Este aproape final de septembrie și majoritatea dintre noi am reînceput în forță programul intens de după vacanță – ne împărțim ziua între casă și birou sau școală, avem zeci de lucruri și proiecte de făcut și ultimul lucru de care avem nevoie este să ne pierdem energia din cauza uneri răceli sau, mai rău, să stăm blocați în casă, doborâți de o gripă agresivă.

Suntem deja obișnuiți cu afecțiunile sezoniere și știm că toamna suntem mult mai expuși și mai vulnerabili la afecțiuni respiratorii, răceli și viruși gripali. Copiii reintră în colectivitate la școală sau la grădiniță, pe străzi și în incinte interacționăm frecvent cu persoane bolnave iar sistemul nostru imunitar trebuie să facă față unui val crescut de agresiuni din mediu. În scurt timp, mulți vor acuza stări de disconfort accentuat și vor manifesta simptome de răceală și gripă.

În aceste condiții, tu ce alegi? O vizită la farmacie, unde ți se vor recomanda medicamente de sinteză care îți vor suprasolicita ficatul și nu vor trata decât simptomele, sau administrarea de remedii naturale pentru a preveni boala, pentru a-ți consolida imunitatea iar dacă boala este deja instalată, pentru a trata cauza afecțiunii și pentru a-ți susține organismul să lupte singur împotriva virușilor?

plants vs medicines

O experiență personală

Fiind un copil crescut în anii 80, am fost marcată de ”fascinația” (a se citi obsesia’) unei întregi generații față de efectul magic al antibioticelor în combaterea oricărei forme de infecție sau răceală. Un obicei păgubos care mi-a slăbit serios imunitatea până la punctul în care, ani mai târziu, adultă fiind, nu reușeam să trec de lunile de iarnă fără două-trei episoade de răceală/viroză/ gripă sau laringită, pe care le tratam tot cu medicamente alopate, administrate în doze din ce în ce mai puternice. Degeaba făceam vaccinul antigripal anual – nu vedeam niciun efect pozitiv, dimpotrivă, de fiecare dată se declanșau reacții agresive în corp, care se manifestau sub forma unor răceli sau viroze și mai puternice. În plus, nici în restul anului nu mă simțeam mai bine, deoarece mă luptam cu tot felul de infecții care recidivau la scurt timp după ce terminam tratamentul convențional cu antibiotice.

Lucrurile păreau să se înrăutățească de la an la an, așa încât acum mai bine de 10 ani am decis să schimb abordarea – am renunțat să mai aștept să se instaleze starea de boală pentru a reacționa ’pompieristic’ și am început să pregătesc organismul din timp pentru sezonul rece, administrând doar remedii naturiste cunoscute pentru stimularea și întărirea funcției imunitare. Atunci am avut prima iarnă în care nu am mai răcit deloc iar episoadele recurente de infecție s-au rărit și, în cele din urmă, au dipărut complet. În acest fel, am putut constata ce forță incredibilă au plantele, cu condiția să le dai timpul să acționeze, încet și sigur, pentru redresarea funcțiilor și mecanismelor naturale de apărare și regenerare ale organismului.

În toți acești ani, în special de când am descoperit aromoterapia, am învățat să apreciez din ce în ce mai mult puterea plantelor și efectele benefice ale acestora asupra minții și corpului, alegând să folosesc extracte naturale în locul tratamentelor alopate ori de câte ori a fost posibil. Poate părea incredibil, însă de atunci nu a mai fost nevoie să apelez vreodată la produse farmaceutice de sinteză pentru a trata afecțiunile specifice sezonului rece!

Remedii cu uleiuri esențiale

Essential-oils-for-anxiety-collection-flowers

Când vine vorba de răceală și gripă, am impresia că în fiecare an apar tulpini virale tot mai agresive și mai rezistente, care sunt din ce în ce mai greu de tratat cu ajutorul tratamentelor convenționale, în dozele cu care eram obișnuiți înainte. Prin urmare, tendința este să se recomande antibiotice puternice și o listă lungă de medicamente alopate complementare, care nu fac altceva decât să suprasolicite și mai mult organismul.

Simptomele care apar în caz de răceală, gripă și viroze pot fi diferite dar, din fericire, pentru fiecare dintre ele există alternative naturale care le pot combat în mod eficient și, în același timp, stimulează și întăresc sistemul imunitar.

Într-un articol anterior îți povesteam despre eficiența aromoterapiei asupra imunității și în tratarea afecțiunilor de sezon. Iată câteva modalități în care poți folosi uleiurile esențiale (inclusiv amestecuri de uleiuri esențiale Young Living) în caz de răceală și gripă:

Tuse: RC, tămâie, eucalipt, arbore de ceai, mirt, lemn de cedru, mentă, lemn de santal, Thieves

Sugestii:

  • Amestecă 1 picătură de eucalipt și 1 picătură de lămâie cu 1 lingură de miere. Diluează o treime din amestecul de miere în 240 ml de apă caldă și bea încet. Repetă de mai multe ori pe zi.
  • Combină 1 picătură de eucalipt, 1 picătură de arbore de ceai și 1 picătură de lămâie cu 1 linguriță/ 5 ml de ulei purtător (migdale, cocos, jojoba, complexul V-6) și aplică amestecul pe piept și pe spate.

Nas înfundat / Congestie respiratorie: eucalipt, mentă, RC, Di-Gize, Breathe Again, lemn de cedru, coriandru, chiparos, fenicul, ghimbir, rozmarin

Sugestii:

  • Pune 2 picături de eucalipt și 1 picătură de mentă în colțul cabinei de duș sau în cadă atunci când faci un duș fierbinte și inspiră adânc vaporii care se degajă.

Greață: mentă, mentă dulce, AromaEase, Di-Gize, cardamon, cuișoare, nucșoară

Sugestii:

  • Fă inhalații adăugând 2 picături de ulei de ghimbir într-un vas cu apă fierbinte.

Dureri de gât: Thieves, arbore de ceai, oregano, eucalipt, bergamotă, mușcată, ghimbir, lavandă, lemn de santal, cimbru

Sugestii:

  • Adăugă 4 picături de ulei Thieves și 1 linguriță de sare la 60 ml de apă caldă și amestecă bine, până se dizolvă. Fă o gargară cu această soluție timp de 30 de secunde, fără a înghiți soluția. Repetă procedeul de mai multe ori pe zi, până când dispare durerea de gât.
  • Fă-ți un spray de gât din 3 picături de eucalipt și 2 picături de lămâie amestecate cu 1 linguriță de miere, pe care apoi o dizolvi în 30 ml de apă caldă. Toarnă amestecul într-o sticluță cu pulverizator, agită bine și pulverizează de 3-4 ori în gât, de mai multe ori pe zi.
  • Înghite o linguriță de miere pe care ai picurat 1 picătură de Thieves, 1 picătură de lămâie și 1 picătură de lavandă. Repetă de mai multe ori pe zi.

Febră: mentă, lămâie, eucalipt, lavandă, arbore de ceai, busuioc, bergamotă, fenicul, brad, ghimbir

Sugestii:

  • Combină 2 picături de mentă și 2 picături de eucalipt într-un vas cu apă rece. Înmoaie o compresă în apă și aplică pe frunte, la ceafă și pe tălpi.
  • Diluează câte 2 picături de mentă și lavandă în puțin ulei purtător și aplică pe tălpi, de-a lungul coloanei, la ceafă și la axile.

Stare de disconfort (dureri musculare, slăbiciune): lămâie, busuioc, cimbru, mentă, PanAway

Sugestii:

  • Combină 5 picături de ulei lămâie și 5 picături de cimbru cu 15 ml de ulei purtător. Masează amestecul pe spate, pe piept, pe gât și la ceafă, de 2-3 ori pe zi.

După cum vezi, un singur ulei poate ajuta la combaterea diferitelor simptome, iar prin combinarea a două sau mai multe uleiuri esențiale se vor obține rezultate specifice, în funcție de nevoile organismului. De fapt, în multe privințe, acesta este unul din secretele eficienței aromoterapiei - crearea de sinergii.

Puterea sinergiei

formula-pesquisa_Easy-Resize.com

Combinarea uleiurilor esențiale este o știință în sine. Dincolo de regulile și principiile care stau la baza creării amestecurilor de esențe aromatice, chimia uleiurilor esențiale este fascinantă și prin faptul că se obțin sinergii cu efecte și proprietăți diferite decât ale uleiurilor componente - cu alte cuvinte, 1 + 1 = 10! În amestecul nou creat, moleculele aromatice (compușii bioactivi individuali) se vor îmbina armonios și se vor potența unele pe altele, rezultând o formulă unică, cu o energie mai echilibrată și cu o acțiune terapeutică diferită.

Aromoterapia este o știință dar, în același timp, este și o practică ghidată de intuiție. Tot ceea ce ai nevoie sunt câteva noțiuni de bază, încredere și curajul de a experimenta diferite combinații, pentru a înțelege mai bine cum acționează uleiurile esențiale.  

La finalul acestui articol ți-am pregătit câteva combinații pentru sezonul rece, pe care să le folosești în funcție de ceea ce ai nevoie.

Cum să îți creezi propriile combinații personalizate

diy-natural-face-oil-for-acne-oily-skin

Primul pas este să grupezi uleiurile esențiale în funcție de proprietăți și de modul în care susțin sistemele și funcțiile organismului.

Pentru a-ți crea propria formulă sinergică care servește scopului tău, combină într-o sticluță separată de 5 ml mai multe picături din 1-2 uleiuri esențiale din fiecare categorie selectată, rotește ușor sticluța pentru a amesteca uleiurile și lasă-le deoparte timp de 24-48 de ore. Abia apoi poți completa sticluța cu ulei purtător, dacă este nevoie.

Ce tipuri de uleiuri esențiale trebuie să ai în vedere pentru a lucra asupra sistemului imunitar:

  • Antibacteriene: Uleiurile esențiale cu proprietăți antiseptice și antibacteriene sunt ideale pentru susținerea imunității. Cele mai cunoscute uleiuri esențiale cu aceste proprietăți sunt cele de scorțișoară, cuișoare și arbore de ceai. (Notă: uleiurile de scorțișoară și cuișoare sunt uleiuri ”fierbinți” și trebuie diluate puternic pentru a evita eventuale iritații ale pielii.)
  • Uleiurile de citrice se integrează perfect în amestecurile pentru imunitate, deoarece conțin compuși care susțin sistemul respirator și procesele de detoxifiere. Alege dintre uleiurile esențiale de lămâie, portocală sau lămâie verde.
  • Suport respirator: Dacă te îmbolnăvești sau începi să îți simți nasul înfundat, vei avea nevoie de uleiuri care au abilitatea de a descongestiona tractul respirator. Poți alege dintre uleiurile de eucalipt, mentă, lemn de cedru sau chiparos.
  • Relaxante: Dacă dorești un amestec pe care să îl folosești seara la culcare, adaugă uleiuri cu efect de detensionare și de relaxare, precum lavanda, valeriana, lemnul de cedru sau măghiranul.
  • Energizante: Atunci când trebuie să faci față unei zile pline chiar dacă nu ești în cea mai bună formă, include în amestec un ulei cu acțiune energizantă. Cele mai cunoscute sunt uleiurile esențiale de lămâie și mentă.

Nu uita că uleiurile esențiale sunt foarte versatile și acționează simultan și diferit pe mai multe planuri, prin urmare clasificarea de mai sus este orientativă. În plus, pe măsură ce te vei obișnui să lucrezi cu uleiurile esențiale, vei descoperi și alte posibilități de le grupa și îți vei crea propriul sistem de structurare a informațiilor. Deocamdată însă, pentru început, acest ghid te va ajuta să obții rezultate eficiente într-un mod simplu și intuitiv.

Așadar, te invit să privești aromoterapia ca pe un joc al simțurilor și al imaginației, care te provoacă să experimentezi în fiecare zi pentru a descoperi care sunt uleiurile esențiale și metodele de utilizare cele mai potrivite pentru tine.

 

Alegeri inspirate îți doresc!

 

Adio receala
Cocktail imunitar
Doza antigripala
Roll-on imunitate
Sirop antituse 1
Sirop anti-tuse 2
Ceai Thieves
Alunga virusii