Am o întrebare pentru tine: te-ai gândit vreodată să îți privești viața și din altă perspectivă? Mai precis, să îți consideri existența nu doar ca un șir de evenimente care ți se întâmplă pur și simplu, dincolo de voința ta, ci ca o consecință a ceea ce ești, faci și gândești în fiecare moment?

Cu siguranță ai mai auzit vorbindu-se despre conceptele de mai jos, tot mai des menționate în ultimii ani:

  • Noi suntem responsabili pentru experiențele pe care le trăim.
  • Fiecare gând pe care îl emitem ne creează viitorul sau, altfel spus, suntem co-creatori ai propriei existențe – prin urmare, în fiecare moment avem posibilitatea de a alege să ne schimbăm viața.
  • Orice gând negativ poate fi reformulat într-un gând de polaritate opusă (afirmații pozitive) și eliberat din mintea și din structurile noastre emoționale.
  • Toate bolile au o cauză emoțională sau spirituală, iar fiecare simptom sau afecțiune are o semnificație spirituală/ metafizică.

De ce ar fi aceste concepte relevante (și) pentru tine?

Este o întrebare la care voi încerca să îți răspund în acest articol, pentru ca în următoarele două articole să vorbim despre ce este medicina vibrațională sau energetică și de ce aromoterapia, ca formă de terapie vibrațională, funcționează acolo unde alte remedii nu reușesc să aibă efectele scontate.

Conexiunea corp-minte-suflet-spirit

Conexiunea dintre trup, minte, suflet și spirit nu este un concept nou, dimpotrivă, a fost cunoscut și studiat încă din antichitate. Conform acestui concept, nu există o separare între minte, corp, spirit și emoții. Toate aspectele ființei umane sunt strâns conectate și se influențează reciproc (pozitiv sau negativ) – gândurile, sentimentele, credințele și atitudinile ne pot afecta funcționarea biologică; acțiunile care vizează corpul fizic (mâncarea, exercițiul fizic, postura) au un impact asupra stării noastre mentale; o stare spirituală dezechilibrată poate duce la stres psiho-emoțional sau chiar la probleme de sănătate fizică.

Socrate, renumitul filozof antic atenian, considera că ”Nu există boală în afara minții” și ”Nu poţi vindeca trupul, fără să vindeci sufletul”.

De mii de ani, medicina chineză susține că bolile sunt cauzate de şapte emoţii primare: bucurie, tristeţe, furie, supărare, melancolie, frică şi spaimă. Există o interdependență între aceste emoții și boli, în sensul în care excesul sau reprimarea emoţiilor poate dăuna în timp organelor care au legătură cu emoțiile respective, în timp ce bolile cronice, la rândul lor, favorizează excesul sau reprimarea unor emoții.

În ziua de astăzi, conceptul privind conexiunea dintre cele patru aspecte ale ființei a ajuns să fie cunoscut în special datorită unor autori precum Jacques Martel, Candice Pert, Louise Hay, Bruce Lipton și Deepak Chopra, care au promovat o abordare metafizică a diagnosticării și vindecării bolilor, explicând cauzele emoționale ce stau la baza simptomelor și afecțiunilor fizice.

În cea mai cunoscută carte a sa, Molecules of Emotion: The Science Behind Mind-Body Medicine’, Candice Pert, doctor în biologie moleculară și inițiatoarea noii științe a psihoneuroimunologiei, susține o abordare holistică a sănătății:

”Pratic toate bolile, dacă nu au cauze psihosomatice, au o componentă clară psihosomatică”. De asemenea, ea afirmă că ”moleculele emoției gestionează fiecare sistem al corpului”, creând o ”inteligență a corpului” care este ”suficient de înțeleaptă pentru a căuta să atingă starea de sănătate” fără prea multă intervenție medicală de înaltă tehnologie.

Dr. Bruce Lipton, profesor de biologie celulară la Universitatea din Wisconsin, a reușit să creeze o punte de legătură între medicină, psihologie și spiritualitate. Concluziile cercetărilor sale asupra celulelor stem și a membranei celulare, care au pus bazele epigeneticii (știința care explorează influența mediului asupra ADN-ului), sunt prezentate în cartea sa revoluționară ‘Biologia credinței’.

Dr. Lipton a demonstrat științific că influența mediului asupra celulelor este mai importantă decât așa-zisul ”determinism“ al ADN-ului, despre care se consideră că ne condiționează celulele și viața. Dat fiind că mediul este influențat de minte, tipare de gândire, convingeri, credințe personale și obiceiuri guvernate de subconștient, rezultă că, prin puterea propriilor gânduri, putem schimba impactul ADN-ului asupra vieții noastre, ceea ce ne-ar putea schimba complet calitatea vieții și chiar ar putea vindeca diferite boli, inclusiv cancerul.

”Nu genele, ci credințele noastre sunt cele care ne controlează viața.”

”Nu suntem victime ale genelor noastre, ci stăpâni ai propriei sorți, capabili să creăm vieți pline de pace, fericire și dragoste.” – Dr. Bruce Lipton

Conform teoriilor terapiei cognitive, gândurile și valorile noastre determină modul în care ne raportăm la noi înșine și la lumea din jurul nostru. Astfel, convingerile, emoțiile, amintirile și obiceiurile pe care le cultivăm ne pot influența sănătatea psihică și fizică. Aceste conexiuni între ceea ce se întâmplă în mintea și în sufletul nostru și ceea ce se întâmplă la nivelul corpului fizic formează rădăcinile psiho-emoționale ale bolilor.

Un articol publicat pe blogul Psychology Today citează cercetări care au arătat modul în care natura repetitivă a gândurilor noastre (în special cele negative sau autocritice, care sunt cele mai dăunătoare) creează o buclă de feedback a gândirii negative, care poate modifica chimia creierului și poate genera dezechilibre la nivel fizic, precum disfuncții sau boli.

Ansamblul minte-corp se bazează pe conexiuni care se produc atât la nivel fizic, cât și chimic. Creierul este componenta hardware” care permite atingerea anumitor stări mentale (gânduri, convingeri, emoții – numite generic ”minte”), iar unele dintre acestea pot afecta pozitiv sau negativ funcționarea biologică a organismului deoarece. Acest lucru este posibil deoarece, din punct de vedere chimic, sistemul nervos, sistemul endocrin și sistemul imunitar folosesc același limbaj, care permite o comunicare constantă între creier și restul corpului. Comunicarea se stabilește prin mișcarea constantă de hormoni, neurotransmițători și endorfine în cadrul sistemului nervos central, al sistemului circulator și al sistemului limfatic care leagă creierul de fiecare dintre cele aproximativ 40 de trilioane de celule din corp! Printre substanțele chimice care transportă mesaje de la creier către restul corpului, există unele a căror specialitate este transportarea amprentelor emoțiilor. De exemplu, sentimente precum furia sau nesiguranța pot perturba ritmul cardiac și ritmul normal al respirației, activând mai departe sistemul nervos simpatic în același mod în care acesta se activează atunci când ne confruntăm cu o amenințare din mediul extern.

De asemenea, copul nostru simte emoțiile. Dacă observăm atent, vom constata că atunci când avem anumite stări emoționale, apar senzații fizice în diferite zone ale corpului. O stare emoțională dezechilibrată se poate manifesta sub formă de durere în corp, dureri de cap, hipertensiune, un sistem imunitar slăbit, cancer sau altă boală.

În decembrie 2013, un grup de cercetători finlandezi a publicat rezultatele unui studiu efectuat pe 700 de persoane, prin care au identificat zonele specifice din corp unde se manifestă diferite emoții cum ar fi tristețea, depresia, iubirea, frica sau anxietatea, prin cartografierea în timp real a experiențelor emoționale în corp. Ei au creat așa-numitele 'hărți corporale ale emoțiilor', care înfățișează reacția emoțională universală pentru o varietate de sentimente. 

În timp ce unele emoții au determinat o creștere (intervalul 0-15 pe scala cromatică) sau o scădere (intervalul 0-15 pe scala cromatică) a intensității senzațiilor în corp, respectiv au activat senzații preponderent în partea superioară a corpului sau în cea inferioară, fericirea a fost singura emoție testată care a intensificat senzațiile în tot corpul:

Harta emotiilor in corp_ro_resized

Nu în ultimul rând, spiritul uman are o influență covârșitoare asupra stării noastre de bine. Mai puternic și mai rezistent decât orice altceva, spiritul este cel care ne permite să ne depășim limitele și să atingem imposibilul, indiferent dacă este vorba despre supraviețuirea unei tragedii sau depășirea unui record mondial.

De cele mai multe ori, în momentele de stres acut sau în situații traumatice, oamenii se confruntă cu o criză spirituală, determinată de lipsa unei naturi spirituale puternice, care poate da naștere emoțiilor negative asociate depresiei și anxietății. Confuzia, lipsa motivației, lipsa de speranță, neputința, incapacitatea de a dormi, valoarea și stima de sine scăzute, suprasolicitarea și dependențele sunt adesea semne subtile de suferință la nivel spiritual, cu un impact major asupra corpului fizic. În cazul persoanelor profund tulburate, lipsa iubirii și stimei de sine pot degenera în gânduri întunecate, demonice, de tip suicidal sau criminal.

La polul opus, credința într-o forță superioară – fie că alegem să o numim Dumnezeu, Divinitate sau pur și simplu Univers – și conectarea la aceasta ne conferă puterea de a depăși orice obstacol și de a evolua. Unii oameni aleg să urmeze anumite practici religioase, care îi ajută să își definească valorile personale și să adopte obiceiuri și tipare de comportament mai sănătoase, în timp ce alții caută să atingă un sentiment general de armonie și conștientizare de sine prin diferite practici spirituale, cum ar fi meditația, rugăciunea, tehnici de lucru cu energia (ex. Reiki, acupunctură etc.).

Studii recente au arătat că religia și spiritualitatea au influențe distincte, dar complementare asupra sănătății. Credința și forța interioară dobândite prin practici religioase și spirituale contribuie la atingerea unei stări interioare de pace și echilibru și pace, ajută la gestionarea mai eficientă a stresului, previn îmbolnăvirea și accelerează procesul de vindecare la nivel fizic și psiho-emoțional.

În concluzie, din perspectiva abordării holistice, cele patru planuri (mental, emoțional, fizic și spiritual) se întrepătrund și se suprapun. Un impact produs pe un plan are consecințe greu de anticipat asupra celorlalte planuri. Ne putem bucura de o stare de bine, în integralitatea sa, doar atunci când structurile noastre fizice, mentale, spirituale și emoționale coexistă în echilibru și armonie.

E-motion = energie în mișcare

La nivel fizic, corpul este format din atomi aflați într-o stare de mișcare continuă. Frecvența la care vibrează atomii unei celule creează o undă de energie care influențează structura și funcția lor.

Știința a demonstrat că gândurile, cuvintele și emoțiile sunt purtătoare de frecvențe de vibrație care influențează starea fiziologică, biochimică și celulară, având capacitatea de a schimba structura cristalină a apei și a celulelor și, în consecință, și funcția acestora. Cercetările efectuate de dr. Masaro Emoto în acest sens sunt grăitoare.

Mai mult decât atât, tipul de vibrație sau modelele de energie conținute de anumite cuvinte și intenții sunt capabile să provoace modificări fizice în structura ADN-ului, fapt care afectează modul în care codul genetic este tradus pentru a produce diferite proteine ​​în corp.

Acest lucru poate explica de ce tehnici precum afirmațiile și hipnoterapia pot avea efecte atât de puternice asupra organismului uman. Gândurile și emoțiile pozitive, optimiste și inspiraționale, vibrează în armonie cu celulele corpului, ceea ce permite funționarea optimă a acestora. Gândurile verbalizate poartă aceste vibrații energetice înalte iar dacă sunt repetate, vor fi transpuse în realitate sub formă de obiceiuri și comportamente, care vor influența în bine starea de sănătate.

În schimb, gândurile negative, pesimiste sau răuvoitoare au o vibrație joasă și sunt purtătoare de energie întunecată care va cauza, în cele din urmă, un tipar negativ de manifestare – poate fi o îmbolnăvire, un accident sau un eveniment neplăcut care va corespunde intenției gândului emis. Din acest motiv este atât de important să ne observăm gândurile și să ne înfrânăm tendința de a ne judeca sau de a gândi ceva rău despre noi și despre tot ceea ce ne înconjoară.

Abordarea metafizică pentru vindecarea bolilor

leonardo-da-vinci-vitruvian-man-resized

În prezent, abordarea medicinii occidentale în ceea ce privește durerea, ca principal simptom al bolii, se limitează la administrarea de medicamente de sinteză și la intervențiile chirurgicale. Acestea vizează amorțirea sau suprimarea receptorilor durerii din corp, respectiv îndepărtarea organului afectat. Sunt acțiuni necesare în situațiile grave și acute, însă în majoritatea cazurilor, nu reușesc să ofere o soluție eficientă pe termen lung pentru vindecarea durerii sau a altor dezechilibre din corp. Dacă acceptăm faptul că orice boală sau afecțiune a corpului este manifestarea în plan fizic a unui dezechilibru existent deja la nivel energetic, atunci înțelegem faptul că medicina alopată tratează simptomele, nu cauzele reale ale bolilor.

Pe de altă parte, o abordare holistică presupune metode de tratament care vizează vindecarea la diferite niveluri, atât fizic, cât și emoțional, mental și spiritual. Tendința actuală este de a încuraja oamenii să își asume responsabilitatea pentru propria viață, deoarece absolut tot ceea ce gândim și facem are efecte asupra noastră și a mediului înconjurător. Aceasta implică timp și atenție dedicate lucrului cu sine, observare atentă și reflecție pentru identificarea cauzelor subtile ale simptomelor și bolilor și, în cele din urmă, dorința de a face o schimbare.

Partea bună a bolilor și emoțiilor negative este că ne oferă feedback, evidențiind aspectele din viața noastră în care trebuie să facem schimbări. Din punct de vedere metafizic, corpul este oglinda lumii noastre interioare și ne transmite mesaje pe care trebuie să le interpretăm, pentru ca apoi să acționăm în direcția reinstaurării echilibrului. Procesul de vindecare înseamnă transformare la nivel profund, iar aceasta poate consta în schimbarea unor tipare mentale (convingeri) distructive și înlocuirea lor cu modele de gândire pozitivă, renunțarea la obiceiuri care ne fac rău, eliberarea unor traume și emoții negative reprimate la nivel de subconștient etc.

Harta durerilor emotionale_resized

Așa cum îți spuneam, există mai multe cărți în care poți găsi liste cu simptome și afecțiuni ale corpului fizic și cauzele spirituale care le pot declanșa – cartea lui Jacques Martel, ‘Marele dicționar al bolilor și afecțiunilor. Cauzele subtile ale îmbolnăvirii’ și cărțile scrise de Louise L. Hay, ‘Poți să-ți vindeci viața’ și ‘Vindecă-ți corpul’ sunt cele mai cunoscute și le poți găsi traduse și în limba română. Acestea din urmă sunt un punct de referință care te vor ajuta să deslușești tiparele disfunționale de gândire care ar putea sta la baza afecțiunilor fizice. De asemenea, fiecare tipar mental este asociat cu afirmații pozitive menite să schimbe modelul negativ de gândire și să vindece afecțiunile la nivel fizic.

Pe măsură ce vei parcurge listele respective, îți recomand să încerci să identifici aspectele din viața ta care reflectă dezechilibrele sau dizarmoniile menționate. Consideră-le un ghid pe care îl poți urma atunci când vei explora matricea vieții tale, mai degrabă decât o lege care ți-a pecetluit existența. Ca în orice călătorie, experiența este una individuală, iar semnificațiile exacte sunt particularizate în funcție de propriile tale circumstanțe și experiențe de viață. Tu te cunoști cel mai bine, prin urmare doar tu poți interpreta mesajele pe care ți le transmit corpul și mintea pentru a identifica adevărata cauză care stă la baza stărilor și situațiilor cu care te confrunți!

Este indiscutabil faptul că medicina alopată își are rolul și importanța ei în procesul de vindecare, însă întotdeauna este util să înțelegi care sunt cauzele spirituale care au determinat apariția unor simptome sau boli. În fond, starea de echilibru și de armonie reprezintă o alegere personală care, odată asumată, va activa în tine capacitatea înnăscută de vindecare a organismului.

Alegeri inspirate îți doresc!

 

 

Surse și referințe suplimentare:

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/shift-mind/201001/beyond-the-mind-body-connection

https://chopra.com/articles/mind-body-connection-understanding-the-psycho-emotional-roots-of-disease

https://www.smithsonianmag.com/smart-news/different-emotional-states-manifest-in-different-spots-in-the-human-body-180948225/

Bodily Maps of Emotions - https://www.pnas.org/content/pnas/111/2/646.full.pdf

Modulation of DNA Confirmation by Heart-Focused Intention - http://www.aipro.info/drive/File/224.pdf 

The Cellular Communication Process and the Alternative Modes of Healing - https://fmbr.org/papers/cell_comm.php