Întotdeauna am avut încredere în înțelepciunea bunicilor și strămoșilor noștri, care cunoșteau puterea tainică a plantelor în tratarea diferitelor afecțiuni și susținerea sănătății fizice și emoționale. Terapiile naturiste au capacitatea de a întări sistemul imunitar, pot combate stările de disconfort fizic, stresul, anxietatea și depresia, pot îmbunătăți calitatea somnului și pot sprijini buna funcționare a sistemului respirator, digestiv și circulator. Astăzi, mai mult ca oricând, acestea sunt nevoile omului modern, consecințe ale unor factori cu efect destabilizator, cum ar fi stresul excesiv, dezechilibrele emoționale, stilul de viață haotic sau alimentația dezechilibrată, lipsită de nutrienții vitali pentru organism.

Studiile recente confirmă faptul că aromoterapia este una dintre cele mai puternice practici fitoterapeutice, care poate acționa eficient în toate aceste aspecte ale vieții noastre. Nu întâmplător există acum un interes deosebit pentru beneficiile uleiurilor esențiale, care sunt din ce în ce mai intens studiate de oamenii de știință, din dorința de a înțelege mai bine și de a determina cât mai precis mecanismele prin care aceste esențe acționează atât asupra corpului fizic, cât și a stării de spirit.

Cum afectează mirosurile corpul și mintea 

Uleiurile esențiale conțin molecule aromatice care au capacitatea de a străbate bariera sânge-creier, acționând direct asupra zonelor creierului responsabile de controlul emoțiilor, stresului și anxietății.

Multe persoane sunt sceptice cu privire la eficacitatea uleiurilor esențiale, însă un studiu realizat de Universitatea Ruhr din Bochum, Germania, a sugerat că ”uleiurile esențiale pot afecta anumiți factori biologici, inclusiv ritmul cardiac, nivelul de stres, tensiunea arterială, respirația și funcția imunitară”. 

Un alt aspect interesant este faptul că uleiurile esențiale pot avea atât efect calmant, cât și stimulant. Același ulei poate acționa diferit, în funcție de ceea ce are nevoie organismul la un moment dat. Prin urmare, o persoană agitată poate simți o senzație de calm după ce utilizează un anumit ulei iar o persoană deprimată poate simți un efect revigorant și o stare de optimism folosind același ulei. Acesta este motivul pentru care unele uleiuri esențiale sunt denumite ”adaptogene”, deoarece au abilitatea unică de a se adapta la nevoile persoanei care le utilizează.

tn_BrainFlowers_b

Cu siguranță ți s-a întâmplat cel puțin o dată să simți un miros care ți-a evocat brusc o amintire sau o emoție puternică. Mirosul parfumului pe care îl purta bunica în copilăria ta, aromele din bucătăria părinților, când se aduna toată familia acasă de sărbători, sau mirosul neplăcut al unui odorizant de mașină care îți amintește de cearta avută cu prietena ta cea mai bună.

Spre deosebire de simțul olfactiv, informațiile pe care le receptăm prin intermediul celorlalte simțuri ajung mai întâi într-o altă regiune a creierului, talamusul, de unde sunt apoi transmise către alte părți ale creierului, responsabile cu producerea percepțiilor senzoriale. În schimb, simțul olfactiv este conectat direct la centrul creierului responsabil de funcția memoriei și de controlul emoțiilor.

Mai precis, celulele receptoare din mucoasa cavității nazale detectează mirosuri în mediul înconjurător și decodează aceste substanțe chimice, transformând informațiile în impulsuri electrice care ajung la creier prin intermediul nervilor olfactivi. Informațiile referitoare la miros sunt direcționate aproape instantaneu către sistemul limbic, ale cărui structuri sunt implicate în gestionarea emoțiilor și motivațiilor noastre, în special cele legate de supraviețuire. Amigdala, una dintre structurile sistemului limbic, condiționează răspunsul emoțional la condițiile de stres, secreția hormonală și funcția memoriei. Acesta este motivul pentru care mirosurile asociate cu anumite evenimente și situații din trecutul nostru pot declanșa rapid amintiri puternice.

Top 7 metode pentru relaxare cu ajutorul uleiurilor esențiale

  • Inhalarea directă: Pune 1-2 picături de ulei esențial în palme, rotește ușor palmele în sens orar pentru a elibera moleculele aromatice și apoi inspiră adânc de câteva ori din palmele ținute căuș la nas.
  • Aplicarea topică: Aplică 1-2 picături de ulei esențial la tâmple, la încheieturi, pe zona timusului, la ceafă sau orice alt loc dorești și masează ușor pentru o stare de relaxare fizică și psihică. Se recomandă diluarea uleiului esențial, pentru a nu irita pielea.
  • Inhalatorul personal: Pune câteva picături de ulei esențial pe o batistă, eșarfă sau dischetă demachiantă și inhalează ori de câte ori simți nevoia pe parcursul zilei.
  • Pulverizatorul: Utilizează un aparat ultrasonic pentru a dispersa uleiuri esențiale acasă, în mașină sau la birou.
  • Inhalarea la duș: Obține un efect de saună aromată adăugând câteva picături de ulei esențial la duș.
  • Spray-ul aromatizant: Într-o sticlă cu dispozitiv de pulverizare, combină 4-5 picături de ulei esențial cu o jumătate de cană de apă distilată și folosește spray-ul pentru a reîmprospăta aerul din cameră sau lenjeria de pat.
  • Baia cu uleiuri esențiale: Înainte de culcare, relaxează-te cu o baie caldă în care ai adăugat 10-15 picături de ulei esențial amestecate cu 1/2 cană de sare Epsom. 

16 combinații de uleiuri esențiale pentru pulverizator

Dewdrop_resized

După cum ai văzut, uleiurile esențiale sunt foarte versatile și pot fi folosite în diferite moduri, însă inhalarea este una dintre cele mai simple și eficiente modalități prin care ne putem bucura de efectele aromoterapiei.

Având în vedere ritmul alert în care trăim în prezent, împărțiți între responsabilitățile de la serviciu și îndatoririle casnice și de familie, este important ca măcar la finalul zilei să ne găsim puțin timp și pentru noi, să ne relaxăm corpul și mintea pentru a avea un somn odihnitor și pentru a ne reîncărca bateriile.

Pentru aceasta, îți propun câteva combinații de uleiuri esențiale cu efect relaxant, care te vor ajuta să te eliberezi de starea de tensiune și agitație acumulată în timpul zilei. Cel mai simplu este să le pulverizezi minim 30 de minute, inhalând adânc în timp ce îți lași mintea să se detașeze de problemele presante care te preocupă.

Pulverizarea uleiurilor esențiale se face de obicei cu ajutorul unor aparate cu atomizare ultrasonică, care funcționează pe principiul pulverizării la rece. Rolul acestor aparate este de a sparge moleculele de apă și uleiuri esențiale în particule de dimensiuni microscopice, care sunt apoi expulzate în atmosferă sub forma unui abur rece ce păstrează intacte proprietățile terapeutice ale uleiurilor esențiale.

Creează-ți experiența aromatică preferată, alegând pulverizatorul Young Living cel mai potrivit pentru tine.

Pulverizând uleiuri esențiale, te vei bucura nu doar de beneficiile acestora asupra corpului fizic, ci și de efectele lor terapeutice asupra echilibrului mental și sufletesc, deoarece favorizează:

  • eliberarea de gândurile apăsătoare, stresul ocazional și grijile cotidiene;
  • eliberarea tensiunilor interioare;
  • calmarea agitației mentale pentru a ne putea concentra asupra momentului prezent;
  • atingerea unui sentiment de ancorare, de siguranță și echilibru, care permite abandonarea barierelor și rezistențelor interioare.

Pentru a induce un sentiment de calm și pace interioară, îți recomand să alegi unul sau mai multe dintre următoarele uleiuri esențiale, recunoscute pentru efectul lor de relaxare și detensionare:

  • Bergamotă – atenuează stările de anxietate, depresie, stres și tensiune interioară, are efect de energizare și induce optimism și bună dispoziție
  • Iasomie – combate depresia, atenuează simptomele stresului și dezechilibrele emoționale, ajută la gestionarea emoțiilor
  • Lavandă – are efect calmant, echilibrant, sedativ, promovează starea de bine
  • Lămâie – revigorează, induce o stare de spirit pozitivă, energizează și crește capacitatea de atenție și concentrare
  • Lemn de cedru – reduce tensiunea nervoasă, are efect calmant, sedativ și relaxant, echilibrează și împământează
  • Lemn de santal Hawaiian – ajută în gestionarea stărilor de anxietate și a fricii, induce o stare de relaxare și un sentiment de pace interioară, favorizează centrarea și echilibrarea emoțiilor
  • Măghiran – calmează stările de anxietate și nervozitate, ușurează presiunea și tensiunea nervoasă
  • Mușcată – reduce tensiunea la nivel mental, atenuează nervozitatea și anxietatea, induce senzația de bună dispoziție, conferă o stare de calm și echilibru emoțional
  • Mușețel – relaxează tensiunile sistemului nervos, calmează agitația interioară și anxietatea, atenuează sentimentul de frustrare
  • Patchouli – atenuează simptomele de stres, anxietate și depresie, induce o stare de calm și relaxare
  • Palo Santo – are efect purificator, dispersează energiile negative, induce calm și pace interioară, amplifică stările de conștiință, favorizează concentrarea și meditația
  • Portocală – are efect energizant pentru minte și corp, stimulează creativitatea, favorizează stările de bună dispoziție și optimism
  • Salvie tămâioasă – ajută în caz de stres emoțional, are efect liniștitor, reconfortant, induce senzația de încredere în sine, are proprietăți afrodisiace
  • Tămâie – calmează iritabilitatea, echilibrează emoțiile, induce liniște și pace interioară, favorizează stările de concentrare și meditație
  • Ylang Ylang – are efect calmant, relaxant și sedativ, ajută la calmarea stărilor de furie și dispersarea energiei negative
  • Vetiver – favorizează împământarea și echilibrarea, are efect calmant în caz de stres și anxietate

De asemenea, Young Living are câteva amestecuri unice de uleiuri esențiale care ajută la crearea unei atmosfere de liniște și relaxare:

  • Citrus Fresh
  • Peace and Calming
  • Sacred Mountain
  • Stress Away
  • Valor
  • White Angelica

Poți folosi un singur ulei odată dar cel mai eficient este să le pulverizezi în combinații de două sau trei uleiuri, pentru a beneficia de sinergia care se creează. Atunci când uleiurile esențiale sunt folosite împreună, compușii aromatici interacționează, potențându-se reciproc și amplificând efectele generale pe care le au la nivelul întregului organism, pe plan fizic, mental și emoțional.

În funcție de preferințe, numărul de picături din combinațiile de mai jos poate fi modificat, însă dacă ești la începutul experienței tale în aromoterapie, îți recomand mai întâi să observi ce efecte au asupra ta uleiurile esențiale în această formulă, ce senzații apar în corp și în starea ta emoțională, iar apoi să lași instinctul să îți vorbească și să îți creezi propriile tale combinații pentru a obține efectul dorit.

În cele din urmă, dincolo de reacții chimice, știință și beneficii terapeutice, aromoterapia este o experiență personală și un joc incitant al simțurilor, care stimulează instinctele și reactivează mecanismele naturale de reechilibrare ale organismului.

Alegeri inspirate îți doresc!

 

Ylang ylang, Tangerina si Maghiran_resized
Ylang ylang, Lavanda si Portocala_Eresized
Santal, tamaie si Lamaie_resized
Palo Santo si Valor
Ylang ylang, Lavanda si Musetel german_resized
Santal, Clary Sage si Bergamot_resized
Sacred Frankincense si White Angelica_resized
Portocala, Musetel german si Iasomie_resized
Maghiran si Citrus Fresh_resized
Lavanda, Portocala si Tamaie_resized
Geranium si Stress Away_resized
Lavanda si Musetel german_resized
Lavanda, Geranium si Bergamot_resized
Cedru si Lavanda_resized
[ffb_column_1 unique_id="2tsjk63s" data="%7B%22o%22%3A%7B%22gen%22%3A%7B%22ffsys-disabled%22%3A%220%22%2C%22ffsys-info%22%3A%22%7B%7D%22%2C%22xs%22%3A%2212%22%2C%22sm%22%3A%22unset%22%2C%22md%22%3A%2210%22%2C%22lg%22%3A%22unset%22%2C%22is-centered%22%3A%220%22%2C%2