Glanda pituitară (numită și hipofiză) este o glandă endocrină localizată la baza creierului, într-o cavitate a osului sfenoid intitulată ”șaua turcească”. În ansamblul complex al sistemului endocrin, glanda pituitară este considerată o ”glandă dirijor” sau ”glandă maestru”, care influențează funcții vitale ale organismului și are o importanță majoră în menținerea homeostaziei.
Hipofiza secretă hormoni care coordonează buna funcționare a mai multor glande periferice, precum tiroida, gonadele (testicule și ovare) și corticosuprarenalele, și este implicată în sinteza mai multor hormoni, care reglează anumite funcții corporale, după cum urmează:
- ajută la producerea de hormoni de creștere;
- ajută la secreția hormonului tiroidian TSH, esențial pentru buna funcționare a metabolismului;
- stimulează secreția de prolactină, care influențează lactaţia;
- stimulează dezvoltarea ovarelor la femei şi creşterea producţiei de spermatozoizi la bărbaţi;
- ajută la producerea de hormoni sexuali (estrogen la femei și testosteron la bărbați);
- stimulează secreţia de endorfine (”hormonii fericirii”);
- susține activitatea glandelor suprarenale;
- depozitează doi hormoni produși de hipotalamus: hormonul antidiuretic ADH (responsabil de concentrația de apă în corp pentru a preveni deshidratarea) şi oxitocina (ajută la stimularea lactaţiei şi la producerea contracţiilor uterine din timpul travaliului).
Activitatea hipofizei este controlată de către hipotalamus, o structură subcerebrală conectată cu glanda pituitară. Hipotalamusul este responsabil pentru determinarea hormonilor care trebuie eliberați de hipofiză, prin preluarea de mesaje de la sistemul nervos (creier) și trimiterea de mesaje hormonale sau electrice către glanda pituitară. La rândul ei, hipofiza transmite mesaje către alte glande din corp pentru a crește sau pentru a diminua producția de hormoni necesară asigurării unui echilibru hormonal normal. Astfel, prin strânsa legătură cu hipotalamusul și condiționarea reciprocă, hipofiza reglează toate procesele legate de reacțiile primare, influențând:
- controlul metabolismului hidric
- reglarea tensiunii arteriale
- reglarea temperaturii corporale
- senzația de sațietate
- digestia (prin stimularea sau inhibarea unor secreții digestive)
- metabolismul
- pigmentarea pielii
- fertilitatea etc.
Ce cauzează dereglarea glandei pituitare?
De obicei, dereglările glandei hipofize sunt rezultatul unor tumori care se dezvoltă în zona respectivă și exercită o presiune asupra ei, determinând producerea în exces a hormonilor (hipersecreție) sau, dimpotrivă, în cantitate insuficientă (hiposecreție).
În momentul în care activitatea hipofizei se dereglează, schimbările pot fi resimțite la nivelul întregului organism, având consecințe vizibile asupra funcțiilor vitale. În acest caz, se pot manifesta simptome precum:
- dureri de cap
- slăbiciune musculară
- oboseală sau epuizare
- creştere în greutate
- insomnie
- depresie
- iritabilitate
- pierderi de memorie
- disfuncţii erectile
- ciclu menstrual neregulat
- infertilitate
- creştere excesivă a părului corporal (hirsutism)
- lactaţia în afara perioadei de alăptare
Dr. LeAnne Deardeuff, medic chiropractor și specialist în remedii naturale, autoarea a trei cărți despre terapii alternative cu uleiuri esențiale, detaliază, pe blogul său http://drleanne.xyz/, alte trei motive pentru care glanda pituitară ar putea să nu mai primească sau să transmită semnale corecte:
1. Accident sau cădere în copilărie
Acestea sunt situații frecvent întâlnite (de ex. bebeluși și copii mici care se rostogolesc și cad din pat, se împiedică pe scări etc.), unele cazuri fiind lovituri minore, care nu necesită îngrijiri medicale. Accidentele soldate cu leziuni cerebrale și, în general, loviturile puternice la nivelul capului pot determina dereglarea funcţiei glandei pituitare deoarece, în impactul suferit, se poate tăia sau obtura tija pituitară (tulpina hipofizei), care face legătura anatomică între hipofiză şi hipotalamus. Astfel, hipofiza nu mai poate transmite semnale glandei tiroide, cauzând dezechilibre majore în corp, sau pot apărea simptome precum tulburări de comportament sau de comunicare şi pierderi temporare de memorie.
Remediu recomandat: Se vor efectua ședințe de terapie craniosacrală, care vor conduce la repoziționarea corectă a oaselor craniene, asigurând astfel mobilitatea acestora, lipsa oricăror blocaje și funcționarea corespunzătoare a glandei pituitare, pentru a putea trimite din nou semnale în corp.
2. Sângerare puternică
O menstruație abundentă sau un avort spontan cu hemoragie pot determina umflarea glandei hipofize.
3. ”Cascada morții”
O altă cauză care împiedică transmiterea corectă a semnalelor dinspre hipotalamus la glanda hipofiză iar de la hipofiză la celelalte glande și organe din corp este ceea ce D. Gary Young, fondatorul Young Living, numea ”cascada morții”. Aceasta reprezintă o avalanșă de emoții negative (depresie, gânduri înnegurate și suicidale sau tipare negative de gândire), care determină modificarea chimiei creierului, astfel încât încep să fie eliberați hormoni ce poartă ”amprenta morții”, în locul hormonilor care susțin o viață armonioasă.
Remediu recomandat: Uleiurile esențiale și în special amestecul de uleiuri esențiale Harmony pot avea efecte spectaculoase, deoarece reușesc să schimbe chimia hipotalamusului și a creierului!
Cum se procedează? Aplică uleiurile esențiale pe zona occipitală (în zona unde capul se unește cu gâtul - vei simți o adâncitură), masând ușor cu mișcări tip VitaFlex* timp de 2-3 minute, în același timp rostind afirmații pozitive care au capacitatea de a induce la nivelul creierului emoții pozitive, de bucurie și fericire, precum "Aleg să trăiesc o viață fericită", "Aleg sănătatea”, ”Iubesc viața”, Mă bucur că sunt aici", ”Sunt fericit/ă” etc.
Afirmațiile pozitive, potențate de efectul uleiurilor esențiale de grad terapeutic, vor schimba modelele de gândire, favorizând producerea de hormoni buni.
Se pot folosi amestecurile de uleiuri esențiale Harmony, Valor și Transformation (de la Young Living) sau uleiuri de tămâie/tămâie sacră, smirnă, vetiver, lavandă, valeriană, palo santo, brad balsamic de Idaho.
Uleiurile esențiale de tămâie și smirnă au fost apreciate pentru efectele lor terapeutice încă din vremurile biblice, iar studiile actuale au demonstrat că susțin și îmbunătățesc sănătatea creierului. Ambele uleiuri conțin doi compuși activi primari, numiți terpene și sesquiterpene (prezenți și în uleiurile esențiale de vetiver, patchouli, lemn de cedru, lemn de santal și cuișoare) care au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante asupra organismului. S-a descoperit că sesquiterpenele cresc aportul de oxigen la nivelul receptorilor din apropierea hipotalamusului, a glandei pineale și a hipofizei, ceea ce favorizează amplificarea funcțiilor cognitive. De asemenea, sesquiterpenele au capacitatea de a traversa bariera sânge-creier și de a stimula sistemul limbic al creierului, având efecte benefice asupra memoriei și facilitând eliberarea emoțiilor stocate în subconștient. Acești compuși acționează și asupra centrului emoțional (amigdala), favorizând o stare de calm și de echilibru interior.
* Notă: Vitaflex este o tehnică de masaj care presupune aplicarea unei presiuni lejere a degetelor și răsucirea lor de la buricul degetelor la unghie și apoi la cea de-a doua falangă, repetând mișcarea de trei ori pe locul respectiv.
De ce sunt eficiente uleiurile esențiale pentru echilibrul sistemului endocrin?
Ceea ce face ca uleiurile esențiale să fie un remediu excelent pentru susținerea și întărirea sistemului endocrin este modalitatea de acces și de transfer a compușilor terapeutici activi din uleiurile esențiale. Mai precis, aceștia ajung la țesuturi, celule și organe prin sistemul circulator, în același mod în care glandele endocrine trimit hormoni în diferitele părți ale corpului. Faptul că procesul de transfer este comun permite ca, în multe cazuri, să se obțină o reacție pozitivă foarte rapidă atunci când se utilizează uleiuri esențiale care acționează asupra sistemului endocrin.
Sfat: Experimentează cu diferite uleiuri și vezi care dintre ele funcționează cel mai bine în cazul tău, pentru starea ta de spirit și pentru echilibrul sistemului tău hormonal.
Pentru a rezolva probleme hormonale specifice și a afla mai multe despre sistemul hormonal feminin, îți recomand să citești cartea Taming the Dragon Within, scrisă de Dr. LeAnne Deardeuff.
Alegeri inspirate îți doresc!
Surse:
http://drleanne.xyz/pituitary-damage-may-be-behind-hormonal-imbalance/
https://aromatherapyanywhere.com/best-essential-oils-healthy-endocrine-system/
https://draxe.com/health/endocrine-system/hypothalamus-function/
https://newsmed.ro/hipofiza-glanda-pituitara-anatomie/