Ai observat că este deja toamnă? Cu toate că vremea este încă frumoasă, luminozitatea soarelui s-a schimbat iar cerul poartă alte nuanțe de albastru, mai puțin intense. Cât de curând, vom asista la spectacolul cromatic al frunzelor îngălbenite, apoi la zilele mohorâte de toamnă rece și ploioasă.
Din perspectica medicinii chineze, acum parcurgem o perioadă de tranziție, în care lăsăm în urmă energia vibrantă și expansivă a focului, specifică verii, pentru a ne adapta la energia mai ”contractată” a metalului și la transformările inerente prin care trec natura, corpul și emoțiile noastre. Pe măsură ce avansăm către mijlocul anotimpului, organismul trebuie să se adapteze la un nou stil de alimentație și să facă față schimbărilor din mediul fizic, care adesea induc stări emoționale mai sensibile și melancolice.
Cea mai bună protecție împotriva bolilor vine din interior, nu din vaccinuri!
Sistemul imunitar oferă o apărare puternică împotriva germenilor și bacteriilor, dar atunci când este slăbit, suntem vulnerabili la boli și infecții, de aceea este important să luăm măsuri preventive pentru a întări și a susține sistemul imunitar.
În mod normal, o alimentație sănătoasă, somnul odihnitor, regenerant, și evitarea factorilor de stres pot asigura protecția și sănătatea funcției imunitare pe tot parcursul anului, însă, în realitate, stilul de viață modern nu mai urmează demult ritmurile anotimpurilor și bioritmul natural.
Chiar dacă atunci când apar primele simptome de răceală și gripă poți rezolva rapid situația cu ajutorul unor medicamente de la farmacie, există numeroase studii care au arătat că remediile naturale sunt de multe ori mai eficiente decât medicamentele de sinteză.
În contextul mai larg al fitoterapiei, aromoterapia și uleiurile esențiale sunt vârful de lance, deoarece compușii activi, datorită proprietăților antibacteriene, antivirale și antioxidante, acționează extrem de rapid și eficient la nivel celular. Doar câteva picături de ulei esențial sunt suficiente pentru a combate și distruge microorganismele nocive din corp, din aer și de pe suprafețele cu care intrăm în contact.
Beneficiile terapeutice ale uleiurilor esențiale pentru imunitate au fost recunoscute și apreciate din cele mai vechi timpuri, cu mult înainte ca mecanismul funcționării sistemului imunitar să fie descifrat. De exemplu, știai că în Evul Mediu erau utilizate pe scară largă împotriva malariei, tifosului și a epidemiilor de ciumă?
Uleiurile esențiale constituie o modalitate naturală, netoxică și neinvazivă nu doar pentru susținerea imunității, ci și pentru ameliorarea multor afecțiuni, de la simple răceli și iritații ale pielii, până la infecții mai grave și probleme respiratorii. Marea lor calitate este că se adaptează nevoilor organismului (sunt adaptogene), stimulând mecanismele naturale ale corpului de a se vindeca singur.
Cum se explică eficiența uleiurilor esențiale asupra sistemului imunitar?
Într-o anumită măsură, toate uleiurile esențiale pure au proprietăți antiseptice și multe dintre ele sunt foarte eficiente în combaterea bacteriilor, fungilor și virușilor. Pe de o parte, ele acționează pentru stimularea sistemului imunitar prin creșterea producției de globule albe, care ajută la combaterea bolilor infecțioase precum, iar pe de altă parte, stimulează sistemul limfatic să elimine toxinele din organism.
Cercetările au arătat că persoanele care utilizează în mod constant uleiuri esențiale au un nivel mai ridicat de rezistență la boli, răceli, gripe și boli, în general. De asemenea, după contractarea unei răceli, a unei gripe sau a altor boli, aceste persoane se vor însănătoși cu 60-70% mai rapid decât cei care nu folosesc uleiuri esențiale.
Există mai multe modalități de a utiliza uleiurile esențiale, în funcție de scopul avut în avedere:
- pulverizate în încăperi, pentru a purifica aerul și pentru a preveni răspândirea germenilor și bacteriilor;
- inhalate, pentru a elibera căile respiratorii;
- aplicate pe piele, pentru a calma stările de disconfort fizic și pentru a susține organismul în timpul bolii;
- ingerate, pentru a combate simptomele acute ale bolilor;
- adăugate în produse de curățare, spray-uri pentru dezinfectarea suprafețelor sau în mașina de spălat.
Uleiuri esențiale pentru sistemul imunitar

Cele mai cunoscute uleiuri esențiale care susțin imunitatea și combat simptomele asociate afecțiunilor virale sunt uleiurile de arbore de ceai, lămâie, mentă, rozmarin, cimbru, busuioc, oregano, eucalipt, cuișoare, copaiba, tămâie, ghimbir și lavandă. Pe lângă acestea, Young Living a creat mai multe amestecuri de uleiuri esențiale care acționează sinergic pentru protejarea și întărirea sistemului imunitar – Thieves, ImmuPower, RC, Raven.
Iată, pe scurt, principalele proprietăți terapeutice ale celor mai frecvent folosite uleiuri esențiale:
Lămâia – are proprietăți antiseptice, astringente și detoxifiante care stimulează funcția imunitară și reglează nivelul pH-ului în organism. S-a dovedit utilă în tratarea virusului gripei, a virusului E. coli și a unor tulpini stafilococice. Aroma sa proaspătă este reconfortantă și ajută la combaterea stărilor de greață.
Eucaliptul – este benefic în tratarea simptomelor de răceală și gripă atunci când este aplicat pe piept și pe tălpi. O inhalare cu aburi la care s-a adăugat ulei de eucalipt va ajuta la eliberarea căilor respiratorii. Are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și antibacteriene care pot combate virusul E. coli, anumite tulpini stafilococice și candida albicans.
Rozmarinul – este un alt ulei esențial care acționează eficient în cazul afecțiunilor respiratorii, ajutând la eliberarea sinusurilor, combate infecțiile bacteriene și fungice și are proprietăți ușor antivirale.
Arborele de ceai – are proprietăți imunostimulatoare, antiinflamatoare, antivirale și antiseptice foarte puternice. S-a dovedit eficient în cazul infecțiilor cu candida albicans și al infecțiilor virale la nivelul sistemului digestiv. De asemenea, are acțiune antibacteriană puternică împotriva virusului E. coli, a unor tulpini stafilococice și salmonella. Este benefic într-o gamă largă de afecțiuni, de la răceli și gripă, până la afecțiuni respiratorii mai grave, precum bronșită și astm.
Tămâia – stimulează puternic funcția imunitară și ajută organismul să producă mai multe globule albe pentru a întări sistemul imunitar. Susține sistemul respirator, având proprietăți antiinflamatoare, antiinfecțioase și expectorante.
Cuișoarele – este un ulei cu puternice proprietăți antioxidante și antibacteriene, fiind util în special în tratarea infecțiilor virale care afectează sistemul digestiv.
Scorțișoara – este probabil unul dintre cele mai puternice uleiuri esențiale antibacteriene și antifungice. Se poate adăuga la produsele de curățare în cantități mici. Fiind un ulei fierbinte, trebuie diluat înainte de aplicarea pe piele.
De ce să folosești amestecurile de uleiuri esențiale Young Living?

În perioada de tranziție la anotimpul rece, amestecul Thieves este cel mai bun aliat pentru imunitatea întregii familii. Este o combinație de uleiuri esențiale de cuișoare, scorțișoară, lămâie, eucalipt și rozmarin, inspirată de legenda hoților din secolul al XV-lea care, în timpul epidemiei de ciumă bubonică, foloseau un amestec din aceste plante pentru a preveni îmbolnăvirea. Cele cinci uleiuri esențiale sunt recunoscute pentru proprietățile lor antivirale, antibacteriene și antiinfecțioase, care întăresc sistemul imunitar, protejând eficient organismul de viruși și microbi.
Îți recomand să folosești și celelalte produse din gama Thieves, în special gelul antibacterian pentru mâini Thieves Waterless Hand Purifier și soluția dezinfectantă Thieves Spray, excelente pentru a te proteja atunci când te afli în spații publice sau în alte locuri pline de germeni și bacterii dăunătoare.
ImmuPower este o formulă complexă de uleiuri esențiale, special creată pentru a întări mecanismele de protecție ale organismului. Uleiurile din compoziția sa au puternice proprietăți antibacteriene, antivirale, antiinfecțioase, antiseptice, antiparazitare, antimicrobiene și imunostimulatoare. Din acest motiv, acest amestec ar trebui folosit zilnic (pulverizat, aplicat topic sau ingerat în capsule vegetale) în perioadele când organismul este expus la răceli, viroze, infecții, afecțiuni respiratorii etc.
Conține uleiuri esențiale de isop, cimbru peren de iarnă, cistus, ravensara, tămâie, oregano, cuișoare, chimion și vetrice.
Uleiurile din compoziția amestecului RC susțin sănătatea sistemului respirator și ajută în ameliorarea stărilor gripale și simptomelor asociate afecțiunilor respiratorii. S-au raportat cazuri în care persoanele suferinde de astm au redus considerabil doza medicamentelor alopate în urma inhalării repetate a acestui ulei cu efect puternic descongestionant. Se poate pulveriza în spațiile de locuit și la birou, se pot face inhalații, se aplică în zona toracelui, pe gât, sub nas, pe zona sinusurilor, la urechi și pe tălpi.
Conține trei specii de eucalipt, pin, mentă, lavandă, molid negru, mirt, măghiran și chiparos.
Raven este un amestec ce conține uleiuri esențiale ale căror proprietăți pot ajuta la ameliorarea simptomelor afecțiunilor respiratorii precum pneumonia și astmul. Este benefic în special în caz de infecții virale ale tractului respirator superior, având efecte mai puternice decât amestecul RC. Se pulverizează sau se inhalează adânc din căușul palmelor, se aplică diluat pe gât, pe piept și pe zona plămânilor iar în cazuri acute, se pot prepara supozitoare cu uleiuri esențiale care se vor aplica pe timpul nopții, pentru o acțiune rapidă la nivelul plămânilor.
Conține uleiuri esențiale de ravintsara (camfor de Madagascar), lămâie, salcie himalayană, mentă și Eucalyptus radiata.
Nu uita de suplimentele naturale!
În sezonul rece, în special dacă interacționezi cu mulți oameni sau călătorești mult, este important să acționezi preventiv pentru a te proteja pe tine și pe cei dragi împotriva îmbolnăvirii.
Pe lângă menținerea unei igiene corespunzătoare, o alimentație bogată în vitamine și pulverizarea uleiurilor esențiale cu proprietăți antibacteriene, îți recomand să ai în vedere și suplimente naturale care îți vor stimula sistemul imunitar. Un supliment de bună calitate îți poate ajuta corpul să lupte împotriva germenilor și bacteriilor iar dacă simțiți că te încearcă o răceală, simptomele vor fi mult mai ușoare și te vei recupera mult mai rapid.
O variantă simplă este să îți faci propriile combinații de uleiuri esențiale în capsule vegetale goale pentru a le administra intern. Tot ce trebuie să faci este să combini 1-2 picături din uleiurile esențiale pe care le-ai ales și să completezi capsula cu ulei vegetal. Atenție – folosește doar uleiuri esențiale pure de grad terapeutic, sigure pentru uz intern!
Dacă însă ești plecat/ă într-o călătorie, în oraș sau la serviciu, este mult mai simplu să ai cu tine capsule gata preparate, dozate în mod optim pentru rezultate maxime.
Iată ce suplimente am testat eu de la Young Living, pe care ți le recomand pentru sezonul rece:

Inner Defense – este un supliment care întărește imunitatea, inhibă proliferarea ciupercilor și fungilor și susține sănătatea sistemului respirator, datorită uleiurilor esențiale puternice cu conținut bogat în timol, carvacrol și eugenol. Acest supliment este ideal pentru stimularea funcției imunitare în perioadele de stres, atunci când interacționezi cu persoane afectate de răceală și viroză sau când călătorești în străinătate, pentru a o protecție eficientă.
Capsulele moi conțin amestecul de uleiuri esențiale Thieves (cuișoare, lămâie, scorțișoară, Eucalyptus radiata, rozmarin), oregano, cimbru și iarbă de lămâie, într-o bază de ulei de cocos.
Se administrează câte o capsulă pe zi, în scop profilactic, sau până la 3-5 capsule pe zi, în perioadele în care organismul este mai expus la factori agresori. Pentru rezultate optime, se recomandă administrarea unei capsule de probiotice Life 9 la 8 ore după Inner Defense.
Super C – este un supliment infuzat cu uleiuri esențiale. O tabletă de Super C conține 813% din doza zilnică recomandată de vitamina C, iar efectul este potențat de ingrediente precum rutin, bioflavonoide citrice și minerale, care au rolul de a echilibra electroliții și de a îmbunătăți eficiența și absorbția vitaminei C. De asemenea, conține uleiuri esențiale de citrice (lămâie, portocală, mandarină, grepfruit, citronelă), care stimulează activitatea bioflavonoidelor, în timp ce conținutul ridicat de mangan susține procesele metabolice normale. Practic, formula complexă a suplimentului Super C joacă un rol important în funcționarea normală a sistemului imunitar și circulator, ajută la întărirea țesuturilor conjunctive și promovează sănătatea, vitalitatea și longevitatea în general.
În cazul în care încă te îndoiești de necesitatea creșterii aportului de vitamina C, îți reamintesc că este un antioxidant puternic, care împiedică acțiunea radicalilor liberi asupra organismului, și una dintre cele mai importante vitamine necesare organismului nostru, contribuind la reducerea oboselii și extenuării.
Se administrează 2 tablete de Super C zilnic pentru întărirea imunității sau 1 tabletă pe zi, ca doză de întreținere, înainte de mese.
NingXia Red – este o băutură multifuncțională bogată în vitamine, antioxidanți și substanțe nutritive, care combină proprietățile extraordinare ale fructului de goji cu uleiuri esențiale pure de citrice (yuzu, lămâie, mandarină, portocale) într-o infuzie hrănitoare, benefică întregului organism. Are un gust delicios și proprietăți hrănitoare, energizante și fortifiante, care susțin toate sistemele corpului și ajută la restabilirea echilibrului și vitalității.
Doza zilnică recomandată este de 60-120 ml, însă pentru întărirea imunității și în perioadele când organismul este afectat de forme acute de răceală sau gripă, se pot consuma și până la 200 ml pe zi.
Pe măsură ce vremea începe să se răcească, este momentul potrivit să acționezi pentru a-ți întări sistemul imunitar cu metode naturale.
Nu uita că natura este aliatul tău, trebuie doar să îi acorzi spațiul și timpul necesar pentru a-și manifesta întregul potențial vindecător în viața ta.
Alegeri inspirate îți doresc!
Surse:
A.N.M. Alamgir, Therapeutic Use of Medicinal Plants and Their Extracts: Volume 1: Pharmacognosy, 2017, p.111 (books.google.ro)