspectivă în ceea ce privește modul cum ne raportăm la viață și la mediul înconjurător.

Cât de eficient acționează uleiurile esențiale?

Atunci când inhalăm un ulei esențial, moleculele aromatice străbat mucoasa nazală și stimulează receptorii olfactivi, care vor declanșa impulsuri electrice către bulbul olfactiv din creier. Bulbul olfactiv transmite aceste impulsuri către sistemul limbic (numit și creierul emoțional, responsabil cu reacțiile instinctive la stimulii din mediu, de tipul ”luptă sau fugi”) și amigdala (zona unde sunt stocate amintirile și emoțiile asociate evenimentelor traumatizante). Tot aici se află și centrul de control pentru sistemul hormonal și diferite procese fiziologice automate precum respirația și ritmul cardiac, astfel încât impulsurile electrice pot produce instantaneu efecte fiziologice și psihologice profunde în corp, inclusiv secreția de anticorpi, neurotransmițători, endorfine, hormoni și enzime care promovează bunăstarea fizică și psihică.

În aceasta constă valoarea extraordinară a aromoterapiei: uleiurile esențiale permit accesarea amintirilor din subconștient și a emoțiilor reprimate, pentru a le accepta la nivel conștient și, în cele din urmă, pentru a le elibera; astfel, infuzia de compuși chimici noi la nivelul sistemului limbic are capacitatea de a transforma căile neuronale asociate memoriei negative și de a crea conexiuni noi, pozitive.

Cu alte cuvinte, uleiurile esențiale facilitează atât eliberarea de stările emoționale negative asociate dependențelor, cât și vindecarea cauzei care a determinat comportamentul nociv. Practic, aromoterapia produce modificări în starea de conștiință, creând un context în care vibrațiile de frecvență joasă nu pot exista. În acest fel, ele ajută la crearea de noi obiceiuri și conferă încredere la nivel emoțional, astfel încât, în timp, aceste obiceiuri se pot transforma în tipare benefice de gândire și de comportament.

Beneficiile uleiurilor esențiale în procesul de recuperare

Recuperarea implică mai multe etape, fiecare cu provocările ei, care vizează atât detoxifierea corpului fizic, cât și reinstaurarea echilibrului la nivel emoțional. Cu toate că astăzi avem la dispoziție multe resurse și sprijin competent la care putem apela pentru a ne ajuta să revenim la o viață normală, din cauza fricii de a experimenta simptome severe de sevraj, multe dintre persoanele afectate tind să renunțe la speranța de recuperare sau să abandoneze pe parcurs.

Atunci când introducem uleiuri esențiale în protocolul de vindecare, trebuie să avem în vedere că fiecare ulei esențial acționează diferit și are proprietăți terapeutice diferite. În cazul dependențelor, se urmărește obținerea unor efecte specifice, care combat simptomele severe de disconfort fizic și susțin procesul de recuperare fizică și psiho-emoțională. Mai precis, vom folosi uleiuri esențiale care:

  • ajută la inhibarea și controlul poftei incontrolabile de a consuma substanțele care alimentează dependența;
  • elimină confuzia (”ceața de pe creier”) și conferă caritate mentală, prin transformarea modului în care ne raportăm la mediul înconjurător, a modului în care privim viața, și prin eliminarea nevoii de a găsi un refugiu în uitare, apelând la substanțe sau obiceiuri nesănătoase;
  • ne ancorează în prezent prin crearea unei stări mentale și emoționale care favorizează reflecția, ajutându-ne să ne detașăm de trecut, să ne conștientizăm nevoile actuale și să rămânem concentrați pe obiectivele noastre;
  • ajută în procesul de recuperare, prin diminuarea sau combaterea simptomelor fizice neplăcute specifice sevrajului post-acut;
  • echilibrează emoțiile, favorizând o stare de calm și relaxare;
  • alimentează și amplifică motivația și puterea de focalizare necesare continuării procesului de recuperare.

Uleiurile esențiale și diferitele tipuri de dependențe

În funcție de natura dependenței și de simptomele resimțite, se vor alege unul sau mai multe uleiuri esențiale pentru a ajuta procesul de detoxifiere, atât la nivel fizic, cât și emoțional:

  • Alcool: rozmarin, busuioc, tămâie, mușețel, imortele, rozmarin, ienupăr, lămâie, bergamotă, măghiran, salvie muscat, Eucalyptus citriodora
  • Droguri: lemn de santal, tămâie, grepfruit, chimen, mușețel, busuioc (pentru marijuana), imortele, vetiver, valeriană, nucșoară, ienupăr, bergamotă, mușcată, eucalipt, fenicul, lavandă, măghiran, portocală
  • Dependențe în general: vetiver, imortele, busuioc, tămâie, nard, onycha (benzoin)
  • Nicotină: cuișoare, busuioc, piper negru
  • Mâncare: grepfruit, busuioc, mentă
  • Cafeină: busuioc, grepfruit, bergamotă, calamus
  • Zahăr: grepfruit, mărar
  • Poftă incontrolabilă: grepfruit, cuișoare, coriandru, scorțișoară, mentă
  • Anxietate: ylang ylang, lavandă
  • Tulburări de nutriție: grepfruit, bergamotă, scorțișoară
  • Pornografie: tămâie
  • Sex: mușcată, lemn de santal
  • Dependență de muncă: busuioc, ylang ylang, mușcată, portocală, lavandă
  • Simptome de sevraj: măghiran, lemn de santal, chimen, mărar, portocală, grepfruit, lavandă, măghiran, lemn de santal

Uleiurile esențiale pot fi folosite atât individual, cât și în diferite combinații, inhalate prin pulverizare sau diluate cu un ulei purtător și aplicate topic. De asemenea, se pot face băi în care se adaugă 8-10 picături de ulei esențial (amestecate în prealabil cu sare Epsom).

În plus, pentru a susține procesul de curățare a organismului, se pot administra uleiuri esențiale sigure pentru uz intern, care vor însoți o dietă sănătoasă, de detoxifiere, bazată pe sucuri de fructe, apă purificată, alimente proaspete, legume verzi, fructe, vitamine și alimente integrale.

EO pentru vindecare dependente 1_resized
EO pentru vindecare dependente 2_resized

Apasă pe fiecare poză pentru a o descărca în format jpeg