Dr. Doug Corrigan este un biochimist și biofizician american, cu un doctorat în biochimie și biologie moleculară, dar și un inventator prolific care a dezvoltat concepte pentru dispozitive medicale noi, tehnologii de imprimare 3D, nanotehnologii, senzori și materiale noi. El a lucrat mai mulți ani de zile în companii farmaceutice mari, însă după ce soția lui l-a introdus în lumea uleiurilor esențiale, a devenit curios și a început să cerceteze și să studieze în profunzime chimia uleiurilor. În prezent, el învață mii de oameni despre modul uimitor în care uleiurile esențiale funcționează la nivel biochimic.
Datorită formării sale științifice și a înțelegerii profunde pe care o are în ceea ce privește chimia uleiurilor esențiale, Dr. Doug Corrigan este una dintre cele mai avizate voci și un ambasador al aromoterapiei cu uleiuri esențiale de grad terapeutic, de la care avem multe de învățat.
Așadar, iată cele mai importante sfaturi, preluate dintr-o postare de pe contul său de Facebook, de care, în opinia sa, ar trebui să ținem seama (în ordine aleatorie):
1. Atunci când decideți ce uleiuri să utilizați pentru o anumită problemă de sănătate, combinați informații de pe site-ul Pubmed, din ghiduri de utilizare a uleiurilor esențiale, din tradiția orală și din cunoașterea dobândită prin experiență practică. Alcătuiți un clasament bazat pe gradul de încredere pe care îl prezintă informațiile respective și începeți din capul clasamentului. Notați-vă într-un jurnal evoluția stării și urmăriți îmbunătățirile (sau lipsa lor). Dacă este nevoie, treceți la următorul ulei sau amestec de uleiuri esențiale din listă. Rețineți că, în anumite situații, nu toată lumea va avea aceeași reacție la aceleași uleiuri, din cauza a doi factori: diferențele genetice și diferențele legate de cauza problemei respective.
2. Pentru a găsi doza potrivită pentru problema dvs. de sănătate, începeți cu o doză mică. Monitorizați-vă starea și, dacă este necesar, treceți la următoarea diluție. Mulți compuși funcționează de minune în concentrații foarte mici, dar atunci când concentrația lor crește peste un prag critic, efectul pozitiv se poate inversa.
3. Nu agitați puternic amestecurile sau uleiurile esențiale pentru a le ”amesteca”. Rotiți ușor flaconul în mână. Agitarea introduce oxigen și poate accelera degradarea oxidativă a uleiului esențial. Compușii oxidați dintr-un ulei pot provoca reacții de sensibilizare și pot reduce eficacitatea uleiului.
4. Copaiba este un ulei excelent pentru a fi adăugat în aplicații topice, deoarece ”fixează” moleculele mai mici ale celorlalte uleiuri. Aceste molecule mici tind să se evapore repede, însă, prin combinarea cu uleiul de copaiba, se poate încetini evaporarea lor pentru a le permite să se absoarbă în piele.
5. Inhalarea unui ulei este cea mai rapidă cale de a elibera moleculele în fluxul de sânge; cu toate acestea, această metodă furnizează corpului doza totală cea mai mică de molecule aromatice. De asemenea, inhalarea va activa răspunsul sistemului olfactiv și al sistemului limbic, spre deosebire de aplicarea topică și ingerare.

6. Prin aplicare topică, compușii chimici ajung în fluxul sanguin relativ rapid, dar nu la fel de repede ca prin inhalare; cu toate acestea, prin această metodă se pot introduce doze totale mai mari de ulei esențial în corp și puteți viza sursa problemei dvs. De asemenea, veți ocoli vena portă hepatică și primul pasaj hepatic, ceea ce înseamnă că moleculele ajung la țesuturile dvs. într-o stare relativ nealterată.
7. Prin ingestie, compușii chimici intră cel mai lent în fluxul sanguin. De asemenea, moleculele sunt dirijate prin vena portă hepatică către ficat, înainte de a fi introduse în circulația sistemică. De aceea, înainte de a ajunge în țesuturi, moleculele sunt modificate chimic, într-o mare măsură, față de forma lor inițială.


9. Talpa piciorului este o zonă excelentă de aplicare pentru a crea un efect de ”eliberare în timp”. Pielea de pe talpă va absorbi moleculele de ulei și apoi le va elibera treptat în fluxul sanguin. Aceasta este metoda ideală de absorbție a moleculelor aromatice pentru activitățile care necesită atenție constantă. De exemplu, metoda este perfectă pentru a asigura o protecție antioxidantă 24 ore, 7 zile din 7.
10. Nu folosiți uleiuri ieftine – cel mai probabil, sunt adulterate cu solvenți și conțin pesticide, solvenți și alte impurități dăunătoare. În plus, dacă anumiți constituenți naturali nu sunt prezenți în micro-cantități, uleiul nu va avea nicio valoare terapeutică. Young Living are cele mai bune standarde, calitate, experiență și know-how din industrie.
Puteți consulta blogul și website-ul lui Dr. Corrigan la www.ScienceWithDrDoug.com, precum și pagina sa de Facebook, The Science of Health with Dr. Corrigan.