În ultimii ani, sportul şi alimentaţia au început să joace un rol tot mai important în viața celor preocupați de un stil de viață sănătos. Mişcarea fizică are beneficii remarcabile la nivel fizic și psiho-emoțional, ajutând la tonifierea corpului, îmbunătăţirea stării de sănătate și a tonusului în general, gestionarea mai eficientă a stresului și creșterea nivelului de energie.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă să facem aproximativ 150 de minute pe săptămână de exerciţii fizice moderate, împărţite în reprize de-a lungul săptămânii. Acestea pot include diferite activități, cum ar fi mersul pe jos, alergatul, înotul, yoga, mersul pe bicicletă sau sportul la sală. Studiile ne arată că atenția, funcțiile cognitive și capacitatea de concentrare cresc după doar 20 de minute de mișcare moderată. De fapt, indiferent de condiția fizică și de obiectivele personale, cel mai important este să ne stabilim un program regulat de exerciții fizice pentru a putea observa impactul pozitiv al sportului în viața noastră.
Odată pornit/ă pe acest drum, vor veni și provocările: lipsa motivației, oboseală accentuată în timpul antrenamentului sau după antrenament, febră musculară și stări de disconfort fizic accentuat, inflamații ușoare. Vor fi momente în care vei simți că nu mai dai randamentul dorit, nu mai vezi niciun progres și ești tentat/ă să renunți. În astfel de situații, indiferent dacă faci sport ca parte a unui stil de viață sănătos sau la nivel competițional, aromoterapia te poate ajuta să îți depășești blocajele fizice și mentale și poate face diferența în atingerea performanței dorite. Condiția este ca uleiurile esențiale să fie utilizate împreună cu alte practici sănătoase, pentru a obține cele mai bune rezultate pe termen lung.
Beneficiile aromoterapiei în sport
Efectele pozitive ale aromoterapiei asupra corpului, minții și stării de spirit sunt cunoscute de mii de ani iar în prezent există numeroase studii științifice care confirmă acest lucru. De exemplu, uleiurile esențiale pot ajuta la reducerea poftei de mâncare, inhibarea poftei de dulciuri, detoxifierea corpului, energizarea minții, accelerarea metabolismului, stimularea imunității, îmbunătățirea capacității de focalizare și concentrare și a motivației și nu numai. Toate aceste beneficii minunate ale uleiurilor esențiale (care trebuie să fie 100% pure, neadulterate cu substanțe chimice sau solvenți), combinate cu o dietă echilibrată și mișcarea fizică regulată, pot avea efecte spectaculoase asupra corpului.
În ceea ce privește efortul fizic, uleiurile esențiale s-au dovedit a fi deosebit de eficiente pentru:
- susținerea efortului muscular
- relaxarea mușchilor și articulațiilor
- prevenirea accidentărilor și traumatismelor
- atenuarea inflamațiilor
- creșterea mobilității articulațiilor.
De asemenea, studiile au arătat că uleiurile esențiale au un impact pozitiv asupra performanțelor sportive prin:
- scăderea nivelului de stres și anxietate
- stimularea funcțiilor neurologice
- scăderea ritmului cardiac
- îmbunătățirea semnificativă a capacității funcției pulmonare
- scăderea tensiunii arteriale sistolice.
Sportul supune corpul unor tensiuni musculare și articulare puternice și din acest motiv, pentru a preveni accidentările, este necesară atât o etapă prealabilă de încălzire, cât și detensionarea zonelor suprasolicitate la finalul sesiunii de antrenament. Indiferent dacă suntem începători sau sportivi de performanță, aromoterapia ne poate ajuta să ne pregătim pentru efort și, în egală măsură, să ne refacem rapid după efortul depus. În plus, faptul că uleiurile esențiale sunt lipsite de efecte secundare și sunt permise și în sistemele competiționale, face ca aromoterapia să fie un aliat important pentru orice sportiv de performanță.
Când și cum folosim uleiurile esențiale?
Dacă nu știi cum poți combina uleiurile esențiale cu exerciții fizice, următoarele recomandări te vor ajuta să dezvolți un nou obicei benefic pentru tine.
Înainte de antrenament: pentru energizare și motivare
De multe ori, când vrei să faci sport, cel mai dificil nu este efortul propriu-zis, ci să îți găsești motivația. Pur și simplu într-o zi nu ai niciun chef să te duci la sală sau să ieși la jogging, mai ales când este frig afară sau te simți obosit/ă după o zi lungă. În astfel de momente, ți-ar prinde bine un stimul care să te impulsioneze și să te scoată din starea aceea de inerție. Odată depășit blocajul psihologic, vei aborda antrenamentul cu un alt tonus.
De asemenea, înainte de a începe sesiunea de antrenament trebuie să ții cont de faptul că ai nevoie de o perioadă pentru încălzire, o bună oxigenare a plămânilor și o concentrare eficientă pentru a executa corect mișcările și exercițiile fizice.
Ce uleiuri esențiale poți folosi:
- Menta – este unul dintre cele mai revigorante uleiuri esențiale. Inspiră adânc moleculele aromate și în scurt timp te vei simți energizat și pregătit/ă pentru antrenament.
- Rozmarinul – are proprietăți de stimulare, ajută la încălzirea mușchilor și poate fi folosit pentru a energiza simțurile și capacitatea de concentrare. Diluează câteva picături în ulei vegetal și masează-ți mușchii înainte de antrenament.
- Grepfruitul – are o aromă dulce și răcoritoare, care sporește atenția și capacitatea de concentrare.
Pentru a beneficia de efectele acestor uleiuri, inhalează-le direct din sticluță, difuzează-le 15-30 de minute înainte de a începe sesiunea de antrenament sau aplică-le la tâmple și la încheieturi înainte de antrenament.
O altă modalitate eficientă este să faci o combinație din mai multe uleiuri esențiale cu proprietăți de descongestionare a sistemului respirator și de stimulare a concentrării, pe care să o aplici la tâmple, pe piept, la încheieturi și la ceafă cu ajutorul unui aplicator roll-on:
- 10 picături Cimbru
- 10 picături Rozmarin
- 8 picături Eucalipt
- 50 ml ulei purtător
În timpul antrenamentului: pentru creșterea performanței
Folosirea uleiurilor esențiale în timpul exercițiilor fizice are efect energizant, ajută corpul să facă față efortului intens și, în același timp, facilitează procesul de detoxifiere a organismului.
De asemenea, din cauza creşterii nivelului de acid lactic, format în procesul de descompunere a glucozei, pot apărea dureri în muşchi, pe care le poți atenua cu ajutorul uleiurilor esențiale cu efect analgezic și detensionant.
Ce uleiuri esențiale poți folosi:
- Menta – determină un nivel sporit de rezistență la efort, îmbunătățește funcția respiratorie (reduce ritmul cardiac de repaus și tensiunea arterială sistolică) și îmbunătățește timpul de reacție. De asemenea, favorizează puterea de focalizare și acuitatea mentală.
- Citricele (lămâie, grepfruit, limetă) – induc o stare de optimism și bună dispoziție, stimulează performanța sistemului nervos, ajută la detoxifierea organismului.
- Eucaliptul – are acțiune analgezică și antiinflamatoare, stimulează sistemul respirator pentru o mai bună oxigenare, precum și creșterea performanței.
Sunt multe modalități prin care poți beneficia de proprietățile acestor uleiuri esențiale în timpul antrenamentelor sportive. Iată câteva sugestii:
- Poartă un diffuser tip pandantiv pentru a continua să te bucuri de efectele uleiurilor esențiale în timp ce faci sport. În acest fel, nu va trebui să îți mai faci griji cu privire la folosirea uleiurilor de citrice care, fiind fotosensibilizante, afectează pielea expusă la razele soarelui sau razele ultraviolete.
- Folosește un spray din apă și câteva picături de ulei esențial de mentă sau eucalipt pentru un efect răcoritor.
- Adaugă câteva picături de ulei esențial de mentă, mentă dulce, lămâie, grepfruit sau portocală în sticla cu apă pe care o ai la tine în timpul sesiunii de antrenament. Hidratarea este importantă când faci efort fizic susținut iar apa infuzată cu uleiuri esențiale te va ajuta să îți menții un nivel ridicat de energie și să accelerezi procesul de detoxifiere al organismului.
După antrenament: pentru recuperarea după efortul fizic
Atunci când nu ți-ai făcut bine încălzirea înainte sau ai crescut gradul de dificultate al exercițiilor fizice, este normal ca după un antrenament intens să simți febră musculară sau dureri musculare. Cauza principală a durerilor este procesul inflamator în ţesutul muscular traumatizat. De obicei se recomandă unguente farmaceutice și suplimente antiinflamatoare pentru a ușura simptomele, însă există câteva uleiuri esențiale cu efect calmant și relaxant care sunt ideale în cazuri de disconfort articular și muscular, accelerând recuperarea fizică după accidente și leziuni provocate de practicarea sporturilor.
Ce uleiuri esențiale poți folosi:
- Eucaliptul – este un analgezic natural și un puternic antiinflamator. Este o alegere excelentă pentru a ușura durerile musculare.
- Piperul negru – favorizează încălzirea și penetrarea în profunzime. Proprietățile sale antispastice ajută la atenuarea crampelor și spasmelor musculare. Pentru a-i îndulci aroma, îl poți amesteca cu un ulei de citrice, cum ar fi uleiul de lămâie sau bergamotă.
- Ghimbirul – este excelent pentru ameliorarea inflamației, atenuează spasmele musculare, durerile articulare și durerile musculare.
- Măghiranul – este foarte eficient datorită proprietăților sale antispastice. De asemenea, are efect relaxant și ușor sedativ.
- Bradul balsamic – are proprietăți analgezice și de relaxare a musculaturii, articulațiilor și tendoanelor suprasolicitate. Ajută în procesul de eliminare a toxinelor și accelerează procesele de recuperare.
Pentru a beneficia de proprietățile acestor uleiuri esențiale:
- Masează ușor zonele suprasolicitate cu un amestec de 2-3 picături de ulei esențial diluat în ulei vegetal, aplicându-le cu mișcări circulare blânde, până la absorbția uleiurilor.
- Înmoaie un prosop curat într-un castron cu apă în care ai adăugat 2 picături de ulei de mentă și eucalipt, apoi pune-l la congelator pentru câteva ore. După sau chiar în timpul antrenamentului, aplică prosopul rece pe față sau la ceafă pentru un efect răcoritor.
- Adaugă câteva picături de ulei de lămâie sau grepfruit într-un shake proteic pentru a stimula metabolismul și pentru a ajuta procesul de detoxifiere.
- După un antrenament intens, o baie cu sare Epsom și câteva picături de ulei esențial este modalitatea ideală de a preveni apariția febrei musculare și de a ajuta refacerea articulațiilor (în caz de entorse), întrucât aceste săruri au proprietatea de a reduce inflamația. Amestecă 1/2 cană (110 g) bicarbonat de sodiu, 1 cană (240 g) sare Epsom și 5-8 picături de ulei esențial, apoi adaugă amestecul în apă și bucură-te de efectele binefăcătoare timp de 20-30 de minute.
Ningxia Red – suc concentrat pe bază de goji, sucuri și extracte de prune, aronia, cireșe, afine și rodii, precum și uleiuri esențiale de citrice, asigurând tot necesarul de nutrienți pentru organism. Este puternic energizant și susține buna funcționare a tuturor sistemelor corpului.
Ningxia Nitro – supliment integral natural pe bază de goji și ginseng corean, extracte din ceai verde, plante și uleiuri esențiale, eficient pentru susținerea zilnică a nivelului energetic, a capacității de concentrare și performanței fizice.
BLM™ – supliment care combină ingrediente naturale precum colagenul de tip II, MSM, sulfatul de glucozamină și citratul de mangan, îmbunătățite cu uleiuri esențiale. Susține funcționarea sănătoasă a celulelor și încurajează mobilitatea articulațiilor și mișcarea fluidelor.
Super Cal™ Plus – supliment care conține o formulă sinergică de calciu și magneziu biodisponibil, îmbogățită cu uleiuri esențiale de salcie himalayană, mirt, iarbă de lămâie (lămâiță) și măghiran. Este indicat pentru susținerea densității osoase și sănătatea articulațiilor.
Cool Azul Sports Gel – are o formulă originală, care conține 10% (10 ml) uleiuri esențiale pure. Ingredientul principal, aloe vera, contribuie la efectele benefice ale acestui produs. Include un amestec răcoritor de ulei esențial de mentă, mentol și camfor, cu efect la nivel local, ulei esențial de oregano și uleiul esențial Dorado Azul, produs exclusiv de Young Living.
Ortho Sport – ulei pentru masaj cu acțiune calmantă asupra musculaturii obosite și suprasolicitate după efort fizic și sport. Fomula sa combină uleiul vegetal pur cu uleiuri esențiale de salcie himalayană, mentă, cimbru, eucalipt, oregano și vetiver.
PanAway – o combinație de uleiuri esențiale de salcie himalayană, imortele, cuișoare și mentă, care are o acțiune puternic detensionantă și relaxantă asupra sistemului musculo-scheletal.
Motivation – un amestec de uleiuri esențiale de mușețel roman, molid negru, ylang ylang și lavandă, care ajută la depășirea fricii de eșec și a tendinței de a amâna (procrastinare). Stimulează motivația interioară necesară pentru atingerea obiectivelor.
En-R-Gee – o formulă complexă de uleiuri esențiale de rozmarin, ienupăr, lămâiță, nucșoară, brad balsamic de Idaho, cuișoare și piper negru, cu acțiune puternic fortifiantă și stimulatoare, care favorizează redobândirea energiei vitale și a concentrării mentale.
Breathe Again Roll-On – un amestec de uleiuri esențiale în sticluță cu aplicator tip roll-on, care conține uleiuri esențiale de mentă, mirt, copaiba și patru specii diferite de eucalipt, cu efecte benefice pentru sistemul respirator.
Acestea sunt doar câteva idei prin care poți îmbina uleiurile esențiale cu sportul, însă posibilitățile sunt practic nelimitate! Cum să nu iubești uleiurile esențiale, când au atâtea beneficii pentru sănătate?
Alegeri inspirate îți doresc!