Aromaterapia nu este un leac miraculos pentru probleme emoționale grave, însă folosite corect, uleiurile esențiale pot ajuta semnificativ în anumite cazuri, contribuind la îmbunătățiea sănătății psiho-emoționale și la echilibrarea emoțiilor noastre pe parcursul întregii zile.

Ce sunt emoțiile
În primul rând, trebuie să înțelegem ce sunt emoțiile.
Emoțiile sunt de fapt molecule încărcate cu informație, care se conectează la receptorii celulari și reacționează cu aceștia. Ele pătrund în celule, influențându-le funcția și comportamentul. Aceste celule comunică cu alte părți ale corpului, inclusiv cu inima și sistemul digestiv, ceea ce face ca emoțiile negative nerezolvate să provoace simptome fizice și să influențeze starea de spirit.
Absolut fiecare emoție pe care o avem afectează o parte a corpului nostru. Studiile au demonstrat că emoțiile pozitive precum iubirea și recunoștința au efecte benefice asupra sănătății. În mod similar, emoțiile negative și stresul pot avea efecte dezastruoase, care pot fi amplificate de un stil de viață nesănătos.
S-a observat că anumite emoții sunt asociate cu dureri în anumite zone ale corpului, deși știința nu poate explica care sunt cauzele. De exemplu, cei care suferă de depresie suferă adesea dureri în piept, chiar și atunci când, fizic, nu au nicio problemă la inimă. Durerea de gât este asociată cu încăpățânarea și inflexibilitatea emoțională, în timp ce durerea la umăr este asociată cu o lipsă de bucurie. Tristețea acută poate avea un impact devastator, știința confirmând faptul că, în zilele imediat următoare pierderii unei persoane dragi, riscul de a suferi un atac de cord crește de 21 de ori.
În medicina chineză, se consideră că emoțiile negative cauzează un dezechilibru al sistemului energetic al organismului, afectând funcționarea anumitor meridiane și organe din corp. Cuvântul ‘emoție’ include cuvântul ”mișcare” (în engleză, e-motion), așadar emoțiile sunt energie în mișcare, ar trebui să le experimentăm și apoi să trecem mai departe. Când ne lipsesc instrumentele sau sprijinul necesar pentru a trece peste aceste emoții sau tipare de gândire, ele pot rămâne captive în corp sub forma unor câmpuri concentrate și condensate de energie, adesea în zona organelor asociate, perturbând fluxul de energie și inteligența înnăscută a organismului de a se vindeca singur. Astfel, emoțiile pot provoca diferite boli, care nu se pot vindeca până când componenta emoțională nu este tratată.
Iată câteva dintre emoțiile asociate în mod tradițional cu principalele organe:

· Ficat – supărare / furie
· Inimă – lipsa bucuriei / trădare / autoprotecție
· Rinichi – frică / îngrijorare
· Plămâni – durere sufletească
· Pancreas / splină – inadecvare / stimă de sine scăzută
· Tiroidă – umilire / excludere
· Vezică / organe sexuale – rușine / jenă / milă de sine
Cu toate că mecanismele exacte ale acestor legături dintre minte și corp încă nu sunt complet cunoscute, se știe precis că creierul și, în consecință, gândurile și emoțiile, joacă un rol distinct în modul în care experimentăm durerea fizică.

De ce sunt eficiente uleiurile esențiale?
Uleiurile esențiale conțin compuși chimici naturali care funcționează în sinergie unul cu altul. Datorită faptului că sunt volatile (se evaporă repede), moleculele aromatice lor sunt ușor de inhalat. Prin intermediul bulbului olfactiv, ele ajung rapid în centrul creierului, în zona sistemului limbic, unde aroma este procesată, stimulând eliberarea unor semnale neurochimice în organism, care pot fi relaxante, stimulatoare, sedative etc., în funcție de uleiul esențial utilizat. Iată de ce inhalarea uleiului de mentă ajută la energizare, aroma de lavandă are efect relaxant iar uleiul de tămâie poate ajuta la atingerea unor stări superioare de conștiință.
Indiferent de modalitatea de utilizare a uleiurilor esențiale (inhalare, pulverizare, aplicarea lor pe diferite zone ale corpului, cum ar fi punctele reflexogene, pe chakre, la tâmple, la ceafă sau la încheietura mâinilor), ele ajung rapid în fluxul sanguin și în toate celulele corpului nostru, având efect terapeutic atât asupra corpului fizic, cât și asupra comportamentului și echilibrului psiho-emoţional.

Eliberarea emoțiilor negative
Pentru a susține eliberarea blândă a emoțiilor nerezolvate, îți recomand să iei în considerare folosirea unuia sau mai multor uleiuri din cele menționate mai jos, în funcție de natura fiecărei emoții.
Nu uita că fiecare persoană este unică și două persoane pot răspunde diferit la același stimul. Aroma unui ulei esențial poate declanșa reacții diferite, pozitive sau negative, în funcție de amintirile cu care este asociată. Eliberarea tiparelor emoționale cu ajutorul uleiurilor esențiale poate avea efecte puternice, așa încât, dacă îți displace un miros sau ai o memorie negativă asociată cu aroma respectivă, alege un alt ulei, a cărui aromă îți face plăcere.
Atenție: Dezechilibrele emoționale grave și de lungă durată necesită îngrijire de specialitate. Aceste informații nu înlocuiesc opinia medicală și tratamentul recomandat de un terapeut autorizat. Vă rugăm să solicitați ajutor de specialitate pentru dvs. sau pentru cei dragi. De asemenea, dacă ești însărcinată, ai hipertensiune arterială sau suferi de epilepsie, este indicat să consulți un medic specialist înainte de a utiliza uleiuri esențiale.
1. Anxietate / Îngrijorare
Pot fi multe cauze care stau la baza acestei emoții, de aceea este important să înțelegi natura lor. De obicei există alte emoții reprimate, care se ascund în spatele sentimentului de anxietate.
Uleiuri esențiale recomandate: Bergamotă, Portocală, Cedru, Salvie muscat, Tămâie, Mușcată, Grapefruit, Lavandă, Neroli, Patchouli, Mușețel roman, Trandafir, Lemn de sandal, Vetiver
2. Furie / Amărăciune / Dispreț / Neiertare
Aceste emoții negative, de ostilitate, pot provoca simptome fizice dăunătoare, inclusiv boli de inimă.
Uleiuri esențiale: Bergamotă, Iasomie, Lavandă, Neroli, Portocală, Patchouli, Mușețel roman, Trandafir, Cimbru, Vetiver, Ylang Ylang
3. Durere / Lipsa bucuriei
Sentimentul de durere este adesea suprimat și neglijat, dar este ceva ce experimentăm mai des decât ne dăm seama. Deplângem pierderea sau dispariția a ceva important (moartea unei persoane dragi, sfârșitul unei relații), lucruri pe care nu le-am primit (un loc de muncă, o promovare, o întâlnire) și așteptări nesatisfăcute (în relații). Chiar dacă pierderea nu este importantă, să nu subestimăm impactul dezamăgirilor continue.
Uleiuri esențiale: Chiparos, Tămâie, Mușcată, Imortele, Limetă, Neroli, Portocală, Trandafir, Lemn de santal, Vetiver, Ylang Ylang
4. Disperare / Descurajare / Izolare
Crezi că nu ai niciun sprijin, ajutor sau un cuvânt de încurajare? Porți o povară grea, singur? Înseamnă că te simți izolat, fără o cale de ieșire, și nu știi ce să faci. În astfel de momente, tindem să găsim ceva care să ne distragă atenția, evitând să lucrăm cu adevărat asupra emoțiilor, pentru a le elibera.
Uleiuri esențiale: Mesteacăn, Eucalipt, Ghimbir, Imortele, Iarbă de lămâie, Măghiran, Mușețel roman

5. Frică
Această emoție este adesea cauza principală a altor emoții negative, incluzând anxietatea și furia. Poate ne simțim nesiguri, respinși, copleșiți, neputincioși, controlați. Dar teama prelungită declanșează în organism o reacție de tip ”luptă sau fugi”, care poate crea multe probleme emoționale și fizice, în special suprasolicitarea glandelor suprarenale.
Uleiuri esențiale: Busuioc, Mesteacăn, Cassia, Scorțișoară, Chiparos, Ienupăr, Lavandă, Măghiran
6. Copleșit / Obosit / Epuizat / Nemotivat / Apatic
Acest tip de emoții sunt, de multe ori, auto-induse. Simți că nu faci niciodată destul, destul de rapid, destul de bine. Încercăm să ținem pasul dar ajungem să fim copleșiți. De asemenea, putem să ne lăsăm copleșiți de emoție și, dacă nu vrem să mai simțim acest lucru, tindem să îngropăm emoția respectivă, care poate deveni captivă.
Uleiuri esențiale: Busuioc, Bergamotă, Piper negru, Salvie muscat, Chiparos, Trandafir, Ghimbir, Grapefruit, Imortele, Iasomie, Lămâie, Limetă, Roiniță, Patchouli, Mentă, Rozmarin, Lemn de santal, Tangerină, Vetiver
7. Lipsit de valoare
Ești conștient de faptul că ești o persoană specială? Dacă nu știi cu adevărat, de ce îți refuzi să crezi asta? Nu lăsa alte persoane să îți definească valoarea! Oprește discursul negativ din mintea ta și învață să te privești într-o lumină pozitivă!
Uleiuri esențiale: Bergamotă, Cassia, Salvie muscat, Chiparos, Mușcată, Grapefruit, Iasomie, Smirnă, Portocală, Trandafir, Rozmarin
8. Neputință / Victimizare / Insecuritate
Neputința este senzația sau percepția că nu poți face nimic pentru a remedia sau a îmbunătăți o situație. Acest sentiment este un declanșator al fricii, care ne afectează mintea, corpul și spiritul. Sentimentul de neajutorare în viață este des întâlnit și de cele mai multe ori, nu știm cum să ieșim din această stare.
Uleiuri esențiale: Bergamotă, Cassia, Cedru, Salvie muscat, Cuișoare, Trandafir, Grapefruit, Iasomie, Lămâie, Neroli, Portocală, Mușețel roman, Lemon de santal, Vetiver
9. Conflictual / Neliniștit / Neancorat
Zbaterea sau lupta prelungită, în interior sau în exterior, ne poate face captivi în trupurile noastre. Este esențial să învățăm cum să gestionăm acest conflict. Dacă nu ne vom strădui să înțelegem sau să rezolvăm conflictul, alegem să nu spunem adevărul și rămânem pasivi doar pentru a menține o stare de liniște, aceste emoții se vor acumula și vor avea efecte negative. Nu lăsa pe altcineva să decidă pentru tine cum se va sfârși conflictul.
Uleiuri esențiale: Cedru, Tămâie, Măghiran, Smirnă, Lemn de santal, Vetiver, Ylang Ylang
Ce uleiuri folosim?
Indiferent dacă uleiurile sunt inhalate sau se absorb prin piele, acestea vor ajunge în fluxul sanguin în câteva minute, prin urmare, calitatea uleiurilor esențiale este deosebit de importantă. Cel mai indicat ar fi să utilizezi doar uleiuri 100% pure, de grad terapeutic, deoarece uleiurile esențiale mai puțin calitative, care conțin compuși sintetici, pot fi toxice pentru organism.

Există multe companii de la care putem achiziționa uleiuri esențiale, dar atenție, nu toate uleiurile esențiale pot fi utilizate în aromoterapia terapeutică. Mai exact, doar 2% dintre uleiurile esențiale produse în prezent sunt destinate utilizării în scop terapeutic! Cele mai multe uleiuri sunt destinate industriei de parfumuri, produselor cosmetice și produselor alimentare, unde criterii precum puritatea, puterea de acțiune, nivelul de compuși activi sau sursele organice nu reprezintă o prioritate.
Personal, folosesc doar uleiurile esențiale 100% pure, de grad terapeutic, produse de compania Young Living. Am încredere absolută în calitatea acestor uleiuri iar dacă vrei să afli de ce, în acest articol vei găsi o prezentare a celor mai importante 10 motive pentru care am ales să folosesc produsele Young Living
În cazul în care ești interesat să începi folosești uleiuri esențiale de grad terapeutic, află cum să îți creezi un cont gratuit la Young Living pentru a beneficia de o reducere 24% la prețul de listă.
Te invit să citești și articolul Vindecarea emoțiilor prin aromoterapie.
Surse:
www.naturalsolutionswithoils.com