”De ce la mine nu funcționează?? Doar am folosit aceleași uleiuri esențiale ca el/ea! Știam eu că aromoterapia e doar o păcăleală!”
Ți se par cunoscute cuvintele acestea? Eu personal mă lovesc foarte des de convingerea că efectele aromoterapiei sunt mai degrabă rodul imaginației noastre. Cu alte cuvinte, uleiurile esențiale ar fi doar o modă intens promovată și de fapt nu produc rezultate reale.
Din acest motiv, voi aborda aici un aspect mai puțin înțeles de cei aflați la începutul călătoriei în universul aromoterapiei și mai ales de cei care contestă vehement valoarea sa ca formă de terapie alternativă – unicitatea interacțiunii fiecărei persoane cu uleiurile esențiale.
Esența uleiurilor esențiale
Aromaterapia este o știință străveche și o formă blândă de terapie, care folosește uleiuri esențiale pure, extrase din diferite părți ale plantelor. Uleiurile esențiale și-au dobândit numele datorită esenței care se obține în urma procesului de distilare la abur (metoda cea mai des folosită) sau, altfel spus, datorită extractului pur, nediluat, care păstrează toate proprietățile terapeutice ale plantelor.
Având o acțiune directă, neinvazivă și fără efecte secundare, aromoterapia a fost întotdeauna una dintre cele mai populare metode profilactice și de vindecare, încă din antichitate. În sistemele tradiționale de medicină din întreaga lume, uleiurile esențiale sunt prescrise pentru o varietate de probleme de sănătate, de la dureri fizice, inflamații, insomnie și afecțiuni digestive, la migrene, anxietate și depresie. În timpurile moderne, știința a dovedit că uleiurile conțin compuși fitochimici bioactivi cu diferite proprietăți biologice și farmaceutice, cum ar fi acțiunea antibacteriană, antifungică, antitumorală, antimutagenă, antidiabetică, antivirală sau antiinflamatoare.
Putem spune că uleiurile esențiale sunt expresia perfectă a inteligenței naturii, deoarece în realitate este aproape imposibil să reproduci compoziția și efectele unui ulei esențial în laborator. Acesta este precum un mozaic format din sute de compuși chimici naturali, fiecare având proprietăți terapeutice specifice. Cu toate că se cunosc peste 3.000 de compuși aromatici volatili, oamenii de știință încă nu au reușit să identifice și să clasifice toți compușii fitochimici și rămâne încă un mister modul în care aceștia interacționează și se potențează unul pe altul, creând o sinergie care determină efectele terapeutice unice ale unui ulei esențial. De fapt, tocmai raportul compușilor aromatici din fiecare ulei esențial îi conferă acestuia unicitatea, versatilitatea, efectele și beneficiile specifice.
Un alt aspect fascinant este acela că multe uleiuri esențiale au proprietatea de a fi adaptogene, ceea ce înseamnă că se adaptează nevoilor corpului nostru. Mai precis, un ulei esențial adaptogen va declanșa în organism reacția potrivită pentru restabilirea și menținerea homeostaziei sau stării de echilibru. Aceste reacții apar la simpla inhalare a compușilor aromatici și influențează sistemul nervos autonom, sistemul endocrin și chiar tensiunea arterială!
Adaptogen – un compus sau un ulei a cărui acțiune terapeutică este de așa natură încât poate intensifica o funcție a organismului, poate reduce o funcție a organismului sau poate să nu aibă niciun efect, în funcție de nevoile organismului. (...) Abilitatea uleiurilor esențiale de a fi adaptogene se datorează faptului că au inteligență homeostatică.
Dr. David Stewart (extras din cartea ’The Chemistry of Essential Oils Made Simple’)
Homeostazia este acea stare în care fiecare proces biologic vital din cadrul unui organism viu funcționează așa cum ar trebui – este o stare de bine perfectă. Plantele adaptogene și, implicit, uleiurile esențiale extrase din ele, au proprietăți care exercită asupra corpului o acțiune de reglare: nu stimulează prea mult dar nici nu inhibă funcțiile normale ale corpului, ci mai degrabă induc un echilibru general. Esența acțiunilor exercitate de plantele adaptogene este capacitatea acestora de a ajuta corpul să facă față mai eficient stresului. Astfel, atunci când intră în contact cu un ulei esențial, un organism va reacționa fie la acei compuși chimici care au proprietăți calmante și relaxante, fie dimpotrivă, sistemul nervos va fi stimulat sub acțiunea compușilor cu efect tonic și energizant.
Medicamentele de sinteză sunt incapabile de o asemenea diferențiere inteligentă și acționează doar punctual și în mod programat, indiferent dacă efectele obținute sunt sau nu benefice pentru organism.
Prin urmare, uleiurile esențiale pot fi folosite ca remedii complementare însă există și multe situații în care pot înlocui medicamentele și terapiile convenționale, oferind o alternativă blândă și neinvazivă la acestea. În general, exceptând cazurile de grave de sănătate, care necesită intervenții urgente sau în care doar soluțiile dezvoltate de medicina convențională pot reinstaura starea de echilibru a organismului, aromoterapia poate fi o primă opțiune viabilă, pe care ar trebui să o avem în vedere înainte de a apela la alte forme mai agresive de tratament.
A fi sau a nu fi sceptic? - aceasta este întrebarea
Când vine vorba despre beneficiile uleiurilor esențiale utilizate în scop terapeutic, este normal ca la început să existe o doză de scepticism. Mintea rațională nu are încă puterea de a înțelege toate procesele și fenomenele care definesc ritmurile naturale. Omul modern încearcă permanent să găsească o explicație logică pentru efectele observabile, tendința fiind mai degrabă să nege existența fenomenelor pe care nu le poate percepe sau măsura. Aceasta nu înseamnă însă că acele fenomene nu se produc și nu generează efecte, afectându-ne la nivel fizic și emoțional. Din acest motiv, folosit în mod constructiv, scepticismul reprezintă poate cea mai puternică unealtă a cunoașterii deoarece, odată acceptată provocarea de a investiga pentru a înțelege, se pot face descoperiri remarcabile, care au potențialul de a schimba un întreg sistem de credințe personale, sociale și culturale.
Trebuie să conștientizăm faptul că nevoile și interesele noastre sunt diferite, prin urmare situațiile și informațiile cu care venim în contact sunt relevante pentru noi în funcție de contextul în care ne aflăm. De exemplu, o informație poate fi revelatoare pentru mine pentru că mă ajută să înțeleg o anumită situație sau să rezolv o problemă specifică, în schimb este posibil ca aceeași informație să nu aibă nicio valoare pentru alte persoane. Așadar, din oceanul de informații care ne înconjoară, selectăm doar acele informații care ne servesc unui anumit scop sau unei anumite nevoi de cunoaștere și acțiune.
Unic, personal, irepetabil
Dacă ești de acord cu ceea ce am scris mai sus, atunci te provoc să aflăm împreună răspunsul la următoarea întrebare – de ce este aromoterapia o experiență unică și personală?
Ei bine, răspunsul se află, cel puțin parțial, în enigmaticul simț olfactiv. În funcție de starea noastră de spirit, inhalăm și testăm diverse uleiuri esențiale la momente de timp diferite, experimentăm efectele lor, observăm impactul pe care îl au asupra corpului și emoțiilor noastre și apoi facem alegeri conștiente cu privire la ceea ce ne creează o stare de bine. Un miros atrăgător ne va induce o stare bună-dispoziție, în timp ce un miros respingător ne va crea o stare de disconfort sau chiar anxietate.
În același timp, există două aspecte importante de care trebuie să ținem seama în aromoterapie:
1. Să nu rămânem ancorați în convingerea că există formule prestabilite care acționează identic asupra noastră, după principiul remediilor alopate.
2. Să nu ne comparăm cu ceilalți, creându-ne false așteptări.
O anumită stare emoțională sau afecțiune, deși manifestă simptome asemănătoare, poate avea cauze multiple, ceea ce face ca uleiurile să acționeze în mod diferit de la o persoană la alta. Fiecare dintre noi reacționează la anumite mirosuri, după cum aceeași aromă poate declanșa o reacție distinctă în cei care o inhalează. Aceasta se datorează atât preferințelor personale, cât și bagajului emoțional pe care îl avem, care ne condiționează reacțiile la stimulii din mediul înconjurător, inclusiv la stimulii olfactivi.
Dacă observăm atent, vom vedea că acțiunea uleiurilor esențiale poate fi mai subtilă sau mai intensă, reacția se poate produce mai rapid sau mai lent, efectul poate dura o perioadă mai scurtă sau mai îndelungată de timp… Sunt foarte multe variabile care determină rezultatul final și din acest motiv, ceea ce la mine acționează foarte bine, la altcineva poate avea efecte abia perceptibile sau prea puternice. În egală măsură, un protocol pe care l-am urmat într-o anumită situație este posibil să nu mai fie la fel de eficient data viitoare, deoarece s-au schimbat circumstanțele care au cauzat problema respectivă.
Fiind o terapie holistică, în aromoterapia terapeutică este nevoie de o imagine de ansamblu asupra întregului context al unei persoane – prezent și trecut – care a condus la declanșarea unui dezechilibru fizic, mental sau emoțional. Cu alte cuvinte, pentru a obține efectele dorite, atunci când alegem uleiurile esențiale și modul de administrare pentru un protocol, ar trebui să ținem cont de un întreg complex de factori, cum ar fi vârsta, sexul, constituția, stilul de viață, alimentația, contextul în care s-a declanșat acel dezechilibru, diagnosticul și un eventual tratament alopat pe care persoana îl urmează, dar și traumele emoționale sau credințele limitative care au condus la manifestarea bolii în plan fizic.
În concluzie...
Atunci când dorim să folosim uleiuri esențiale în baza unui protocol recomandat pentru un anumit scop, nu trebuie să ne așteptăm să obținem aceleași efecte pe care le-am văzut la alții. Le putem considera indicii valoroase cu privire la potențialul uleiurilor esențiale sau repere la care să ne raportăm, însă ele reprezintă doar o experiență individuală care poate sau nu să semene cu propria noastră experiență.
Dincolo de recomandările pe care ni le face un aromoterapeut sau un consultant în uleiuri esențiale, este necesar să ne facem propriile cercetări și validări, să ne documentăm cu privire la proprietățile, beneficiile și mecanismele de funcționare ale uleiurilor asupra corpului și simțurilor noastre, astfel încât, în timp, să reușim să identificăm singuri ce uleiuri acționează eficient în diferite situații, în ce mod este indicat să le folosim și la ce efecte ne putem aștepta.
Poate ți se pare greu, dar te asigur că oricine poate învăța să folosească uleiurile esențiale, nu trebuie să fii specialist în aromoterapie pentru a deprinde arta utilizării acestor esențe minunate. Dacă acum zece ani nu existau multe materiale despre acest subiect, astăzi asistăm la o explozie de informații despre aromoterapie în mediul online și nu numai. Avem acces la numeroase surse de informare (ghiduri de aromoterapie și site-uri specializate), unde putem afla compoziția chimică, proprietățile și utilizările terapeutice ale uleiurilor esențiale. Îți trebuie doar puțin curaj și curiozitatea de a înțelege principiile acestei forme de terapie. Dacă ești la început de drum, pe această pagină vei găsi cele mai importante resurse care pe mine m-au ajutat să pornesc în această experiență revelatoare.
Aromoterapia este o lume fascinantă prin bogăția de arome și valențele sale terapeutice, însă implică asumarea responsabilității personale în procesul de vindecare. Odată pornit/ă pe acest drum, nu vei fi singur/ă – dacă ai deja un consultant, va fi acolo pentru a te îndruma la fiecare pas și pentru a-ți face recomandările potrivite pentru tine. Trebuie să știi însă că acest parteneriat necesită și participarea ta, să fii prezent/ă, să știi să îți asculți corpul, să conștientizezi etapele prin care treci în procesul de vindecare, să eliberezi emoțiile și energiile stagnante, să faci ajustările necesare pe parcurs și mai ales, să ai răbdare cu corpul tău, înainte de a nega orice efect benefic al aromoterapiei.
Natura are o forță de regenerare extraordinară, trebuie doar să ai încredere în inteligența și capacitatea organismului de a se vindeca!
Alegeri inspirate îți doresc!
În cazul în care nu ai încă un consultant, mi-ar face mare plăcere să ne cunoaștem și să te inițiez în tainele aromoterapiei. Îți garantez că vei descoperi un univers plin de culoare și arome binefăcătoare, care te va ajuta să îți redobândești starea de sănătate, echilibru și armonie! Te invit să îmi scrii pe adresa armonieuleiuriesentiale@gmail.com pentru a porni împreună în această călătorie.